Nöjesguiden besöker: Sveriges första 3D-printshop

Frida Salomonsson 15:30 8 May 2014


Gustaf Josefsson. Foto: Frida Salomonsson

Var och varannan dag läser vi om 3D-printing, denna sci-fiteknik som gör en både livrädd och fascinerad – senast häromdagen bloggade vår egen Rebecka Hedström om 3D-printat smink. Jag bestämde mig för att ta 3D-printbutiken – som utger sig för att vara Sveriges första – Makersparks grundare Gustaf Josefsson i handen och doppa tårna i den nya 3D-printboomen. Självklart passade vi även på att printa ut en Döskalle & Mästerligt-kub.

Makerspark ligger i Gamla Stan och i skyltfönstret trängs olika små objekt av plast i olika färger. På dörren står det stängt, jag blir fundersam men ringer på dörrklockan och efter en liten stund kommer Gustaf och låser upp.
– Vi har öppet lite när vi vill, förklarar han, och jag har tagit mig friheten att påbörja er kub!
I en liten lådliknande maskin rör sig en arm fram och tillbaka, och har hunnit bygga ett tunt lager av vit plast. Det kommer dröja ytterligare någon timme innan det går att urskilja vad det ska bli.

Vad kan man göra här hos er egentligen? Vilka material printar ni i?
– Vi hjälper människor att förverkliga fysiska idéer. Ibland är det ringar och smycken, prototyper för brädspel eller en reservdel till vespan. I verkstaden har vi 3D-skrivare och laserskärare som kan skapa föremål i både plast, trä och metall. Vi säljer också 3D-skrivare och har prova-på-kurser där man får testa själv!

Jag såg ett klipp på Youtube där en 3D-printer printade sig själv. Vad kan en printer inte göra?
– En 3D-skrivare vet inte vad den ska skriva ut. Det är upp till dig att hitta på. Kreativiteten kan datorerna än så länge inte ersätta.

Vad tror du att den här tekniken kommer att innebära framöver? Inom vilka användningsområden är behovet störst?
– Det är svårt att ta 3D-skrivartekniken ur sin kontext. I ett större perspektiv är vi på väg mot ett samhälle där det är lättare att skapa saker själv. Det innebär dels nya villkor för produktutveckling och företagande, eftersom den enskilde uppfinnaren har större möjligheter att skapa och konkurrera med det stora. Men det innebär också ett återtagande av känslan av att skapa sin omvärld.
– Över ett fåtal generationer har vi vant oss vid att bara konsumera vår omvärld. Jag tror att det finns en inneboende vilja hos människor att forma världen kring dem. 3D-skrivaren och den så kallade "Maker-rörelsen" är ett tecken på att konsumenterna håller på att ta tillbaka sina liv och bli producenter av sin egen verklighet.

Hur ser 3D-industrin ut globalt?
– Industrin är otroligt bred. Det kommer ut nya maskiner varje vecka som gör allt från att skriva ut hus och bildelar till tårtor och mänskliga öron. Det finns ett antal stora aktörer, men det mesta spännande händer i verkstäder som vår och på plattformar som Kickstarter, där nya produkter dyker upp hela tiden.

Skulle jag kunna göra en kopia i plast av mig själv här?
– Ja, vi kan både scanna och skriva ut, i full färg, små kopior av dig själv. Perfekt present för den som "har allt". Vi hade ett par här i veckan som vi gjorde en helkroppsscanning på, vi gör miniatyrer av dem som ska stå på deras bröllopstårta.

Är det här en maskin som kommer finnas i alla hushåll i framtiden? Kommer 3D-printern bli årets julklapp 2020?
– Nej, årets julklapp blir det nog redan 2015. Tekniken kommer finnas på fler och fler ställen i framtiden, men framför allt kommer det finnas många olika typer av maskiner som gör olika saker. Jag tror därför att platser som Makerspark, som har många olika maskiner och därför kan lösa många problem, kommer att poppa upp lite över allt.

Men hur kommer det sig att du jobbar med det här? Vad du gjort innan?
– Jag har alltid gillat att bygga grejer. Från websajter och elektronik som jag började göra i högstadiet, till stora konstprojekt på Burning Man i Nevada. Makerspark är för mig en plats som gör det lättare att förverkliga mina egna idéer, och hjälpa andra att förverkliga sina. Det är något jag brinner för.

Det är något med 3D-printing som jag tycker är nästan obehagligt. Vad tror du det beror på? Är det bara den typiska reaktionen av att komma i kontakt med ny teknik, likt pensionärer som inte gillar datorer?
– Om något är svindlande och läskigt tror jag att det beror det på att det ligger utanför din bekvämlighetszon. Det innebär att det är en möjlighet för dig att växa som människa genom att sticka tårna i vattnet och testa vad som händer. Det är så vi utvecklas som individer och som samhälle. Kom hit på en prova-på-workshop och börja experimentera med oss! Vi har en hel bunt 10-åringar som är här varannan vecka och leker med våra 3D-skrivare, så jag tror nog att du ska klara dig också.

Bästa sakerna man har lyckats göra med 3D-printer? Gustaf Josefsson gjorde en lista åt oss.
1. Pappan som skrev ut en en handprotes till sin son.
2. Dita Von Teese's 3D-utskrivna klänning.
3. Tjejen som skriver ut spelbara vinyskivor i en 3D-skrivare och ger "piratkopiering" en ny innebörd.
4. Ett 3D-utskrivet skallben som opererats in på en kvinna i Holland.
5. Pizza!



Makerspark ligger i Gamla Stan. Mer information hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!