Kravodlad filmvår - Några viktiga hållpunkter för finsmakarnörden

14:14 11 May 2009

Antichrist

Det är glada dagar för finsmakarnörden. Den demografiska grupp som kluckar lyckligt så fort det vankas ryskt tsardrama, Todd Haynes eller behind the scenes-material med den som var pedikyransvarig under Apocalypse now...Det är glada dagar för finsmakarnörden. Den demografiska grupp som kluckar lyckligt så fort det vankas ryskt tsardrama, Todd Haynes eller behind the scenes-material med den som var pedikyransvarig under Apocalypse now. Nå. Det är en grupp som Nöjesguiden alltid vill hålla sig väl med. Vi bjuder därför på några viktiga hållpunkter för våren 2009.



Embedded-epos

The human condition (1959)



I korthet:

Japanske Masaki Kobayashis majestätiska trilogi om andra världskriget.

Finsmakarstatus:
Begreppet epos må ha blivit något urvattnat. Den här bjässen kvalar dock in utan några större problem. Kobayashi var (han dog 1996) uttalad pacifist, men draftades likafullt till armén och hans djupt personliga inifrånskildring på 574 minuter får lätt Deer Hunter att framstå som en trevlig liten novellfilm att slänga in någonstans mellan vädret och korta Sportnytt.
Entusiasmen bland finsmakarnördar är enorm – och blir inte mindre när det är målgruppens hovleverantör, Criterion, som nu ser till att den här poetiska socialistpärlan når en, nåja, vidare publik.

Redaktionens pepp:



Släpps:
Kommer på import-dvd den 14 juli.

___________________________________________________________________



Los Angeles i mitt hjärta

Somewhere (2010)



I korthet
:
Sofia Coppolas kommande hotelldramedi.

Finsmakarstatus:
Under de tre år som gått sedan krås- och ankleverfyrverkeriet Marie Antoinette har Sofia Coppola inte gjort många knop. Hon har för all del debuterat med en reklam-
film för Christian Dior. Men i övrigt ska hon mest ha softat i Paris med sin dotter Romy och provsmakat lite vin på pappas vingård Rubicon Estate i Kalifornien. Det var därför något av en bomb när tidningen Variety nyligen meddelade att hon är på gång med en dramedi om vår tids Los Angeles.
Somewhere kretsar kring en far- och dotter-relation på legendariska hotellet Chateau Marmont (där varje Hollywood-junkie med självaktning tagit sig en redig lina i bungalow-avdelningen).
Entusiasmen på finsmakarbloggar har förstås varit kolossal. Förutom att ringa in sin Phoenix-make och övriga delar av den jättelika Coppola-klanen, har Sofia även bestämt sig för att ruska liv i snillet Stephen Dorffs (!) något haltande karriär.

Redaktionens pepp:



Släpps:
Spelas in i Los Angeles i juni. Kommer på bio någon gång 2010.

___________________________________________________________________



Episodfilm

Tokyo! (2008)



I korthet
:
Tredelad Tokyoskildring med fnöskig filmvetarhumor.

Finsmakarstatus:
Apropå Sofia Coppola: det blir inte mer finsmakarstämning än när två fransmän och en korean gör en New York Stories för Tokyo. Michel Gondrys monsterfilmdel handlar om ett ungt par som flyttar till staden, han en struggling filmmaker, hon med sådana mindervärdeskomplex att hon efter känt Kafka-recept förvandlas till en... stol (obs humor!).
Såskoppen Leos Carax, som inte gjort ett handtag sedan De älskade på Pont-Neuf och fick alla kulturtanter att börja prenumerera på Situation Stockholm, kör i episoden Merde en hemlösrepris – här i form av en dåre med Peps Persson-skägg som springer runt på Tokyos gator och tjoar. Jag gissar att ska vara en klurig passning till Godzilla och Alphaville, men tyvärr blir det tråkigare än att titta på när Erik Åsbrink har tvättid. Den tredje filmmakaren, koreanen, heter Joon-ho Bong och har gjort ett avsnitt om agorafobiker som inte varit ute på tio år. Den är bra.

Redaktionens pepp:



Släpps:
Ute på import-dvd den 25 maj.

___________________________________________________________________



Hos terapeuten

Antichrist (2009)



I korthet
:
Lars von Trier har läst om Gamla Testamentet.

Finsmakarstatus:
Ingen Cannes-festival är ju numera komplett utan att den danska hälsoångestens största affischnamn har tagit nattbusen ner med en ny märklig temperaturtagning på vår tid. Den här gången har han kokat ihop en liten skräckanrättning med namnet Antichrist (geninamn!), som han fyllt med lika delar äktenskapsförruttnelse, psykoterapi, svarta flygfän och Charlotte Gainsbourg. Även om Lars von Trier tog ett litet sabbatsår med lätta komedin Direktören för det hele häromåret, så har mänsklig isolation och flitiga bibelstudier (filmen utspelar sig på en plats som heter Eden) mer och mer blivit hans kärnverksamhet. Det kan man givetvis bara älska.
Cannes har i år för övrigt hela två (2) tävlingsfilmer gjorda i riktigt träligt svartvitt – ett tecken i tiden!

Redaktionens pepp:



Släpps:
Premiär i Cannes nu i maj. Kommer på bio den 5 juni.

___________________________________________________________________



Actors Studio

I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale (2009)



I korthet
:
Hyllad dokumentär om sjuttiotalsskådisen John Cazale.

Finsmakarstatus:
En av de mest omtalade filmerna under Sundancefestivalen i januari var det här postuma porträttet av John Cazale. Och det är inte så svårt att förstå varför det redan vattnas i munnen på alla med klippkort på papercutshop.se. Mellan 1972 och 1978 gjorde han stora roller i Gudfadern, The Conversation, Dog Day Afternoon och Deer Hunter. Det var alla filmer han gjorde. Han var ungdomsvän med Al Pacino och förlovad med Meryl Streep. Sedan dog han i benmärgscancer.

Redaktionens pepp:



Släpps:
Ej bestämt. HBO, SVT och Canal+ får kivas om den saken.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!