Mathin Lundgren tar över Teaterbaren

08:58 3 Oct 2014

Kåkens gamla galjonsfigur Mathin Lundgren är tillbaka i rampljuset med nysläppt bok och nytt jobb på Svenska Brasserier. Från och med nu hittas han bakom disken på Teatergrillens bakficka Teaterbaren. Vi frågade honom om hur denna nysatsning kommer att ge avtryck. 

– Jag är och har länge varit svag för klassiska drinkar med fokus på råvarorna och hantverket så det är där tyngdpunkten kommer att ligga. Sen kommer vi att titta vidare på hur man jobbar nere i matsalen på Teatergrillen och se hur vi kan applicera till vår bar för att göra det tydligare att vi hänger ihop. Exakt hur får ni ta reda på själva senare i höst.

Hur kändes det att lämna Kåken efter alla år?
– Att gå vidare är en del av livet och jag har varit med om en fantastisk resa. Egentligen lämnade jag över själva Kåken för ganska länge sedan. Mitt sista 1,5 år på Niklas/Kåken var jag restaurangchef och hade därför inte så mycket med Kåken på detaljnivå att göra.

Vad kommer du att sakna mest?
– Mina gamla kollegor och alla minnen som sitter i väggarna. 

Vad tror du blir den största skillnaden mellan att jobba där och på Teaterbaren? 
– Först och främst så kommer jag att stå bakom en bar igen vilket känns fantastisk. Sen är Teaterbaren är en mycket mindre enhet och därmed kommer jag kunna fokusera ner på en helt annan detaljnivå.

Du har precis släppt en bok, berätta mer om den? 
– Den heter Barmästarens Manual - drinkar & snacks från grunden och kom ut för några veckor sedan. Det är som namnet antyder en manual som är fylld med tips för den som är intresserad av att lära sig mer om drinkar hur man kan göra bra drinkar både hemma så väl som i en bar. Jag har fokuserat på att illustrera hur många drinkar bygger och förhåller sig till varandra. Sen avslutar jag med att tipsa om hur man kan tänka när man göra drinkar till många hemma och vad man kan servera till drinkarna.

Hur ser det ut med Stockholmarnas kunskaper inom “mixologi" idag? 
– Intresset och kunskap ökar ständigt vilket självklart känns bra för oss professionella utövare. Det är  klart roligare när gästen intresserar sig för och uppskattar det vi gör. Hela branschen har fått en helt annan status idag jämfört med för bara några år sedan.

Vad är din bästa respektive värsta typ av beställning? 
– Det är en återkommande frågar som verkar underhålla många. Någonstans handlar det för mig snarare om en gäst beställer en drink på slentrian och inte bryr sig om vad den dricker så blir själva utförandet inte så värst tillfredsställande för någon. Vet man istället vad man vill ha eller är öppen för förslag så blir det mycket mer intressant. Men i slutet av dagen så kanske jag som yrkesman inte kan förvänta mig att alla är lika intresserade som jag.

Mathin Lundgren tar över på Teaterbaren nu i månadsskiftet. Barmästarens Manual (Norstedts) finns i bokhandeln sedan september.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!