Nya Carnegiebryggeriet gör traditionell öl med knorr

09:28 15 Dec 2014

Nya Carnegiebryggeriet är ett hantverksbryggeri som ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Bryggeriet är ett samarbete mellan Carlsberg Sverige, Brooklyn Brewery och privata investerare. Idén om bryggeriet föddes i samband med att Brooklyn Brewery och Carlsberg Sverige gick samman och bryggde en specialporter för att fira Carnegie Porters 175-årsjubileum. Där föddes också namnet.

Hur många öl har ni hunnit med att brygga hittills?
– 
12 stycken. Våra tre flaggskeppsöl som är Kellerbier, en ofiltrerad lager i tysk stil, Amber som är en maltig matöl i brittisk stil och J.A.C.K - en torrhumlad session-IPA. Plus ett antal experimentbrygder som kan avnjutas på vår bar och restaurang i Hammarby Sjöstad. Vår signaturstil skulle jag vilja säga är traditionella ölstilar med knorr. Och så gillar vi väldigt mycket att göra öl som passar till mat.

Vilken är nästa öltrend?
– Jag tror att den rådande smakdrivna trenden kommer att fortsätta. Sen kommer det nog bli ännu mer fokus på öl och mat. Men om jag ska välja en ölstil så skulle jag vilja säga att saison, som också är en av mina personliga favoritstilar, nog börjar leta sig in mer och mer i folks medvetande.

När slutar ett mikrobryggeri vara mikro?
Vi brukar säga hantverksbryggeri. När hantverket och råvarorna är i centrum tillsammans med den lokala förankringen är man ett hantverksbryggeri. Storleken har inte så stor betydelse.

Ni ska vara med på Nöjesguidens ölmässa i januari, vad fick er att tacka ja till den?
– En fantastiskt rolig möjlighet att träffa ölintresserade i Stockholm och dessutom få träffa andra bryggare. Det är jätteroligt att hantverksöl flyttar in i det allmänna medvetandet.

Vad kommer ni ta med er dit? 
– Lite blandad kompott både på fat och flaska. Säkert en blandning av våra flaggskeppsöl och några spännande experimentbrygder.

Hur ser du på det ökade intresset kring öl och bryggning bland allmänheten? 
– Det är jättekul att fler och fler får upp ögonen för öl som dryck till mat. Olika ölstilar varierar otroligt mycket smakmässigt, vilket ger stora möjligheter att göra spännande mat- och ölkombinationer. Det ökande intresset för bryggning hänger ju ihop med det allmänt ökande intresset för mathantverk och att göra sin mat och dryck från grunden, det tycker jag är positivt.  

Hur svårt är det egentligen att få Systembolaget att ta in en öl från ett litet bryggeri?
Att få in ett öl genom det lokala sortimentet är inte speciellt svårt, det som kan vara svårare är att få till en större distribution utanför det område som gäller för lokala produkter.

Hur viktigt är det att få in sin öl där? 
– Det är jätteviktigt, både för att sälja mer men också ur en marknadsföringssynpunkt. Finns man på Systembolaget så finns man på ”riktigt”.

Varför finns det så få kvinnliga bryggare? 
– När bryggandet industrialiserades på 1800-talet gick ölbryggandet precis som många andra hantverk från att ha varit kvinnodominerat till att bli mansdominerat. Nu när trenden går mot mer hantverksmässigt bryggande igen och när fler väljer yrket på grund av ett stort intresse för öl, så tror jag absolut vi kommer se fler kvinnliga bryggare framöver. Ölintresserade tjejer finns det gott om, så det kommer att vara fler kvinnor som jobbar i branschen. 

Hur står sig svenska mikrobryggerier internationellt? 
– Det finns ett växande antal svenska bryggerier som står sig bra internationellt. Vi kommer säkert se fler i framtiden. Ölintresset växer hela tiden, vilket nog kommer leda till att bra nischade bryggeriet kommer få mer internationell distribution.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!