Trädgården vill ersätta vakter med servicevärdar

09:39 24 Apr 2015

Sommarklubben Trädgården har inför årets säsong skickat in en ansökan till tillståndsenheten gällande att ersätta en del av sina ordningsvakter med icke-uniformerade servicevärdar. 

– Det stora målet är att skapa en ny roll som kompletterar ordningsvakten med ett större fokus på service, säger Jakob Grandin. En roll som ej har behov av en uniform utan som kan fokusera på service.

Grandin menar att de problem som finns idag inte ligger hos vakterna, utan snarare i samhällets sätt att sätta in verktyg, och att det finns förutfattade meningar både från vakter och besökare kring vad vakten ska åstadkomma. 

– Om man i dagsläget ser hur det ser ut så finns det en vaktutbildning som man går hos polisen. Utbildningen är två veckor och täcker mycket av de grundläggande faktorerna. Vi ser dock ett behov av en mer utvecklande utbildning där vi kan prata om normer, HBTQ-frågor och civilkurage i allmänhet. 

De utbildningar som Grandin syftar på portioneras ut, vilket gör att det är ett begränsat antal personer varje år som examineras. När krögarna sedan ska bedömas utifrån sitt alkoholtillstånd är det sedan efter hur många vakter som behövs, vilket oftast brukar landa på en per hundratal besökare efter tio på kvällen fredagar och lördagar, när krogen har ett tillstånd som gäller efter ett. 

– Det finns grymt bra vakter, ingen tvivel om det. Vi är jättestolta över de som varje natt tar på sig uniformen och jobbar för våra gäster. Men uniformen och fördomarna inom och mot yrket skapar ett onödigt avstånd mellan vakter och besökare, och allt som oftast ett onödigt avbrott i en besökares kväll. 

Grandin tror att ordningen och nykterheten även i fortsättningen ska överses av vakter, men att det även går att lägga till en roll som handlar om trygghet och service i en större utsträckning – något de som arbetsnamn kallar för "servicevärdar". Trädgården har därför ansökt om att i viss utsträckning kunna ersätta uniformerade ordningsvakter med sådana. 
– Jag tycker att det går att jämföra med så kallade ”rödtröjor” du ser på festivaler. De gör det väldigt bra, både med utbildade personer och volontärer. Fler krögare borde titta på hur festivaler jobbar. 

Vilket mandat skulle de ha, från krögarens sida?
– Målet är att halvera vaktstyrkan, men ersätta dessa med något fler servicevärdar. De blir som en förlängd arm som samarbetar med vakter och besökare. De kommer inte att ha samma befogenheter som ordningsvakterna när det kommer till avvisanden och liknande. 

De kommer inte att kasta ut folk?
– Nej. De kommer att se till att vi har en längre dialog med våra besökare. Detta blir ett samarbete mellan ordningsvakter, servicevärdar, personal, nattskiftare och gäster för allas bästa. 

Hur kommer det sig att man inte redan har det här? 
– Vi har helt enkelt inte tagit det steget förrän nu.

Kan det inte vara ett alternativ att anställa vakter så att ni har era egna, och på så sätt jobba mer långsiktigt med uppföljning? 
– Det kan man absolut göra, och det skulle också kunna vara en hanterbar väg att gå. Men det är en lite specifik process att jobba med, och vi är inte proffs på det. 

När tror du att servicevärdar kan bli verklighet?
– Vi har lämnat in ett förslag i samband med vår ansökan till Tillståndsenheten, och den har gått på remiss till polisen. Vi hoppas på att kunna sätta igång projektet innan midsommar med en utbildning. 

Har ni några andra krogar med på tåget?
– Nej, vi känner att vi måste jobba in det hos oss först innan vi kan erbjuda både utbildning och lösning. Men till hösten så... Vi ser att detta behov inte bara finns hos oss. Självklart vill vi att detta ska inspirera andra.

Trädgården öppnar för säsongen den 8 maj. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar