Så löser vi bostadskrisen: Moderaterna

10:22 28 Aug 2014

Valet närmar sig med stormsteg och det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att avkräva raka svar från politikerna om hur de tänker lösa bostadskrisen. Därför styrde vi upp en enkät med fyra viktiga frågor och skickade till alla riksdagspartier. Moderaterna vill bland annat att det ska vara lättare att hyra ut sin bostad.

Hur anser ni att bostadskrisfrågan borde lösas?

– Bostäder är viktiga för arbetslinjen och en förutsättning för tillväxt. Man ska kunna tacka ja till erbjudanden om jobb eller studieplatser utan att behöva oroa sig för brist på bostäder. Vi genomför Sverigebygget med regelförenklingar och infrastruktursatsningar som möjliggör minst 100 000 nya bostäder. Dessutom vill vi se 20 000 nya studentbostäder redan till 2020 och ytterligare 30 000 nya bostäder genom fler regelförenklingar, som kan påbörjas direkt efter höstens val. Vi genomför även åtgärder för att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet mer effektivt, med bland annat förbättrade regler för uthyrning av den egna bostaden.
 

Hur högt/lågt prioriterar ni frågan och varför?

– Att möjliggöra fler bostäder är högt prioriterat. Sverigebygget är också en viktig del i arbetet med att nå vårt mål om att över fem miljoner människor ska jobba år 2020, vilket skulle innebära 350 000 nya jobb jämfört med idag.
 

Hur arbetar ni med frågan idag?

– Under våren fattade vi bland annat beslut om enklare regelverk för att bygga små bostäder, bullerregler som gör det lättare att bygga täta städer och förändringar som gör att det går snabbare från idé till spade i backen. Detta är några viktiga steg för att möjliggöra ett ökat byggande. Vi kombinerar historiska satsningar på infrastruktur med byggandet av nya bostäder i Sverigebygget. Vi vill bland annat genomföra flera åtgärder för att öka tillgången på byggklar mark och snabba upp och förenkla plan- och bygglovsprocesserna. Behovet av fler bostäder ska bland annat vara en viktig prioritering vid utformningen av reglerna för riksintressen och att drivkrafterna för kommunerna att bygga och ta fram färdiga detaljplaner bör stärkas.
 

Vem anser ni bär det yttersta ansvaret för att bostadskrisen ska lösas?

– När staten tillhandahåller infrastruktur och bättre villkor för byggande är det också viktigt att kommuner och bostadsbolag tar sin del av ansvaret och ser till att byggandet verkligen ökar. Vi arbetar på bred front för att möjliggöra ett ökat byggande. Samtidigt har oppositionspartierna, antingen tillsammans eller var för sig, sagt nej till mängder av viktiga reformer för ökat byggande under mandatperioden. Därför spelar det stor roll att Nya Moderaterna och Alliansen får fortsatt förtroende att leda Sverige efter valet.

----------

Experten kommenterar:

– Här har vi en tydlig ideologisk koppling mellan jobb och bostad, att människor har en lagstadgad rätt till bostad räknas inte här. Och då arbetslinjen är vad partiet går till val på är det viktigt att folk har tak över huvudet, för hur skulle annars folk kunna jobba? Ingen kan beskylla dem för att inte vara konsekventa.

 

Förslagen som lagts av moderaterna är flera och spretiga. Låt oss granska några av dem närmre:

Med små bostäder menar man Atterfallshus, det vill säga att om du äger en villa så kan du bygga till ett litet hus på din tomt. Men att bo på någon annans bakgård är inte min tolkning av en långsiktig lösning på bostadsfrågan.

”Åtgärder för att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet mer effektivt” – med andra ord, har du ett förstahandskontrakt eller äger din lägenhet ska du själv bestämma hur mycket du vill ta ut i hyra. Resultatet har varit ökade hyror för andrahandsboendet och att många väljer att behålla lägenheter för att helt enkelt kunna tjäna mer pengar på det. Visst, utbudet kanske har ökat men till vilket pris?

”Sverigebygget med regelförenklingar och infrastruktursatsningar som möjliggör minst 100 000 nya bostäder” Men vilka bostäder och för vem ska de byggas? Och vilken infrastruktur pratar de om? Infrastruktur är en nyckel i bostadsfrågan men då måste de handla om infrastruktur som går till de områden som är i mest behov av det och riktar sig till de grupper i samhället som mest behöver det. Tänker de spårvagnar, bussar och tunnelbanor till miljonprogrammet är det rätt bra. Men jag tror att de menar fler vägar till villamattorna utanför storstäderna och nej, då håller det ej.

Victoria Percovich Gutierrez är ekonom och kulturgeograf som för närvarande jobbar på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Läs hur övriga riksdagspartier planerar att lösa bostadskrisen här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: