Indier i Michelin-klass

12:08 26 Nov 2008

Det är bara att acceptera – vi kommer aldrig att bli lika duktiga på indisk mat som engelsmännen. Där är indisk mat kultur. Där är indiska restauranger fina. Där är indisk mat med i Guide Michelin. Vi tänker naturligtvis på de fantastiska Londonkrogarna The Cinnamon Club och Chutney Mary.

Det är bara att acceptera – vi kommer aldrig att bli lika duktiga på indisk mat som engelsmännen. Där är indisk mat kultur. Där är indiska restauranger fina. Där är indisk mat med i Guide Michelin. Vi tänker naturligtvis på de fantastiska Londonkrogarna The Cinnamon Club och Chutney Mary.
    Men i Göteborg har vi dock underbara Maharani. Här blir man utskälld av chefskocken om man bara beställer Chicken Tandoori, och läxas upp rejält. Det är bra. Det tyder på självförtroende och en vilja att lära upp sina gäster. Och när alla stadens menyer ser likadana ut (sill, löjromstoast, anklever, oxfilé etc etc) så vågar Maharani bygga nya indiska rätter, testa nya kryddblandningar och överraska. Denna ambition har vi prisat Maharani för förut, men den håller i sig, och håller i sig. På ett nästan rörande sätt. Och nu har krogen en ny spännande meny igen.
    –Vi har redan fått massa positiva reaktioner, vi vill ju gärna ändra menyn ganska ofta eftersom Indien har så många olika rätter att bjuda på. Vi har som mål att utbilda gästerna i indisk matkonst. Och nu har vi ett utmärkt kock-lag som alla sliter för att erbjuda det bästa, berättar Naem Chitaar på Maharani.
Ja, du brukar skälla ut mig eftersom jag bara beställer tandoori, är svensken för tråkig för riktig indisk mat?
    –Haha, nej nej, svenskarna är mycket öppna för nya spännande rätter, de ser vår entusiasm och glädje och inspireras att testa nytt. Det är också därifrån jag får min extra energi, att alla tar emot förändringarna och nyheterna bra.
Var får du din inspiration ifrån när du skriver nya menyer?
    –Förutom mina resor till London är det faktiskt Dubai som inspirerar mig mycket. Där finns nu mycket bra indisk mat. Sedan får jag naturligtvis mycket tips från min partner Chander Kent.
Vart går du själv ut och äter helt just nu?
    –Thörnströms, Kock och vin, Wasa allé och Björns Bar är alltid bra.
Du har ju en bakgrund på Sjömagasinet, vilka lärdomar plockade du med dig därifrån?
    –Oh, mycket såklart. Där lärde jag mig att sätta gästerna främst och grunderna i disciplin och restaurangetik. Leif Mannerström var en stor mentor.


Maharani, Första Långgatan 4, 14 11 80, Öppet: fre 11.30–24, lör 14–24 och sön 14–21.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.