När ska Sverige upptäcka Vin nature?

15:30 29 Jan 2010

Om man sätter sig in i svenska siffror och skattesatser rörande alkohol tar det inte lång tid att förstå att till exempel den röda vinboxen med en giraff på som stod framme på era köksbord under julhelgerna innehåller mer sorkar och stjälkar än det som vi andra brukar kalla för ”vin”.

Att Systembolaget ens tar in och säljer dessa sockersötade, syltiga och saftiga alkoholdrycker är ett brott mot all mänsklig värdighet.
Jag ska inte uppehålla mig vid detta faktum, utan istället rekommendera vackra naturliga alternativ som ni ser här bredvid. Naturliga viner. Vin nature.
Dessa viner är ingenting ni hittar på Systembolaget. Svenska krögare, vininköpare och Systembolaget måste ses som barn då de ännu inte upptäckt de naturliga vinerna. Vi har helt enkelt inte samma vinfilosofi, jag och övriga vinsverige. Systembolaget vill se sönderbrända, sockerförgiftade och saftiga viner. Jag anser att de bästa vinerna produceras på de enklaste sätten. Följande producenter gör vin enligt den enklaste av modeller: bruka jorden (utan gift), skörda druvor, krossa/pressa druvor, låt det jäsa och man har gjort vin. Ingenting tillsatt, ingenting borttaget. Ingen chaptalisering, ingen tillsatt syra, inga enzymer, ingen tillsatt jäst, ingen stabilisering.
Man får se upp och sätta sin tillit till producenterna, och som i så många fall, Frankrike.
I gamla världen, och då särskilt Frankrike, har det ofta handlat om att låta vinet så mycket som möjligt utvecklas på egen hand. Från plöjningen av jorden till buteljeringen av vinet är ju allt överflödigt inblandat, något som hindrar vinets inneboende storhet. Som vinmagikern från Rousillon, Olivier Pithon, säger ”It's not me who's into Bio, it's the others who are into chemicals".
Att göra ett ekologiskt vin är relativt enkelt, du måste bara välja bort kemikalierna.
Biodynamisk odling är något helt annat. Här talar vi slutna kretslopp, plogar bakom åsnor och gamla huskurer för jordbruken som ibland kan liknas med medeltida magi (gödselfyllda kohorn nedgrävda mellan vinrankorna lär förekomma). Ibland för att det funkar, ibland för ren känsla, men alltid med ett orört, naturligt vin som mål.
Dessa viner är provocerande svåra att hitta i Sverige, vi får söka oss till Frankrike, Danmark eller som i mitt fall till New York där jag hittade en liten vinbutik som gav mig enorma upplevelser från producenter som Larmandier Bernier, LaPierre, Selosse och Pierre Frick. Lägg namnen på minnet. Du kommer att tacka mig en dag.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!