Lyxen är på dekis

15:59 2 Apr 2014

 

bjorn_persson.jpg

På kort tid har Göteborg blivit av med två av de lyxigaste restaurangerna: Kock & Vin på Viktoriagatan och Fond vid Götaplatsen. Men båda krögarna har satsat på nya, lite billiga restauranger som inte är fullt lika lyxiga. Nöjesguiden ringde upp krögaren Björn Persson, ansvarig för omvandlingen av Kock & Vin till Koka för att ta reda på varför.

– Jag kände att namnet Kock & Vin inte längre representerade vad restaurangen stod för, så när vi blåste ut hela inredningen för totalrenovering bytte vi också namnet, berättar Björn Persson. Saker och ting har lite av ett bäst före-datum och namnet Kock & Vin bestämdes för omkring 15 år sedan. Det passar inte riktigt lika bra för den moderna västsvenska gastronomin som vi serverar nu. Så vi tänkte att det var dags att ruska om lite och vi hade så pass stort självförtroende att vi vågade satsa på ett nytt namn. 

Men inte bara namnet är nytt. Koka har ett annat fokus än den tidigare restaurangen. På hemsidan finns den nya filosofin beskriven: ”Vi kommer dock att sänka våra priser och minska menystorlekarna för att mer anpassa oss efter våra gästers önskemål.”

Björn Persson, som inte är den enda krögaren i Göteborg att gå den här vägen, menar att det är en global tendens att tona ner det allra lyxigaste. 

– Det ligger väldigt mycket i tiden att gå bort från fine dining. Det finns fortfarande extremlyx, men många restauranger sadlar om för att lyx inte känns så fräscht längre. Visst tusan finns det plats för en trestjärnig krog i kanske Monaco, men det där med massa guldstukaturer känns inte så kul.

Men behövs det inte de där riktigt lyxiga restaurangerna för att Göteborg ska kunna hävda sig i konkurrensen med andra städer?

– Den vanliga representationen, som handlar om försäljning och så vidare är ofta ganska trendkänsliga och då vill man inte vara på stället där det bara sitter gamla trökiga slipsgubbar, säger Björn Persson. Man vill vara på det nya stället som folk snackar om och för att kunna vara just den restaurangen ska det vara ett lite mer folkligt ställe där det är mer ungt och hippt.

Björn Persson menar att lyx idag handlar om någonting annat.

– Klassisk lyx lever naturligtvis kvar. Men numer handlar lyx mer att vara hemma och kanske baka surdegsbröd och få ta sig tid. Det handlar om andra kärnvärden, men jag tror inte att de flesta strävar efter prålig lyx. Vi är inte ryssar liksom.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.