Käka på gatan

16:03 28 Jan 2015


Jag sitter på en takterrass i Mexico City
och har frossat härlig gatumat de senaste dagarna. I varje gatuhörn står det folk och erbjuder tortillas och tacos med olika fyllningar. Vissa har urkokta fårskallar som visar att det serveras hjärna, andra kör en mer vegetarisk approach med grönsaksblandningar, men de är mer sällsynta. Till nästan varje tacostånd finns en juicebar med allt möjligt att välja på. Priserna är behagliga trots att en del av stålarna går till korrupta tjänstemän och det vette fasen hur bra arbetsvillkoren är.
 
Bra gatumat är någonting jag saknar i hela Sverige. Visst, vi har lite korv och töntiga foodtrucks, men vi borde ha lokala favoriter som säljs i varje gathörn. När jag bodde i Haparanda brukade jag gå över bron till Finland, där det ibland fanns en gubbe som sålde friterad småfisk. 
 
Till dess att vår kultur och vårt väder tillåter sådant gött får ni hålla till godo med några vinterklassiker.
 

Bäst just nu

1. Alexandras Soppkök
Saluhallen på Kungstorget
Det är vinter, kallt och du har halkat runt i city av någon dum anledning. Då är det dags att värma upp dig inne på Alexandras i Saluhallen, specialitet är billiga soppor. Inte lika billiga som förr, men fortfarande studentvänligt pris. När våren kommer kan du ta med dig soppan och sätta dig i parken mitt emot, ”men passa dig för knarkare där”, sa morsan till mig en gång.
Öppet: mån–fre 9–18, lör 9–16   
 
2. Saigon City
Lilla Klädpressaregatan 15
”Åh, vad gör jag i femman?”, tänker du. Ja, inte förstår jag det, ifall inte du också fått tipset att käka de billiga dumplingarna på Saigon City. De har även grymma vårrullar och annat smått och gått innan det är dags för Murveln. Stället ligger i källaren mitt emot Systembolaget och efter maten är det kul att kolla in alla skumma saker i livsmedelsdelen av butiken.
Öppet: mån–fre 10–20, lör–sön 10–18
 
3. Röda Korset
Brunnsgatan 6
När allt nytt känns gammalt och du är trött på det moderna, ja då är Röda Korset stället att käka på. Med lite tur sitter stammisen, Leif ”Loket” Olsson i ett av hörnen och håller hov. Maten då, inga konstigheter, som i skolan fast du pröjsar själv. Vi snackar alltså gamla hederliga favoriter.
Öppet: mån–lör 11.30–14.00
 
4. Liba bröds Café
Lärjestationsgatan 1
Liba-brödet är hur gott som helst och det är här i Göteborg som denna pärla produceras. När du åker till Återbruket för att handla gamla badkar och annat kul är ett besök på brödfabrikens café en given klassiker.
Öppet: dagtid
 
5. Nergs Kebab
Artillerigatan 23
I Gamlestan ligger Nergs Kebab, en klassiker för folk uppvuxna i krokarna och en fadäs om du missat. Inget snack, bara jävligt gott kött (och falafel) med härligt bröd. Eftersom jag är hungrig när jag skriver dessa rader känner jag att magen börjar kurra av bara tanken på Nergs.
Öppet: mån–sön 11-21
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.