PangPang brygger öl med cigarrök

11:02 20 Nov 2014

 Fredrik Tunedal testar det som ska bli en ölbong. I bakgrunden skymtar vännen och kollegan Johan Mata. 

Fredrik Tunedal startade Hökarängens stolthet PangPang Brewery för fyra år sedan, och har sedan dess inte varit rädd för att sticka ut hakan – både genom okonventionella bryggningar och medialt. I januari medverkar han på Nöjesguidens Ölmässa, men just nu håller han på med den åttonde ölen i en serie bryggningar baserade på krögaren Daniel Crespis personal. Denna smaksatt med bland annat cigarrök.

PangPang Brewery startades av Fredrik Tunedal år 2010, och har fram tills för två månader sedan drivits till största delen av honom själv. Nu har han anställt bästa vännen Johan Mata, som kommer att ansvara för försäljningen av ölen. 

En av köparna är krögaren Daniel Crespi, som dagen till ära är på plats för att brygga den åttonde i ordningen av de specialöl som PangPang har tagit fram till Crespis restauranger Djuret och Pubologi. Varje öl har ärvt egenskaper av någon i personalen, och den här gången är det krögaren själv som ska avbildas med hjälp av cognacsfat och cigarrök. 

– Daniel trodde att han hade beställt 750 flaskor av mig. Det var först under en middag nyligen han fick klart för sig att det var 750 liter han faktiskt hade beställt. Han är en bra kund på så vis. 

För att få in cigarröken i ölet har Fredrik byggt vad han kallar "världens största bong". Den består av ett fat med öl, samt ytterligare ett fat med vatten för att skapa undertryck, då det visade sig bli en aning för tungt att suga röken igenom utan hjälp. Anordningen funkar mer eller mindre som en vattenpipa.

– Det är i situationer som den här alla talanger man besitter kommer till pass. Jag brukar skryta om att jag vann bongbyggar-SM i Gangnef för en massa år sen, och nu får jag äntligen användning för det. Jag älskar att bygga saker. 

Vad är den största utmaningen som mikrobryggare?
– Det är nog att man gör allt själv och måste vara en multitalang. Men jag älskar att hitta på nya idéer och genomföra dem. Tidigare var det enda som kom ut av det att jag hittade på bus och impade på tjejer, nu brygger jag öl.

Hur går det rent ekonomiskt?
– Det viktiga är att jag får göra det jag vill. Jag sa upp mig 2010 och har hankat mig fram. Jag är inte ute efter någon trygghet heller. Så fort det är nära att jag ätit upp allt på tallriken lägger jag på mer.
 

Crespi Il Sindaco De Luze Cognac Wood Aged Cohiba Blazed Imperial Crazed Stout, är lagrat på cognacsfat.

Det är inte första gången Fredrik gör ett samarbete av den här typen. Han har tidigare bland annat gjort öl tillsammans med Turteatern. Med Hornstulls marknadsplats har han dessutom två år i rad tagit fram den officiella julölen i form av Pepparkaksmonster (då faktiskt Sveriges starkaste öl) och nu senast Gul snö över Hornstull, en öl brygd på bladguld. 

Ligger fokus på krogen eller på Systembolaget?
– Fokus har alltid varit krogen, men vi säljer typ 40% på Systemet, även om de brukar ha problem med våra etiketter. Men på krogen har det gått bra från första början, så att säga att hantverksölen kommer in finrummen nu är fånigt. Dörren är fucking vidöppen. 

Mitt i bryggstök och middagsfix kommer en leverans av en kaffemaskin, varpå Fredrik släpper det han har för händerna och börjar borra i kakelväggen. Han har tidigare försökt sätta upp ett hävräcke för att kunna träna på jobbet, men det rasade ner direkt så hans borrsjälvförtroende är lite lågt.

PangPang kommer även att vara med på Nöjesguidens Ölmässa i januari 2015. Det är första gången som Fredrik ställer ut på en ölmässa någonsin. 
– När jag startade PangPang var det mest gubbar och tanter på landsbygden som höll på med bryggning. Jag kämpade ganska länge för att folk skulle få upp ögonen för vilka balla grejer jag och andra bryggare kan göra. Att Nöjesguiden nu ska ordna ölmässa är ett kvitto på att vin- och spritgänget har fått lämna plats längst bak i bussen för ölnördarna.

Vilka öl kommer du att ta med dig?
– Eftersom det är första gången känns det som att jag måste maxa rejält, ta ledigt dagen efter. Jag har inte bestämt mig helt än, men det kanske blir den här rökta. Eller Pettersson 2, uppföljaren till Pettersson-ölen (Fredrik gjorde tidigare en uppmärksammad öl med Christer Pettersson på etiketten, red anm). 

Vad händer för PangPang härnäst? 
– Jag fortsätter mitt vansinniga projekt att brygga öl helt och hållet för hand, och utmana alla töntar som vill få oss att tro att hantverksöl är en smak eller en etikett. Sakta men säkert pågår dock den industriella revolutionen i Hökarängen, och förhoppningen är att kunna bygga ett nytt bryggeri innan nästa sommar. Har dock ögonen på en Tesla S, så det kanske blir en sån istället.

Nöjesguidens Ölmässa pågår mellan den 29-31 januari 2015.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!