Syster! Syster!-filmfestivalen fokuserar på transpersoner

10:43 20 Feb 2015

Bild från dokumentären Out In The Night.

En filmfestival som domineras av berättelser om transpersoner? Är det ens möjligt? Filmfestivalen Syster! Syster! fokuserar i år på HBTQ-frågor. På lördag visas flera kontroversiella och uppmärksammade filmer, om abort, rasism och transerfarenheter.

Det är tredje året som Amnesty Grupp 44 anordnar Syster! Syster!, en filmfestival med fokus på kvinnors rättigheter som i år fokuserar på film om HBTQ-frågor. Och i år innehåller programmet utöver tre långfilmsdokumentärer fyra kortfilmer med transtema, som alla fokuserar på frågor om kön och sexualitet. Dessutom hålls ett panelsamtal som diskuterar senaste åretns boom med transpersoner inom populärkultur.
– Vi fick berättigad kritik efter de tidigare festivalerna. De tyckte att filmerna var fantastiska men att det saknades vissa perspektiv, och det håller vi ju med om, säger Anna Hagnefur, en av arrangörerna.
Beyond The Mirror’s Gaze är en jättefin och fyndig animerad film som kommenterar kön och sexuella roller på fyra minuter.

Dokumentären Out In The Night följer fyra svarta lesbiska kvinnor som en kväll New York agerat i självförsvar mot en mans misogyna och homofoba attacker. Det är en välgjord dokumentär om en deprimerande verklighet – Angela Davis sammanfattar i en scen hela filmen när hon säger att man som svart lesbisk kvinna har två val: att ta emot trakasserierna eller att försvara sig – och att resultatet när man försvarar sig är fängelse.

Regissören Blair Doroshwalther följde rubrikerna om “Attack Of The Killer Lesbians” och “Man Is Stabbed After Admiring A Stranger” i amerikanska medier.

“En beundrare? Jag kunde verkligen inte tro det”, skriver Blair Doroswalther i ett mail till oss. “En man 'beundrar' inte tonåriga tjejer på stan vid midnatt. Det är trakasserier. Och jag har aldrig mött en kvinna som inte har blivit trakasserad på stan någon gång i sitt liv, särskilt inte i New York."

Hon började först att arbeta som aktivist kring fallet, och när Renata, Patreese, Venice och Terrain alla dömdes till fängelse kom tanken på att göra en dokumentär om dem. “Jag ville förstå varför den här mannen i mainstreammedia betraktades som en potentiell uppvaktare och inte ett hot. Varför såg man inte de här kvinnorna som några som överlevt våldsamma homofoba trakasserier? Och varför dömdes fyra kvinnor utan kriminellt förflutet för gängbrott, när de inte var med i något gäng?”

Filmen har fått ett varmt mottagande, både i USA och utanför, men den har mest visats i HBTQ-sammanhang. Många har berättat om liknande händelser och Doroswalther hoppas att filmen kan få större politiska konsekvenser när den visas på amerikanska public servicekanalen PBS i juni. “Jag tror att den här historien hade sett annorlunda ut om de inblandade hade varit vita. Ras och klass, så väl som kön och sexualitet, var och är avgörande frågor i det här fallet. Vårt land har så mycket undermedveten rasism, sexism, klassism och homofobi, och jag tror att det här fallet lockade fram det värsta i journalisterna som skrev om det.”

Efter Lady Valor, filmen om Kristin Beck som kom ut som transkvinna efter tjugo år i den amerikanska militären, kommer bland andra genusvetaren Wibke Straube att delta i ett panelsamtal om transpersoner på film. Syster! Syster! börjar på lördag klockan 14.30 på biografen Tellus i Midsommkransen, och festivalen pågår hela dagen. Att transpersoner syns mer på film och i tv idag behöver inte betyda att representationen är bra, och samtalet kommer också att ta upp transpersoners villkor i samhället, som att transpersoner fortfarande inte har rätt att bestämma över sin egen kropp.
– Och så är det såklart roligt att kunna visa Vessel, dokumentären om Women On Waves som verkligen visar hur global abortfrågan är.

Women On Waves var filmen som attackerades med en rökbomb i december förra året när den visades på Ottars och RFSU:s aborfilmfestival – ett arrangemang som uppmärksammade att det 2014 var 40 år sedan Sverige tillät fri abort.

Läs också Maria Ramnehills krönika: Var 2014 verkligen transkvinnornas år?

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!