Politisk teater tar inte semester

12:52 26 Jun 2014

 

ensemblen_europaeuropa_ny_foto-saga-berlin.jpg Foto: Saga Berlin

”Den migrationspolitik som bedrivs i Sverige och hela västvärlden är vår tids stora skam. De överfyllda båtar med människor som sjunker i Medelhavet är en direkt följd av politiska beslut, mord utförda av EU:s regeringar”, anser skådespelaren Bahareh Razekh Ahmadi. 

Förra året och den här våren har teatern outtröttligt greppat brännande angelägna ämnen som rasism, nazism, migrationspolitik och tiggares situation. Många uppsättningar har dessutom spelat brallorna av diskussionen om politik kontra estetik i konsten och kritiken – det finns ingen inbyggd motsättning mellan politisk passion och konstnärlig kvalitet om man ser till exempelvis Stadsteaterns Apatiska för nybörjare och Vårt förakt för svaghet, Teater Galeasens Vår klass och många fler.

Och den politiska teatern tar inte längre semester på sommaren, lämnar inte fältet fritt för endast fikavänlig trevlighetsteater i parkgrönska. Inte under ett supervalår, och varken på institutionerna eller bland frigrupperna. I sommar har Parkteatern ett politiskt tema i sin repertoar, likaså Paradiso-festivalen i Kärrtorp, och på Dramaten kan du fortfarande se Mats Eks dans-teaterversion av Utvandrarna – där Rolf Lassgårds Karl-Oskar, Stina Ekblads Kristina och deras familj i slutscenen står med paltor, pick och pack mitt i Stockholm, som en självklar och välbekant referens till dagens utvandrare. 

Bahareh Razekh Ahmadi ingår i ensemblen i konstgruppen Fuls sommarteaterprojekt (som du som såg Fuls första scenkonstverk HERE/HÄR på Fri Scen 2012 ser fram emot) och hennes uttalande ovan är från lanseringen av Europa Europa, en antinationalistisk kabaré – med The Knife som kompositörer och husband – som vill vända på migrationsdebatten, hylla människor som trotsar gränser. Urpremiären sker på Sverigedemokraternas dag under politikerveckan i Almedalen, den 1 juli, sedan blir det turné med bland annat stopp i Vitabergsparken den 30–31 augusti. Tårtor, voguing, kärlek och beundran utlovas. Och så politik då.

 

 

Bäst just nu

 

1. Carolus Rex

Dramaten, Riddarholmskyrkan, premiär den 27 juni

Svensk sommarteater vimlar av pjäser om historiska händelser och kunglig-heter, gärna på lika historiska platser, i borgar och slottsparker. Så, vad sägs om en pjäs om Karl XII i Riddarholmskyrkan? Jo, om jag säger att regissören är Turteaterns Nils Poletti, att nyckelorden är action, operarock, kostymdrama och krigshets, och medverkande bland andra Emma Broomé, Eric Stern, Sanna Sundqvist, Ester Uddén och Py Huss-Wallin. Då bokar du nog biljett minsann.

 

2. Radio Dance

Nadja Hjorton, Parkteatern, den 16–17 augusti

Nadja Hjortons On Air från Dansens Hus i våras var en osannolik men självklar blandning av podcast, performance och koreografi, där hon tillsammans med Halla Ólafsdóttir, Zoë Poluch och Jessyka Watson-Galbraith pratade och dansade en rörande hyllning till systerskap och samarbete. Nu gästar Hjorton Parkteatern med föregångaren, solot Radio Dance.

 

3. Den allvarsamma leken

Klara Soppteater, Parkteatern, den 11–13 augusti

Ett system av artärer som pumpar hjärtblod eller trädgrenar i siluett mot en stadsparkshimmel, det tyckte jag mig se i scenografins fond på soppteaterpremiären i våras. Som en parallell till uppsättningens snåriga karta över vindlingarna i Arvids och Lydias kärleksrelation. Nu gästspelar den sött vemodiga minimusikalversionen av denna klassiska kärleksroman under just en stadsparkshimmel.

 

4. Paradiso 7

Unga Tur, Kärrtorp, den 1–10 augusti

Som sagt, politisk scenkonst är temat på Unga Turs årliga scenkonstfestivalen för gästspel.

 

5. Stockholm Fringe Festival

Kulturhuset Stadsteatern, den 14–17 augusti

Och sedan fortsätter scenkonstfestivalandet med STOFF.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!