INTERVJU: "Jag har alltid känt att jag skulle kunna vara italienare" – Nu öppnar Jamie's Italian

08:51 13 Oct 2014

Jamie gör sig redo för premiären.

Nu på torsdag, den 16 oktober, öppnar Nordens första Jamie's Italian.

Kändiskocken Jamie Olivers restaurangkoncept finns idag på cirka 50 platser i världen, och konceptet bygger som namnet antyder på italiensk mat, i detta fall av det rustikare slaget. Platsen för den svenska inkarnationen av konceptet är Scandic Anglais, vilket blir fortsättningen på ett samarbete mellan kocken och hotellkedjan som startade redan 2008. Jamie Oliver har tidigare bland annat gjort kedjans sommarmeny och barnmeny. Vi fick chansen att ställa några frågor till den minst sagt upptagna engelsmannen.

Hur kommer det sig att ni väljer att öppna på ett hotell?
– Detta är faktiskt första gången vi har öppnat en restaurang på ett hotell. Vi valde inte Scandic så mycket för att de är en hotellgrupp, utan för att vi har haft en fantastisk relation med dem under en lång tid. De är en riktigt framåttänkande partner och jag har stort förtroende för dem.

Hur mycket kommer man se av dig här? 
– Jag älskar att tillbringa tid i restaurangerna, men jonglerar med tiden som chef, kock, make och pappa vilket kan göra det knepigt eftersom jag uppenbarligen inte kan vara överallt på en gång. Jag är verkligen glad över att besöka Stockholm igen, det är en stad som jag har älskat och beundrat under lång tid och jag har alltid känt mig hemma här. Nu har jag ett andra hem med restaurangen så jag ser fram emot att snart komma tillbaka och träffa teamet. Det kanske inte blir på ett tag nu, men jag har en lysande chefskock som kör fartyget, så du behöver inte oroa dig.

Vad i restaurangen kommer att vara "typiskt Jamie"?
– Jag och Gennaro (Jamies italienska mentor Gennaro Contaldo, reds anm) skapade Jamie's Italian, och vi skriver fortfarande alla menyer ihop, så jag tycker att det är så mycket "mig" det bara kan bli!

Jamie's på Humlegårdsgatan.

Vad är skillnaden mellan att driva restaurang i England och i Sverige? 
– Eftersom produkterna är så bra i Sverige kan vi driva restaurangen på ett väldigt liknande sätt som i Storbritannien. Vi behöver inte importera produkter eller ändra rätter som ska passa regionella smaker.

Så menyn är inte anpassad alls efter det land restaurangen ligger i? 
– Vi försöker hålla menyn så nära originalet som möjligt, och det har som sagt inte varit ett problem i Stockholm. Varje månad sitter jag ner med mitt team av kockar och skriver den nya menyn. Vi satsar mycket tid på att få det till den grad att vi blir stolta över varje maträtt, så det är verkligen viktigt för oss att inte avvika alltför långt från vad vi har skapat. 

Hur kom det sig att du valde att köra italienskt från första början?
– Jag vet att det kanske låter lite fånigt, men jag har alltid känt att jag skulle kunna vara italienare. Jag kanske inte passar som det utseendemässigt, men jag älskar verkligen kulturen, inställningen till livet och naturligtvis all den otroliga maten. Jag älskar hur sammanflätade livsmedel är med det dagliga livet i Italien.

Jamie's Italian på Scandic Anglais kommer att ha 195 sittplatser i restaurangen och ytterligare 85 i bardelen. Restaurangdelen håller öppet varje dag från lunch, medan baren även erbjuder frukost. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!