Stjärna för gastronauter

16:33 23 Aug 2005
[B]Första gången[/B] jag gick på Gässlingen fick jag en ohälsosamt stark egokick. Inte nog med det vänliga välkomnandet i dörren. Någon hade graverat in mitt efternamn i vinglasen. Jag kände vid den tiden inte alls till - min möjligen avlägsne släkting - vinproducenten Pierre Sparr. Jag är vanligtvis inte korkad, men jag hade vid den här tiden kanske en oproportionerlig självbild. Eller så var det helt enkelt så att maten och servicen på Gässlingen var av sådan omåttligt hög klass att specialbeställda glas till varje gäst kändes fullt rimligt och i linje med - håll i er, nu använder jag en sådan där term som jag själv avskyr att läsa på pressmeddelanden - den unika upplevelsen. Hur som helst är Gässlingen den krog som jag helt klart har gillat allra mest. Alltid, alltid, alltid perfekt service och mat i en ganska ful, men charmig lokal. Och Jürgen Grossmann som tultar upp ur köket och hejar på gästerna. Nu är Gässlingen till salu - kanske redan såld när du läser detta. Jag sörjer det inte ett ögonblick. Jürgen och Margit Grossman har nämligen köpt en ny lokal på Östermalm. En lokal som är mer snygg är fulsnygg, och betydlig rymligare än den tidigare. Namnet "GQ Gastronomisk Intelligens" är superknasigt, men jag vet ju att krogen skulle blivit en succé oavsett namn. Jürgen Grossmann är den bästa vi har. Det är ingen slump att Fredrik Andersson och Björn Vasseur på fantastiska Mistral kommer från Gässlingen. GQ Gastronomisk Intelligens öppnar samma dag som den här tidningen går i tryck. Trots att lokalen är större är det faktiskt färre platser i matsalen - endast 20 stolar. Kökets inriktning är detsamma som sena Gässlingens, det vill säga mer provensalskt än det tidigare striktare alsasiska. Världens allra bästa ostar, från Philippe Olivier, står fortfarande på menyn. Utöver matsalen finns även en vinbar där man kan beställa röd-, viteller dessertvin kombinerat med tre mindre rätter (varav en alltid är något slags ost). Görgen Tidén står som vanligt i köket och Micke Spiridon som förr var köksmästare, men snöade in på macrobiotics, lämnade landet och jobbade på bland annat Raw, lär ha återvänt till stan för att samarbeta med krogen.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!