Klart man kan baka gott och veganskt

Karin Ericson 16:58 16 Dec 2010

Anina Seidemos blogg Önsketårtor, är fylld av recept och vackra bilder på bakverk. Allt är veganskt. När hon flyttade till Malmö frågade en läsare om hon ville driva Kafé Agnez på Agnesgatan. Det är här du numera hittar Aninas godsaker – veganskt och ekologiskt. Att vara vegan är inget som Anina tänker på, för henne är det helt självklart eftersom det är bättre både för djur och miljö.

Varför började du med det här?
–Man ska kunna äta lika goda och vackra bakverk som vegan. Jag vill visa att det inte är jobbigt eller svårt, bara roligt. Är man intresserad av matlagning vill man ha utmaningar. Jag upplever att det finns ett ännu större intresse för matlagning bland veganer.
Vad ska man tänka på om man vill baka veganskt?
–Ta inget vanligt recept och försök göra om det med ersättningsprodukter. Tänk i stället på vad du vill ha för smaker och prova dig fram. Då blir man mer påhittig. Veganska produkter uppför sig inte likadant. Grädden kan vara svår att vispa och spritsa för den kan sjunka ihop och rinna bort. Då kan man blanda i vegansk cream cheese eller smörkräm. Jag har lärt mig av mina misstag.
Vad är svårast?
–Att få tag på allt. Vissa dagar går jag till fem-sex olika mataffärer för att hitta rätt produkt, jag håller på som en dåre. Astrid och Aporna har mest produkter och matbutikerna blir bättre för varje månad.
Nämn tre produkter som ska finnas i ett veganskt bakhem.
–Cream cheese naturell är en multi-produkt som man kan använda i allt från cupcakes till smörgåstårta. Gelésocker kan man använda istället för gelatin. Koka upp med kokosmjölk eller vegansk grädde och gör pannacotta, mousser eller gelé att lägga över tårtan. Nötter och mandel som man kan mala ner i bottnar och använda för konsistens och smak.
Hur ser det ut med veganska desserter på restauranger tycker du?
–Malmö är nog den bästa staden på det området. Jag går inte ut så mycket men både Glassfabriken och Far i hatten är bra. Delicatobollar är annars en vegansk klassiker, om än en nödlösning.
Vad kan du inte göra?
–Maränger. Alla veganer jag känner har någon gång försökt göra det men ingen har lyckats. Det är drömmen.

www.onsketartor.blogspot.com
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.