"Solidaritet med de drabbade och för peshmerga" – Stödgala för Kurdistan i Filadelfiakyrkan

14:35 22 Aug 2014


En kväll i medmänsklighetens tecken. Det är vad den stundande stödgalan för Kurdistan kommer att bli – nu på tisdag, i Filadelfiakyrkan i Stockholm, får alla som vill stödja människor på flykt från IS terror göra så. 

Bland artisterna som uppträder finns namn som Petter, Min Stora Sorg, Ison & Fille, Petra Marklund, Simon Emanuel och Darin. Även Lorentz har i skrivande (och nöjd) stund bekräftats till kvällen. Stefan Löfvén och Jan Björklund ska, positivt överraskande nog i sammanhanget, båda tala, och konferencier för allt detta är ingen mindre än Robert Aschberg (!).

Vi pratade med Michelle Kadir, mastermind på Spotify och en av galans arrangörer, om varför kampen är så viktig att föra.

Vad har ni för förhoppningar på kvällen?
– Den högsta förhoppningen är att lyckas samla ihop en bra summa så vi kan hjälpa så många människor som möjligt. Det är människor som har förlorat allt. Sina hem, sina döttrar, sina söner och livspartners. Sen önskar vi givetvis att det ska bli en fin kväll av gemenskap som väcker känslor men också skapar fina minnen. 

Ni kallar galan för ”En kväll för medmänsklighet”. Hur viktig är just solidariteten för de drabbade i Kurdistan?
– Väldigt viktig. Kurdistan är en fråga som ofta kommer i skymundan trots att det är världens största befolkningsgrupp utan ett erkänt land. 

Michelle Kadir vill även understryka att galan är till stöd för alla folkgrupper som just nu berörs av den fruktansvärda situation som råder där: assyrier, syrianer, kaldéer, yezidikurder och kurder.
– Den autonoma regionen Kurdistan (det som tyvärr allt som oftast kallas norra Irak i svensk media) hyser just nu 1.5 miljoner flyktingar med ett eget invånarantal på 4 miljoner. Ni kan nog ana den kaotiska situation som därför råder där. Solidaritet med de drabbade i Kurdistan och för peshmerga som skyddar området är därför extremt viktigt.

Och varför blev det just en gala?
– Jag och Shirin som är barndomsvänner messades i förra veckan om att vi borde göra något. Skrev att vi borde åka ner och bli peshmergas men även om det instinktivt känns som det enda rätta så är det inte enkelt. Dagen efter hörde vår gemensamma kompis Mardin av sig och frågade om vi inte kunde göra en stor gala i Globen med internationella artister. Så vi siktade mot stjärnorna och landande på månen.
En gala känns bra för då blir det en fin kväll fylld av musik, något som samlar människor och förenar. 

Artisterna är så vitt skilda som Darin, Min Stora Sorg, och Petra Marklund. Har ni bjudit in dem, eller har de kontaktat er? Hur valdes de ut?
– Vi bjöd in dem, vi ville ha både en bredd och ett djup på artister och genrer. Musik som känns rätt i sammanhanget. Vi är så glada att alla har så fina hjärtan och ställer upp pro bono. Det krävdes endast ett samtal till samtliga.

Vilka hoppas ni ska komma på galan?
– Alla som har läst om den humanitära katastrof som pågår just nu i området och känner ett hugg i hjärtat men vill hitta ett sätt att hjälpa. Alla som känner att medmänsklighet, kärlek och rakt av civilisation är något de tror på och vill bibehålla.

Varför valde ni just Röda Korset som insamlingspartner?
– Vi hörde av oss till flera, Röda Korset var snabbast med att återkoppla och ställa upp! De hjälper oss öronmärka de insamlade pengarna till det drabbade området samt har med sig volontärer som hjälper till under galan.

En fråga är uppenbar. Hur kommer det sig att Robert Aschberg, av alla människor, ska vara konferencier?
– Robert Aschberg är en erfaren programledare med stort hjärta, han tackade ja på studs och det är vi glada för!

Ni har också lyckats bjuda in både Jan Björklund och Stefan Löfvén för att prata under kvällen. Hur fick ni dem att ställa upp?
– Jag tror det beror på att vi alla är medmänniskor och att svenska partier känner empati för sina medmänniskor i Kurdistan och Irak, en fråga som står över de vardagliga sakfrågor som politiken annars domineras av. Väldigt tydligt är att det en kväll som denna inte kommer handla om svensk politik utan om situationen i Kurdistan. 

Och hur tycker ni att de, såväl som andra politiker, hanterar situationen i Kurdistan i övrigt?
–Vi kan förstå att frågan är komplex, såväl diplomatiskt som politiskt, men vi vill se ett mycket tydligare ställningstagande från våra politiker. Sverige borde spela en mycket mer aktiv roll i stödet till KRG (Kurdistan Regional Government). Många länder har i dagsläget gjort mer än Sverige, detta vill vi ha ändring på.

Här finns mer information om galan den 26 augusti, och här kan biljetter införskaffas. Har du solidaritet över? Gå på Gala för Gaza också.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!