Intervju med podcastpremiärande Klassresan

14:21 27 Sep 2013

Det är 2013, vi för register över våra medborgare, elitskolor stängs och öppnas åter och ungdomsarbetslösheten ökar. Frågan om klass har återigen lyfts, Sveriges Oscarsbidrag hänger upp hela sin historia på ett klassperspektiv och artister, författare och konstnärer kan inte låta bli att behandla ämnet. Ändå bor vi ett land där förvånansvärt många tror att befolkningen består av en enda stor glad, tacoätande medelklassmassa.

Därför är vi glada att kunna presentera en ny form av berättande i ämnet. Det är om Sverige, ut- och innanförskap och klass som podcasten Klassresan ska prata om, tillsammans med några av Sveriges mest intressanta namn i offentligheten.

Personerna bakom programidén och upplägget för podcasten Klassresan är programledarna Mohamed El Abed och Babak Behdjou, som länge har haft ett socialt engagemang. Här får de berätta mer om podcasten som gör politisk journalistik till något mer modernt och lyssningsbart. 

Mohamed och Babak, kan ni berätta vilka ni är?

– Vi är två barndomskompisar från Kista uppvuxna med olika bakgrunder som gjort varsin klassresa. Babak är jurist och Mohamed arbetar som samhällsplanerare. Förhoppningsvis kompletterar vi varandra i podden, Babak är mer eftertänksam medan Mohamed kör på.

Hur kommer det sig att ni ville göra en podcast?

– Vi älskar formatet podcast. Det finns inget bättre format att få lära känna en människa.

Podcasten heter Klassresan. Varför valde ni det namnet?

– Vi båda har alltid varit nyfikna på människor och det är svårt att inte prata om olika klassbakgrunder med våra vänner. Så, när vi kom på idén kändes det självklart att kalla den Klassresan.

Vem ska lyssna?

– Klass är ett ämne som berör alla, så självklart vill vi att alla ska lyssna. Du behöver inte ha en speciell bakgrund för att känna igen dig.

Hur har ni valt ut era gäster?

– Det är en ny generation kända och okända som gjort olika sorters klassresor,  socialt, kulturellt och ekonomiskt. En mix av personer som vi är nyfikna på, för att följa deras klassresa uppåt eller nedåt. Gästerna är allt från personer som vi växt upp med till de vi lärt känna i Stockholms arbets- och nattliv.

Berätta om första avsnittet.

– Vi får följa med på AIK-fotbollspelaren Henok Goitoms klassresa, varvat med ett samtal om politik utifrån klass och möjligheter. Henok bjuder in oss på känslan när han gjorde mål mot Inter i sin debut i Serie A.

Hur tror ni folk ser på att prata om sina egna klassresor idag?

– Många har fortfarande en förenklad bild av att klass bara handlar om pengar. Men våra gäster är väldigt peppade på att bredda det samtalet.

Är 2010-talet en tid för klassresor, mer än någonsin?

– Ja, vi tror att det kommer pratas mer om klassresor med en helt ny generations berättelser och upplevelser som nu får ta del av rampljuset. Detta samtidigt som möjligheterna att göra en klassresa uppåt blir svårare med ständigt ökande klassklyftor.

Är det viktigt att krossa föreställningen om att olika samhällsklasser inte finns i Sverige?

– När en person hyllas för att den ”lyckats”, men bakgrunden inte nämns blir vi taggade på att syna myten om det klasslösa samhället. För det är en myt att klass inte existerar.

Finns det något mått av underhållning i podcasten eller är detta inspelat med strikt allvar?

– När du har gjort en klassresa så är det svårt att inte hamna i massa komiska situationer.

Talar man någonsin om klassresor nedåt?

– Tråkigt nog så kommer de historierna oftast inte fram. Klassresor nedåt kan bero på flykt, missbruk eller psykisk sjukdom, det är känsligt upplevelser. Vi ska göra vårt bästa för att berätta fler sådana stories.

Första avsnittet, där vi får följa Henok Goitoms klassresa, hittar du här. Fortsätt diskussionen på #minklassresa. 

Stad: 
Kategori: