Ta ert ansvar!

Redaktion 14:16 3 Mar 2014

bostadskrisen_ansvar.jpg

Att försöka komma underfund med bostadskrisen är en djungel av politiska floskler, förringanden och tävlingar i att skylla på varandra. Men trötta på att frågan befinner sig så långt ned på den politiska agendan har vi bestämt oss för att kräva några raka svar. Vi uppmanar dig att göra detsamma.
 

Villa. Lägenhet. Etta. Tvåa. Student-korridor. Studentkorridor (andra hand). En kompis soffa. Hur bor du?

Häromdagen satt jag inne på Facebook, som den klyscha till Generation X-ungdom jag är, och räknade. Jag räknade statusar. För bland matfotona, höjt-vinglas-bilderna och älskar-dig-snuttis-uppdateringarna blir en annan typ av status allt vanligare: känner-någon-till-ett-ledigt-rum?-frågan. Den här dagen var det tre stycken. Tre rop ut i etern. För hur haffar man ett eget rum nuförtiden? Nu när en kvarts miljon unga saknar bostad. 

Jag pratade med en av vännerna som sökte efter ett rum i Stockholm via Facebooks lagom effektiva mäklarservice. Hon delar för tillfället lägenhet med en bekant, men behöver något nytt till nästa år. Inget har dykt upp. Och hennes inkomst är för låg för de flesta hyresrätter hon har fått tillgång till efter flera år i bostadskö. Enligt statistiken är det många som kan spegla sig i hennes berättelse. 

Det kan även jag, såklart. Mängden gånger jag har skrikit ut på internet efter en tillfällig bostad, ledigt rum eller soffa: för många. Mängden gånger jag har fått napp: för få.

För som alla är med på råder det en bostadsbrist. De drabbade är ungdomar, låginkomsttagare, personer som för första gången ska flytta eller vill byta bostad. Och trots att alla är med på att ”Varning: Bostadskris” råder verkar ingenting hända. Istället känns det som om situationen har tillåtits spåra ur, för att då och då plockas upp i spexiga alliansen vs. sossarna-debatter. Under tiden tvingas folk utnyttja de få resurser de har: kompisar, om man har några, föräldrar, om man har kontakt med dem. 

När man för femtionde gången pressar ner avundsjukan som uppkommer när någon via mystiska ”kontakter” haffar bostad kan man känna: ”Men kom igen. Var är de billiga hyresrätterna? Var är de rimliga alternativen?” Framförallt: ”var sjutton är de politiska lösningarna? Och vad kan man egentligen göra för att få upp frågan på agendan?”.

Mitt förslag: lite så kallad ”direct action”.

Jag har sammanställt en enkät som rör bostadskrisen – för er skull, kära Nöjesguidenläsare! Jag har inkluderat rätt enkla frågor, riktade till de olika partierna. Här kommer en steg-för-steg-förklaring av hur ni, personligen, kan använda er av enkäten (varsågoda!).

 

1. Läs igenom frågorna i enkäten. Är de rimliga? Finns det någonting ni vill tillägga? Kör på! (Se: ”Valfri fråga”.)

2. Ta fram en sax (modell: valfri). Klipp ut enkäten.

3. Stoppa in enkäten i ett frankerat kuvert och posta till valfri lokalpolitiker.

 

Alternativt: Skriv av frågorna och mejla dem till valfri lokalpolitiker.

 

Jag har gjort detsamma och kommer att redovisa svaren i takt med att de kommer in på nojesguiden.se/supervalbloggen. För vi kan inte tillåta att den här frågan hamnar i skymundan. Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar. Det första svaret hittar du här under. 

 

Miljöpartiet: ”Regeringens åtgärder har varit för få”

 

Först ut i Nöjesguidens enkät, och överlägset snabbast på att svara, är Miljöpartiet, via den politiska sekreteraren David Holm Gatica. 

Vad tror ert parti att bostadskrisen beror på?

– Bostadskrisen har många olika orsaker. Det är dålig konkurrens på byggmarknaden, höga bygg- och markkostnader samt långa och invecklade processer för att gå från idé till färdig byggnad. Detta i kombination med ett svalt engagemang från regering och vissa kommuner är några av de viktigaste anledningarna. Eftersom bostadsbristen har så många olika orsaker går den tyvärr inte heller ett lösa med en enskild åtgärd. Flera insatser behövs.

Hur högt prioriterar ert parti frågan och varför?

– Upprustning och nybyggnation är framtidsinvesteringar som skapar hem till människor, men även nya jobb och moderna hus som inte slösar lika mycket energi. Bostadskrisen blir ett problem för allt fler. För 25-åringen som inte kan flytta hemifrån och för ungdomen som kommer in på en utbildning, men inte kan ta platsen eftersom det inte går att få en bostad på studieorten. Men även för storfamiljen som tvingas bo i en alldeles för liten lägenhet eller för den nyutexaminerade som inte kan ta ett jobb på en annan ort.

Hur anser ni att bostadskrisen bör lösas?

– Med ett tydligt fokus på fler hyresrätter som människor har råd att bo i. Hyresrätten är missgynnad på många olika sätt idag. Det måste vi ändra på. Miljöpartiet vill till exempel sänka skatten på studentkorridorer kraftigt. Vi vill att fler aktörer – som till exempel Akademiska Hus och de olika lärosätena – ska kunna ta en mer aktiv roll i bostadsbyggandet. Vi storsatsar också på kollektivtrafiklösningar som gör det mer attraktivt att bygga, bo och arbeta i fler områden.

Hur har ert parti arbetat med frågan än så länge?

– Vi har valt att inrikta oss på den bostadsbrist som främst drabbar ungdomar och studenter. Vi har alltså främst arbetat med att ta fram förslag på hur vi kan bygga fler hyresrätter som unga och studenter har råd att efterfråga.

Vem anser ni bär det yttersta ansvaret i frågan?

– Det är ett delat ansvar mellan kommuner, byggare, fastighetsägare och staten. Alla måste hjälpas åt och arbeta tillsammans för att lösa krisen vi befinner oss i nu. Men staten, det vill säga regeringen, har alltid det yttersta ansvaret och tyvärr har nuvarande regerings åtgärder varit för få och utan större effekt.

/Judith Kiros

 

Se svar från fler partier på Supervalbloggen

Texten är även publicerad i Nöjesguiden #2, med bostadskrisen som tema. Alla texter på temat finns här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.