Låt minnet bli ditt sjätte sinne

14:33 26 Mar 2015

minne2.jpg

Studentlivet betyder oftast mycket frihet under ansvar. Vilket kan vara ett problem då sömn, serier och öl lockar mer än faktaboken på nattduksbordet. Men det finns en räddning för landets prokrastinerare. Vi har pratat med Sveriges världsmästare i minnesteknik om hur du pluggar in tentan på kort tid.  

Fredrik Vest, Vanja Franklin, Alvares Santiago, rabblar Yanjaa Altantuya. Inför intervjun med minnesatleten har jag konstruerat ett minnestest. 26 namn är nedskrivna på små vita papperslappar och Yanjaas uppdrag är att memorera namnen så snabbt hon kan. Efter att hon har sagt de tre sista stänger hon av tidtagaren på sin telefon. Skärmen visar 1 minut och 50 sekunder. Inget nytt rekord, men väl en påminnelse om vad som sporrade henne att börja med minnesträning.

– Jag läste en bok om minnestekniker och fick reda på den tidens rekord. Det lät inte speciellt imponerande, så jag började. Under min första tävling vann jag över världs-rekordhållaren och världsmästaren i grenen ”ansikten och namn”.

När Yanjaa inledde sin karriär sa en kompis att det var en cool grej, men samtidigt det töntigaste hon hört. Men kommentaren stoppade inte Yanjaa. Istället tog hon sig snabbt in till landslaget och följde med till världsmästerskapen i Kina. Turneringen ägde rum i december och hon tog hem guldet i grenen ”ansikten och namn”. Åtta månader efter att hon startat sin minnesträning.
– Jag tror det handlar om vem du identifierar dig som. Om du ser dig själv som nördig är det nog lättare att lösa Rubiks kub. Men om du ser dig själv som personen som bara bryr dig om Celine-väskor och tycker allt är svårt blir det tufft. Det handlar om attityd.
Det är lätt att likställa sig själv som personen med dåligt minne. Vilket inte är särskilt märkligt. Indoktrineringen i den teknologiska världen har skapat villfarelser att det, i princip, krävs en kalenderpåminnelse för att komma ihåg nästa veckas dejt med tvättstugan. En inställning som Yanjaa känner igen bland sina vänner.
– Mina kompisar vill att jag ska säga att det ligger i min natur och att det inte är deras fel att de har dåligt minne. Men det är lite deras fel.

Grundmetoden inom minnesträning kallas ”minnespalatset”. Tekniken bygger på att all fakta som ska läras in omvandlas till färgglada bilder som du tycker om. När förvandlingen är klar placeras informationen ut i palatset, ett imaginärt rum du har skapat. Siffran sju kan till exempel bli en grön hund som sitter på golvet i rummet. Det viktiga är att informationen görs om till något som intresserar dig.
– Det är som med fotbollskillar. De kan alla resultat, vad spelarna heter och vem som såldes till vilken klubb. Men när det kommer till namnen på ekonomer under 1800-talet är det inte lika kul.
Denna typ av träning har underlättat för Yanjaa markant. Till sommaren är hon förhoppningsvis klar med sina finansstudier. En utbildning där hon har läst vissa kurser samtidigt och kommer att bli klar mycket tidigare än andra. Trots sin intensiva studieperiod har hon aldrig blivit underkänd på en tenta. Något som bygger på att hon undviker att banka in tråkig fakta.
– Det är lättare att skapa bilder än att sitta och repetera en text. Du kan också använda rösten. Jag har kompisar som sjunger in tentor, de tar typ Katy Perry I Kissed a Girl och byter ut orden i texten.

