Trendslaveri med risk för själlöshet

Björn Gadd 13:25 28 Mar 2013

Våren 2013 kommer att gå till historien som det mest kroghektiska kvartalet den här sidan millenniet. Och sällan har väl varken krögare eller kroggäster varit så intresserade och medvetna om vilka trender det är som gäller. Jag tycker att de flesta krogvindar som blåser är väldigt positiva, många handlar om högre kvalitet och respekt för råvara och gäst. I vissa krogplots undrar jag däremot ibland om framgångsformuläret inte följs lite väl slaviskt. Det finns en gräns för hur trendkänslig man kan vara i sitt koncept. Det är ju fortfarande gott käk och en passion för maten. Inte iskallt kalkylerande, och även om att vara rätt i tiden är viktigt, är det inte allt. På min lista har jag valt ut fem nya krogar som poppar upp precis innan vi visste att vi saknade dem.

1. B.A.R. Naturlig krog & vinbar
Erik Dahlbergsgatan 3, Malmö, tel 040-17 01 75
Den enda restaurang som fått full pott av någon av våra recensenter under min tid som krogredaktör, en väldigt välförtjänt pott. Förutom att maten är vällagad och spännande har de stans just nu mest personliga service ute på golvet. Excentrisk och personlig. Att servera högklassisk mat till ett rimligt pris är en trend som passar de flesta.
Öppet: tis–lör 17–01

2. Far i hatten
Folkets park, Malmö
Naturvin – check. Mikrobärs – check. En av stans bästa uteserveringar – check. Vedugn – check. Kan de få ordning på maten, tidigare var det lite väl spretigt, och göra stället attraktivt under årets kalla månader kan Malmö ha fått en ny kärlek, och inte bara en sommarflört.
Öppnar sista helgen i april

3. Casual Streetfood
Spångatan 32, contact@casualstreetfood.se
Att snöa in på något, och sedan ha tillräckligt med is i magen för att våga hålla den linjen är ofta ett vinnande koncept. Casualkillarna har koll på sin grej och låter bli att försöka pleasa varenda kotte. Big up! Plus: enda stället i stan där du kan käka fishtacos.
Öppet: tis–tors 11.30–22.00, fre 11.30–23.00, lör 12–23, sön 12–17

4. SOT – steak och tapas
Adelgatan 4, Malmö, tel 040-101620
Gänget bakom gastronomiska lyxkrogen Vollmers öppnar nytt med ett lite folkligare koncept. Tapas känns på många sätt hopplöst ute, men med rätt folk i köket kommer små delikata rätter aldrig att bli omoderna. Inte en bra köttabit heller. Och när några av branschens mest passionerade gör sin variant på något bekant kan vad som helst hända.
Öppnar i början av april

5. Från tryne till knorr
Västergatan 16, Malmö
Namnet säger det mesta, ett kök som inte låter något gå till spillo. Samtidigt väljer de att lyfta fram skånska grönsaker på silverfat. Ett av huvudnumren blir en hemlig meny som man beställer på egen risk.
Öppnar i slutet av april
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.