Nöjesguiden #2: Alla artiklar på temat bostadskrisen

Redaktion 16:47 4 Mar 2014



Nöjesguiden låter ofta olika teman ta plats i tidningen – teman som antirasism, ordet hen eller drogpolitik. För Nöjesguiden #2 var det den dånande bostadsbristen som stod i fokus – och som redan 1990 och även 2012 togs upp i tidningen. I detta nummer tar vi upp aspekter som sambandet mellan arbete och bostad, vad som händer när en gör slut och måste flytta isär, politikernas kreativa förslag på bostäder, och bostadsbekymmer på vita duken. Här är alla artiklar om den kanske mest akuta politiska frågan just nu: bostadskrisen.


Redaktion: Bostadskrisen i siffror

"Bostadskrisen håller ett järngrepp om Sverige och har inga planer på att släppa. Samtidigt som kravet på 15 procent i kontantinsats har gjort det svårare för de utan en förmögenhet att köpa en bostadsrätt, ombildas allt fler hyresrätter. Och de hyresrätter som faktiskt byggs blir allt dyrare. Kvar finns den svekfulla andra- och tredjehandsmarknaden där svartkontrakt och ockerhyror regerar. Bostadskrisen är inget skämt. Så här ser den ut i siffror."


Pelle Tamleht: Det är ett idogt jobb

"Arbete och bostad är för de allra flesta två av fundamenten för ens överlevnad, och relationen mellan de båda är tydlig. Vi behöver någon form av försörjning för att kunna betala en bostad, och någonstans att bo för att kunna sköta ett arbete. Men vad händer när ekvationen inte går ihop?"


Tobias Boström: Politikernas kreativa boendeförslag
"
Varför inte göra slag i saken och ta bort samtliga lagar och regler kring bostadsbyggande och inse att det här verkligen är säljarens marknad? Det enda som behövs är fyra väggar och ett tak. En lägenhet behöver inte vara mer än en häktescell man får behålla skorna i. 

Med rediga funktionskläder klarar man det mesta – stampat jordgolv, väggar av kartong, tak av hopsydda paraplydelar. Allt handlar om ett 'state of mind', och att komma ihåg att ett dåligt boende bara är ett tillfälle att stärka sitt personliga varumärke genom att klaga i sociala medier."


Judith Kiros: Ta ert ansvar!

"När man för femtionde gången pressar ner avundsjukan som uppkommer när någon via mystiska 'kontakter' haffar bostad kan man känna: 'Men kom igen. Var är de billiga hyresrätterna? Var är de rimliga alternativen?' Framförallt: 'var sjutton är de politiska lösningarna? Och vad kan man egentligen göra för att få upp frågan på agendan?'
Mitt förslag: lite så kallad 'direct action'.
Jag har sammanställt en enkät som rör bostadskrisen, och inkluderat rätt enkla frågor, riktade till de olika partierna. Här kommer en steg-för-steg-förklaring av hur ni, personligen, kan använda er av enkäten (varsågoda!)."


Hanna Johansson: Samboskap i nöd och lust
"
Trots att diskussionen om bostadskrisen brukar centreras kring de som är på jakt efter sin första lägenhet, drabbas ibland även de som redan har en bostad. För vad händer om man gör slut med sin partner eller blir ovän med sin sambo och måste flytta isär?"


Greta Thurfjell: Nöjesguiden ❤ Paul Alarcón
"Paul Alarcón, kreativ chef och storstadsexpert på analysföretaget United Minds och kommunikationsbyrån Prime, har varit med och tagit fram en studie om framtidens boende utifrån ungas behov och önskemål. Vi träffade honom för att prata gemensamma vardagsrum, nejsägare och det centrala i att känna att man har ett hem."


Victoria Percovich Gutierrez: Stadsutveckling handlar om mer än pengar
"Om någon hade berättat för mina föräldrar att deras val av bostadsadress skulle vara avgörande för hur länge jag skulle leva är jag övertygad om att de skulle funderat en extra gång vid valet av stadsdel."
 
 
Sebastian Lindvall: Humor med inhyrda skratt
"Oavsett vilken turplats man har i bostadskön fungerar komedi ofta som en motvikt såväl som ventil för att bearbeta livets tragik, vilket lika gärna kan inkludera den rådande bostadsbrist som främst drabbat unga svenskar. Kriser är en genväg till att skapa konflikt, därav ytterst tacksamt för sitcom-formatet – vilket ju kan vara upprörande i sig. För är bostadskrisen verkligen något att skratta åt? Eller framförallt: smakar skratten olika beroende på vem som skrivit skämten?"

Bostadsfrågan fortsätter diskuteras på Supervalbloggen, där Judith Kiros gör enkäter med partierna en efter en.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!