Jonas von Essen är tvåfaldig världsmästare och håller i föreläsningar om minnesträning. Han håller med Yanjaa om att det är viktigt med attityd, men lägger samtidigt till att det inte krävs speciellt mycket ansträngning för att förbättra sitt minne. I framtiden hoppas han kunna implementera detta faktum i den svenska skolan, via sin utbildning på lärarhögskolan.
– Det är som en superkraft. Helt plötsligt finns den bara där och är extremt märkbar. Direkt när jag började kändes det som att mitt minne blev tio gånger bättre, säger Jonas.
Under sina föreläsningar inkluderar han publiken i olika typer av experiment. Han inleder med att förklara grunderna i ”minnespalatset” och ger åskådarna siffror som de ska omvandla till färgglada bilder. Utan att testa dem efteråt. Istället återgår han till det segmentet längre in i föredraget och det är då alla inser att de har lyckats memorera siffrorna.
– Det blir som en chock för publiken. Många kommer fram efter föreläsningen och förklarar att de har överraskat sig själva. Ibland får jag till och med mejl från människor som berättar att de fortfarande kommer ihåg. 
Utöver ”minnespalatset” är det viktigt med ”Spaced Repetition” menar Jonas. En metod som går ut på att lära sig under en längre period, där en repeterar information med längre och längre intervaller mellan repetitionerna. Det är den optimala metoden inför tentaskrivningar, eftersom ämneskunskapen blir mer omfattande och minnet behåller all fakta under en längre tid.
– Det krävs ibland mer än att memorera saker. På högskolors tentor kan det komma analys och diskussionsdelar. Då krävs en större förståelse för ämnet.

Att planera sina studier och lägga upp en bra plan verkar vara nyckeln för att göra bra resultat. Men det räddar dig inte under söndagen när prokrastineringen har lett till att du ligger i fosterställning med samma ångest som en Melissa Horn-låt kan framkalla. Det krävs en lösning och minnesexperten Jonas har ett par betryggande ord till landets nervösa studenter.
– Om det handlar om mycket fakta tror jag verkligen att det går att rädda måndagstentan. Jag skulle inte rekommendera detta, men om du är tvungen tror jag att minnestekniker skulle fungera.

minne3.jpg

5 saker som förbättrar ditt minne

1. Minnespalatset
Minnesatleternas ursprungsmetod bygger på att du omvandlar fakta till färgglada bilder du tycker om. När transformeringen är klar placerar du in det i ditt imaginära minnespalats, för att sedan plocka fram det vid lämplig tidpunkt.

2. Mentala bilder
Ta sikte på något i din omgivning och ta en mental bild av det. Blunda sedan i tio sekunder innan du beskriver vad som finns i minnesbilden. Utöka sekundantalet i takt med din utveckling.

3. Spaced Repetition
Repetera det du ska lära dig med längre intervaller mellan repetitionerna. Denna teknik är värdefull för den som behöver en större förståelse för sitt ämne och inte bara ren faktainlärning.

4. Kost och träning
Att träna hjärnan är det primära inom minnesträning. Men om du siktar på att bli bäst i världen behöver du öka din produktivitet och effektivitet. Det gör du via att äta en bra kost och ha ett sunt förhållande till fysisk träning.

5. Anki
Anki betyder minne på japanska och är en av de främsta minnesapparna på marknaden. Det är ett verktyg som antingen gör att du behöver tillbringa mindre tid med  att plugga, alternativt ökar mängden faktainlärning.

VM i Kina

2014 års världsmästerskap i minne ägde rum i Kina under december. Det var den 23:e turneringen i ordningen och 169 minnesatleter från 19 länder deltog. Tävlingsformen går ut på att alla deltar i tio olika grenar, där placeringarna genererar ett visst antal poäng. När disciplinerna är avslutade summeras resultaten och hen med flest poäng koras till världsmästare. I Kina vann Jonas von Essen och anses därför ha världens bästa minne. 


5 världsrekord att försöka slå

Memorera siffror som läses upp med en sekunds mellanrum.
Rekord: 380 siffror

Para ihop ansikten med namn under fem minuter. Rekord: 84 namn

Memorera en kortlek på kortast möjliga tid.
Rekord: 35,55 sekunder

Memorera så många historiska datum som möjligt under fem minuter.
Rekord: 132 datum

Memorera så många ord som möjligt under 15 minuter.
Rekord: 300 ord

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar