Lilla tokfranska Bistrot Paname drivs av Michel, Noël och Jean-Pierre. Här serveras klassisk fransk husmanskost som grodlår, sniglar och en utmärkt boeuf bourguignon (185 kr), medan Michel skrålar med i tonerna från högtalarna.
Man väjer inte för de i sammanhanget kanske mindre kommersiella inslagen i det franska köket, som blodkorv med äpple (159 kr), eller den smått legendariska inälvsrätten tripes (150 kr). Choucrouten är en uppsluppen fest av griskött och surkålsgryta (195 kr).
Man väjer inte för de i sammanhanget kanske mindre kommersiella inslagen i det franska köket, som blodkorv med äpple (159 kr), eller den smått legendariska inälvsrätten tripes (150 kr). Choucrouten är en uppsluppen fest av griskött och surkålsgryta (195 kr).
Även om maten är utmärkt på Paname, är det stämningen, personalen och osten vi älskar mest. Det är lätt att hitta sig själv med svällande mage, fylld av löpe och självömkan, framför den öppna spisen, medan man bättrar på sin halsbränna med ett par glas Ricard. Se dock upp för den alltför hårt brända crème brûléen, som är det enda vi har att klaga på.
Paname betyder förresten Paris på fransk slang och herrarna bakom krogen driver även ett konstgalleri på Frejgatan.
Bistrot Paname
Hagagatan 5, tel: 31 43 38
Tre andra bra franska grejer
1. Ortolansparven
En fransk delikatess som därtill är fridlyst, vilket inte hindrade François
Mitterand att kalasa loss på lilla fågeln under sin sista festmåltid.
2. Pain Poilâne
Världens förnämsta bröd. Finns ibland att köpa på A Tavola på Odengatan 33.
3. Philippe Olivier
Fransk ostproducent vars underverk finns att köpa på Gamla Stans Fisk.
Stad:
Lokal:
Kategori: