stylistutbildningen – så funkar det

16:30 6 Jul 2011

 

Beckmans lanserar i höst en kurs i styling på sin nya satsning Akademin. Stylisten Helene Falk arrangerar sedan tidigare en stylistkurs i Stockholm. Men frågan kvarstår; kan man verkligen utbilda sig till stylist?


I början av Kanal 5:s Stylisterna som visades i vintras förklarar stylisten Helene Falk premisserna för de antagna. Stylistyrket är “tungt och hårt och jobbigt. Det här är ett jobb precis som rörmokare eller busschaufför och det är ingenting märkvärdigt med det”, säger hon och spänner ögonen i gruppen som storögt nickar. Men det är svårt att tro att det är det hårda arbetet som lockar de sökande. Antagligen är det snarare den glamour, kredd och ett liv i sus och dus som de flesta kopplar ihop med yrket.
Stylist är ett yrke i modebranschen som tidigare inte fått särskilt mycket uppmärksamhet jämfört med designers och fotografer, men som mer och mer har börjat segla upp som en jämlike på senare tid, vilket Stylisterna kan ses som ett exempel på i en svensk kontext. Kändisstylister som Rachel Zoe och Patricia Field och medias ökade bevakning bakom modekulisserna där stylisterna ju primärt rör sig kan nämnas som några orsaker till detta.
Nu kan man även utbilda sig till stylist på högskola i Sverige, på en kvällskurs som hålls på Beckmans Akademi. Kursen, som i upplägg liknar de som Londonmotsvarigheten Central Saint Martins håller, leds av stylisten Magnus Flobecker och 27 000 kronor för tio kurstillfällen är priset vilket faktiskt är ganska mycket dyrare än föregångaren. För Saint Martins kurs får man betala 1 028 kronor per kurstillfälle, medan Beckmans alltså tar 2 700.

Det är inte den första stylistutbildningen i Sverige. Samma Helene Falk som är med i Stylisterna håller kurser i Stockholm sedan 2009. Dessa kostar 25 000 för tolv kurstillfällen, det vill säga 2 083 kronor per kurstillfälle. Om man får jobb sedan? Det är lite oklart. Helene Falk skriver på sin sajt att kursen syftar till att man ska kunna frilansa som stylist sedan, men också att huruvida man får jobb beror på en själv. Men att om man är ”duktig, positiv, ödmjuk, ansvarsfull och beredd på att stylistyrket många gånger är långt ifrån glamouröst skulle jag säga att chanserna är stora”.
I Beckmans program där man presenterar Flobeckers stylistkurs lyser en rosa blaffa med texten ”Du behöver inte vara yrkesutövande för att söka till denna kurs!”. Det är den enda kursen av totalt tolv inom en mängd olika områden där den rosa blaffan syns. De andra kurserna är alltså, vad jag kan förstå, enbart för yrkesutövande. Stylistutbildningen däremot får vem som helst som kan betala gå. Förvisso demokratiskt, men jag tvivlar på att detta beror på en filantropisk tanke hos Beckmans. Troligtvis handlar det om att det dels finns så få yrkesutövande stylister i Sverige, och dels att dessa antagligen inte skulle läsa kursen. För vad är det man lär sig där egentligen?
Enligt programmet består Beckmans kurs, förutom praktisk styling, av modets och modefotografiets historia, materialkunskap, informations- och inspirationssökande på nätet och hjälp med att skapa ett adressregister för det framtida nätverket. Målet med kursen ska vara ”Att du ska kunna gå från kursen med mer kunskap om stylistyrket, så du med självförtroende kan ta ett jobb som assistent. Det finns få platser hos stylister och med dina nya insikter om modebranschen kommer du ha en fördel framför andra sökande: Kunskap!”.

Utbildningen utmanar alltså inte det assistentsystem som dominerar stylistyrket. De flesta blir nämligen stylister genom att lägga några hundår på att assistera en stylist innan de själv har nog erfarenhet och kontaktnät nog för att arbeta självständigt. Går man Beckmanskursen är det tänkt att man efter det ska bli assistent. Men varför ska man då gå kursen överhuvudtaget?
Stylisten Caroline Johansson läste tre månader på Institute of Marangoni treåriga stylistutbildning i London för att sedan hoppa av. Hon kände att hon kastade bort sina pengar där.
– Det gav inget alls. De mjölkade bara folk på pengar. Jag hoppade av och började assistera stylister i Köpenhamn istället. Det är det bästa jag gjort. Man kan inte riktigt lära sig stylistyrket på det sättet. Stylistutbildningar är bara ett sätt att rida på en våg för ett yrke som är väldigt trendigt.
Det återstår att se om Beckmans och Helene Falk lyckas bättre. I Stylisterna tävlade deltagarna om en praktikplats på tidningen Sofis Mode. Sex obetalda veckor för en eventuell praktikplats. Eller så kan man alltså lägga 27 000 på Beckmans för att eventuellt få bli assistent åt en stylist. Om inte annat är det tydligt att konkurrensen ökat.

Stad: 
Kategori: