Intervju: Tove Kjellmark

07:19 23 Apr 2014

Tove Kjellmark är en av stjärnorna i projektet Transform Today. Hon är konstnären som flår mekaniska leksaksdjur – ”som att öppna en present, de är mycket finare under, nakna och sårbara” – och bygger fyra meter höga kopior av dem, för ”då blir vi barnen vi gjorde leksakerna till”. Nu ska hon skapa en bronsgjuten, men högst rörlig, skulptur vars uppgift är att uttala samtida sociala medier-inlägg från Stockholm. ”Det blir som poesi.” Vi mötte konstnären i hennes ateljé.

Hur kom du in på just de mekaniska djuren?
– Jag höll på med avgjutningar, kroppsdelar i vax, men jag tyckte det blev så stelt. Därför köpte jag några enkla leksaker; hundar, katter, elefanter, som jag tänkte sätta kroppsdelarna på för att se hur det blev när de rörde sig, innan jag skulle sätta igång och göra en robot. Sedan när jag slet av skinnet på dem upptäckte jag att de var mycket finare under den här rosa fejk-pälsen.

Hon plockar upp en liten, elefantformad robot från en överbelamrad yta, vrider och vänder på den så att elektroniken inuti rasslar.
– Det var som att öppna en present. Jag började samla på dem, flå och öppna upp dem inuti för att hacka dem. Än mer fascinerad blev jag när jag satte igång femtio stycken på golvet, de blev så otroligt levande i grupp. De flesta som tittade på djuren när de var igång tillsammans reagerade väldigt oförutsett och starkt. En professor till mig drog upp benen på sin stol. Men ett av djuren, en kanin, hoppade emot stolen tills han sträckte ner handen och vände den så att den kom fram.

Tove säger att hon ser sig själv som lika delar konstnär som en forskare som undersöker hur den mänskliga hjärnan hänger ihop och förändras.
– Jag tycker om att utmana vår uppfattning och syn på verkligheten. Undersöka hur jag kan påverkar saker, djur och människors invanda beteenden genom att lysa starkt på något I nuet. Skapa en konflikt mellan intellektet och känslan. Att konfrontera med något ofarligt som ändå gör att man hamnar utanför sin comfort zone, för det är där ny kunskap uppstår.

– Om man då lockar folk med en gullig, empativäckande estetik, för att låta dem möta någonting lite ovant eller läskigt, kan det skapas nya nervbanor I hjärnan
.
En del i det här projektet har att göra med sociala medier, en studie i beteende, i princip. Hur kommer det att visa sig?
– Jag studerar jämt beteenden. Jag har alltid varit en observatör, intresserad av alla typer av interaktioner, inte bara mellan människor. Det var därför jag hakade på det här projektet, kombinationen mellan socialt undersökande och visualiserande, gestaltande av någonting som ska vara bestående. Det jag är bra på är ju att göra rörliga skulpturer. Nu fick jag chansen att göra en i brons, vilket är ganska unikt.
– Den går så himla fort, den digitala utvecklingen. Men vi vet inte riktigt hur det kommer att påverka oss i framtiden. I det här projektet är jag mer intresserad av vad som händer när man översätter det vi skriver till tal. Skulle du säga det du skriver på exempelvis en chatt, om du stod öga mot öga med personen i fråga? Det finns ett intressant glapp mellan texten och rösten, det “osynliga” mellan textat tal och det uttalade ordet. Därför har jag gjort det här lilla robotskelettet som kommer att fånga upp och säga det som skrivs, det som flyger runt i luften i Stockholm. Det kan vara personliga grejer, senaste trenderna, politik, diskussioner. Det som är aktuellt nu, i stunden. En monolog som speglar dagens samhälle och som kommer att förändras med tiden.

Tove sätter igång ett gäng av sina flådda, maniskt pipande robotdjur. Hon ropar över tjattret, knappt hörbart på inspelningen efteråt.
– Tron på teknik har nästan blivit som vår nya religion!

En stor del av din konst handlar om kontrasten mellan natur och teknik, organiskt och artificiellt. Ser du på det du håller på att skapa nu som liv?
– Jag ser det som att allt har samma värde. I alla fall djur och människor. Det finns någon typ av liv i det vi upplever som levande. Inte så att det gör ont på en robot om jag slår den. Då skriker den inte. Men det är upplevelsen i stunden som är sann, tänker jag.

Följ hela projektet Transform Today på nojesguiden.se/transform-today.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!