...Men ur ett queerperspektiv

Madeleine Norling 14:00 27 Jun 2008

Den stora frågan för mig just nu är: kommer det att bli långa och heta julidagar på Långholmen eller en riktigt deppig månad med ihållande regn, 18 plusgrader och en miljon mördar-sniglar per kvadratmeter...Den stora frågan för mig just nu är: kommer det att bli långa och heta julidagar på Långholmen eller en riktigt deppig månad med ihållande regn, 18 plusgrader och en miljon mördar-sniglar per kvadratmeter gräsmatta? Hur som helst borde jag, under semestern, passa på att bättra på mitt kulturella kapital lite grann genom att besöka en utställning! Snart kommer ju lågkonjunkturen igen och då blir de med ett kulturellt kapital de verkliga vinnarna (enligt Anders Rydell, Bon). Bäst att skynda sig nu alltså. Nästan alla gallerier håller dock sommarstängt, men de stora institutionerna är öppna även under juli månad.

1. Queer: begär, makt och identitet
På Nationalmuseum, 24 juni–10 augusti
Nu är det läge att börja ladda inför den nalkande EuroPride- festivalen. Queerperspektivet har härmed fått kliva in i finrummet minsann. Den här utställningen på anrika Nationalmuseum belyser hur könsnormerna har förändrats, maskulint och feminint nu och då, och hur normerna överskridits. Den tar upp hur konst och bilder använts för att undergräva en heterosexuell norm och ger oss nycklarna till varför vissa motiv blivit gayikoner.
(Kuriosa: Jag hade en jättejobbig tjej på en kurs jag gick på universitetet en gång som jämt började sina meningar” … men ur ett queerperspektiv.”)

2. 6808 — En utställning om Stockholm och en värld i förändring
På Färgfabriken, 14 juni–17 augusti
Helt klart sommarens mesta och bästa utställning. Den utgår från revolten 1968 och fortsätter sedan att undersöka hur fenomen som motstånd, förändring, kultur och konst påverkats och verkat under 40 år. 6808 är ett projekt som handlar om att undersöka förändringens fenomen, om att ifrågasätta, att stelna och att ta sig vidare med Stockholm som geografisk utgångspunkt. Bland de väldigt många medverkande konstnärerna finner vi Öyvind Fahlström, Fia-Stina Sandlund, Pål Hollender, Kjartan Slettemark, Ernst Billgren, Stockholms Militanta Graffitikonstnärer, Malin Arnell, Carl Johan de Geer, Max Book, High Heel Sisters, Joanna Rytel, Catti Brandelius, Johanna Billing, Carl Abrahamsson, De Professionella Konstgangstrarna, Marcus Lindeen, Dan Wolgers, Dorinel Marc, Carl Michael von Hausswolff & Leif Elggren, Zappo, Joakim Forsgren, Erik Pauser, Ulf Rahmberg, Bigert & Bergström med flera.

3. Edvard Munch Grafik
På Thielska Galleriet, 17 maj–31 augusti
Jag älskar Thielska Galleriet och brukar låtsas att jag bor där. På väggarna i detta genomborgerliga palats hänger fantastiska verk av nästan uteslutande manliga konstnärer från 1800- och början av 1900-talet. Vi talar Munch, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Stora maffiga konstverk blandas upp med stora maffiga jugendmöbler. Completely love it!  Utställningen med Munch består av 50 stycken grafikblad, men missa inte resten av huset. Perfekt att kombinera med en promenad runt Djurgården.

4. Eklips — konst i en mörk tid
På Moderna Museet, 31 maj–24 augusti
Bra val om det skulle bli en deppsommar. I den här utställningen har man valt ut konstnärer som gestaltar teman som mörker, död, irrationalitet och absurditet. Bland konstnärerna hittar vi favoriterna Natalie Djurberg och Paul McCarthy. På Moderna pågår även andra bra utställningar under sommaren.

5. Gert Wingård
På Arkitekturmuseet, 13 maj–31 augusti
Slå två flugor i en smäll och besök Arkitekturmuseet och Moderna på samma
gång. Under sommaren presenterar Arkitekturmuseet Sveriges mest
framgångsrika arkitekt, Gert Wingårdh, i helfigur. Ett antal begrepp
utgör utgångspunkten för en diskussion om elva av Wingårdhs
byggnader och utifrån dessa begrepp möter vi hans egna tankar
och idéer om livet, om arkitektur i allmänhet och hans egen i
synnerhet. Begreppen är lust, minne, natur, vardagen,
kroppen, förändringar och framtiden.

 
Stad: 
Kategori: