Krogbevakningen i Malmö går ofta ut på att identifiera och peka på trender. Vissa gånger har man identifierat helt uppenbara förändringar: hamburger-fetischismen och tacovurmen har lett till en minst sagt ojämförbar nyetablering i staden.
Andra gånger försöker man läsa in trendaspekten på det säsongsbetonade och råvaruinriktade moderna, svenska köket. Om man väljer att se det som en trend, ja då är det i så fall en som vi har dragits med i mer än fem år.
Vad kommer då härnäst? Jag har en förhoppning. Istället för att blicka framåt med en slaskig, överprisad burrito från igår i handen, mot det kök vi nu hoppas ska förändra ALLT, önskar jag mig något så otrendigt som en riktigt bra pizza.
För en tid sedan åt jag en perfekt margherita gjord av de napolitanska pizzabagarna på Mother i Köpenhamn. Det är på många sätt den perfekta rätten. Tre ingredienser: surdeg, tomatsås och en riktigt bra mozzarella. En bra margherita tar en livstid att lära sig och bemästra, och går inte att hitta i Malmö. Jämför med valfri taco, som ser ut att vara gjord under en mexican streetfood-kurs på ABF, och gissa vad vi behöver mer av i vår stad.
Bäst just nu
1. Saltimporten
Grimsbygatan 24 i Malmö, tel 070-651 84 2, saltimporten.com
Givna vinnare av Malmö/Lundapriset 2013 i kategorin lunch. Snart tar de över världen.
Öppet: mån–fre 12–14
2. Mrs Brown
Storgatan 26 i Malmö, tel 040-97 22 50, mrsbrown.nu
Har sedan länge fokuserat på råvaror i säsong och rätter som lagas från grunden med en kärleksfull hand. Ibland lätt att ta för given, men väl värd ett besök.
Öppet: mån 16–23, tis–tors 16–00, fre 16–01, lör 12.30–01.00
3. La Soupe
Adelgatan 4 i Malmö, tel 0411-53 33 13
Äntligen har Malmö fått en lunchrestaurang som specialiserar sig på soppor.
Öppet: mån–fre 11–15
4. Dubbel Dubbel
Simrishamnsgatan 14 i Malmö, tel 040-12 58 55, dubbeldubbel.se
Utöver att de har en pålitlig meny, som man snabbt hittar favoriter ur, har de sedan en tid tillbaka även öppet på måndagar.
Öppet: mån–tor 17–23, fre–lör 17–01, sön 17–23
5. Kungliga Posten
Posthusplatsen 4 i Malmö, tel 040-790 97, brasseriekp.se
Utöver ett bra och kompetent kök har Kungliga Posten en dessertmeny som håller högre klass än många andra Malmörestaurangers.
Öppet: mån–tis 10–17, ons–fre 10–21, lör–sön 11–17
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.