Mikrobryggerierna samlas på Nöjesguidens Ölmässa

17:34 18 Dec 2014
Ölintresset i Sverige har jäst och bubblat de senaste åren, och framför allt har vi sett ett växande intresse för hantverksöl. Nu lanserar Nöjesguiden en ölmässa helt inriktad på mikrobryggerier.

Ett mikrobryggeri är ett bryggeri med begränsad kapacitet som brygger hantverksmässig öl med fokus på råvarorna och med hög andel malt och humle för ökad smakrikedom. Exakt var gränsen går kapacitetsmässigt för ett mikrobryggeri varierar men man brukar prata om några tusen liter i produktionsvolym. Hantverksöl görs även i större skala och kallas då oftast Craft Beer.  
 
Den svenska mikrobryggeritrenden startade för ungefär 15 år sedan vilket är ganska sent sett ur ett internationellt perspektiv. I exempelvis USA var man igång redan på sjuttiotalet, men utvecklingen har sedan dess gått desto fortare. Antalet mikrobryggerier i Sverige har på bara några år gått från ett fåtal till över 140 stycken. Det har faktiskt fyrdubblats bara under 2010-talet.
 
Sett till försäljning på Systembolaget är emellertid mikrobryggerierna i klart underläge jämfört med storskaligt producerad öl. Bara en av 20 sålda öl är idag från ett mikrobryggeri, och 90 procent av all öl som säljs är av typen lageröl. Detta kan delvis härledas till Systembolagets inköpsregler och att du som bryggare aldrig kan vara säker på att hamna i hyllan ens på det lokala bolaget. Därför är krogen för många en väldigt viktig kanal för att nå ut med sin öl och få konsumenter att upptäcka dess existens, för att sedan eventuellt komma in via beställningssortimentet. Många bryggare fokuserar också helt och hållet på krogen, då majoriteten av försäljningen faktiskt kommer därifrån. Allt fler krögare börjar också göra egen öl, ofta i samarbete med en befintlig bryggare, som de säljer på den egna krogen och det är numera inte helt ovanligt att restauranger har ett eget bryggeri. 
 
Den svenska ölhistorien letar sig tillbaka ända till vikingatiden och senare under 1500- och 1600-talet var öl den dominerande drycken såväl till vardag som till fest. Fram till 1843 då det Tyska Bryggeriet anlades av Fredrik Rosenquist af Åkershult och moderniserade ölproduktionen var all öl hantverksmässigt framställd. Det var också i samband med detta som man började med underjäsning, vilket är den metod som används för att tillverka lageröl. Namnet lager kommer faktiskt av att man med hjälp av denna teknik kan lagra ölet längre. 1995 etablerades de första svenska mikrobryggerierna och den klassiska bryggeritraditionen fick därmed återigen vind i seglen. 
 
Den sista helgen i januari 2015 är det premiär för Stockholms första mässa för mikrobryggerier. Nöjesguidens Ölmässa går av stapeln på Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, i Stockholm och håller öppet för allmänheten från torsdag till lördag. Arrangemanget produceras i samarbete med Bakåt:Framåt, och majoriteten av de bryggerier som medverkar är av typen svenska mikrobryggerier. Läs mer om Ölmässan här.
 

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!