Svenska Brasserier intar Centralstationen med Luzette

14:15 28 Aug 2014

luzette.jpg

Svenska Brasserier driver restauranger såsom Riche, Sturehof och Taverna Brillo och slår nu upp portarna för sin nya satsning på Stockholms Central.
 

Luzette är namnet på den armatur som Peter Behrens designade för byggnaden redan i början av 1900-talet och namnet får nu nytt liv i form av en stationskrog. Krogen, som öppnar i mitten av september, kommer att ha kapacitet för 120 sittande gäster samt två uteserveringar mot Vasagatan respektive Centralstationen. 

– Fastighetsvärden frågade oss om vi var intresserade av att öppna en restaurang där och vi fick möjligheten att lämna ett förslag på upplägg, säger Calle Carboni från Svenska Brasserier. Lokalerna är från 1870, vilket passar oss utmärkt. Det är häftigt att jobba med lokaler som har en historia. 

Ni har en historia av att driva restauranger runt Stureplan, är det en omställning att göra samma 

sak här? 

– Det är ett nytt område för oss, både geografiskt och sett till klientelet. Vasagatan har varit känd som rätt stökig, även om det händer extremt mycket där nu. Köttbaren öppnar där bland annat, och det är bara bra att andra aktörer söker sig till området. 

Vilka målgrupper riktar ni in er på?  

– Vissa kommer säkert bara in för att käka något snabbt, och vi kommer att ha expressvarianter också. Men krogen är inte bara för resenärer, det jobbar sjukt mycket folk i de kvarteren. Det kommer även att finnas en butik där man kan handla delikatesser och framför allt färdigmat.

Era andra krogar fyller också en funktion som nattklubb, hur står sig Luzette på den fronten?

–Vi har faktiskt möjlighet att ha öppet längre eftersom vi har egen ingång, men det är inget vi planerar nu. Det känns dock som att hela kvarteret bubblar så man vet aldrig i framtiden. 

Inredningsmässigt då, blir det guld och marmor som vanligt?

– Materialet är inte lika viktigt som ursprunget, Kolmårdensten är till exempel okej. Man kommer att känna igen sig från våra andra ställen, vi har så pass mycket trygghet i stilen. Hatthyllorna från Taverna Brillo kommer att få en uppföljare som bagagehyllor här. Kombinationen Jonas Bohlin och äldre lokaler är också väldigt bra, han bygger koncept som ska kunna hålla 100 år. De är tidlösa utan att vara omoderna.

Maten då, vad blir det för inriktning?

– Man måste tänka lite annorlunda när gästen har en tid att passa och rotisserielösningen är en del i det. Man gör väldigt bra mat, fast till många på ett smidigt sätt. Sedan ligger finessen i tillbehören också. Helgrillad kyckling från Knäred och krispig fläsksida är exempel från menyn. Det är en ganska enkel matsedel på det sättet, inte så tillkrånglad.

Vi ser liknande saker hända nere på Malmö Central, är det en trend att vi får lite finare krogar på landets knutpunkter? 

– Nu när vi reser mycket och är vana vid en viss standard på resmålen blir maten ännu viktigare. Vi vill förlänga resan, som är en stor del av vårt liv nu. Alla hubbar kommer att behöva erbjuda mat av hög kvalitet. 

Hur står vi oss internationellt på den fronten? 

– Vi ligger efter idag när det gäller Arlanda, där har andra internationella flygplatser gjort stora framsteg vad det gäller serveringar. Det finns många möjligheter att göra en fantastisk restaurang, och på så vis få till en bättre resa för många.  

 

Luzette öppnar i mitten av september och håller då öppet 07–00 dagligen.

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!