Så löser vi bostadskrisen: Folkpartiet

10:32 28 Aug 2014


Valet närmar sig med stormsteg och det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att avkräva raka svar från politikerna om hur de tänker lösa bostadskrisen. Därför styrde vi upp en enkät med fyra viktiga frågor och skickade till alla riksdagspartier. Folkpartiet vill ha minskat regelkrångel och tydligare spelregler.

Hur anser ni att bostadskrisfrågan borde lösas?

– Det krävs ett helhetsperspektiv. Bostadsbristen möts bäst med långsiktigt hållbara och tydliga spelregler. Det är det byggbranschen efterfrågar, inte investeringssubventioner. Folkpartiet vill se ett minskat regelkrångel och kortare ledtider från idé till färdig bostad. Dagens snåriga regelverk hämmar produktionen generellt. Detta måste vi komma till bukt med för att skapa förutsättningar för ökad konkurrens inom byggsektorn, så att såväl bygg- som boendekostnaderna kan sänkas. Sverige har EU:s högsta produktionskostnader för bostadsbyggande. Det vill vi ändra på för att du som konsument ska få ett billigare boende.

Det behövs också mer tillgänglig mark och här är kommunernas ansvar centralt. Markanvisningar bör kunna tidsbestämmas så att de bebyggs. Givetvis måste det byggas fler bostäder, men det befintliga beståndet måste även det utnyttjas bättre. Vi vill därför underlätta så kallade flyttkedjor, bland annat genom fler trygghetsboenden för äldre samt att på sikt sänka reavinstbeskattningen för dem som ska sälja sitt boende. Det behövs flera åtgärder för att bostadsmarknaden ska fungera bättre.
 

Hur högt/lågt prioriterar ni frågan och varför?

– Vi prioriterar frågan högt. Tillgång till bostäder är en förutsättning för studier och näringslivets expansion, och därmed för jobben, ekonomin och vår välfärd. Bostadsfrågan är också en trygghets- och tillväxtfråga, därför kommer den alltid att vara viktig för såväl den enskilde som för samhällsekonomin i stort. Vi är därför stolta över att det är en folkpartist som är Alliansens gruppledare i riksdagens civilutskott, där bostadspolitiken ligger.
 

Hur arbetar ni med frågan idag?

– Folkpartiet arbetar framförallt med ett konsumentperspektiv och våra prioriteringar handlar om att pressa produktionskostnaderna för att få billigare bostäder. Det är inte rimligt att det är 40 procent dyrare att bygga bostäder i Sverige än i Finland. I slutändan är det konsumenten som får betala för detta, och det vill vi ändra på. Det finns inget självändamål i att det ska vara dyrt att bo i Sverige.
 

Vem bär det yttersta ansvaret för att bostadskrisen ska lösas?

– Det är ett gemensamt ansvar mellan stat, kommuner och regioner, bygg- och fastighetsbransch, arkitekt och stadsplanerare, där alla måste dra sitt strå till stacken för att fler bostäder ska byggas och för att de som redan står utnyttjas på ett bra och ändamålsenligt sätt.

----------

Experten kommenterar:

 

– Folkpartiet är det enda partiet som i denna utfrågning lyfter de höga produktionskostnaderna i Sverige samt skriver om vikten av ett helhetsperspektiv. Ansvaret fördelas på flera aktörer och lyfter upp flera centrala frågor, bland annat markanvisningen. Tidsbestämda markanvisningar innebär att byggherrar som fått en tomträtt att bygga på måste göra detta inom en given tid, det vill säga inte avvakta med byggstart tills man kan ta ut så höga priser som möjligt. De skriver om bostadsfrågan ur en trygghetsaspekt och kopplar detta till välfärden Allt låter som rimliga bra förslag.

Samtidigt är det oklart hur allt detta ska genomföras? Vilka regler är det de vill ändra på? Ska de införa vinstbegränsningar för bostadsbolagen? Men en allt viktigare fråga förblir obesvarad här: då det är en folkpartist som är alliansens gruppledare i riksdagens civilutskott, där bostadspolitiken ligger, varför har så lite hänt under så många år?

Victoria Percovich Gutierrez är ekonom och kulturgeograf som för närvarande jobbar på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Läs hur övriga riksdagspartier planerar att lösa bostadskrisen här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!