Hur sköts den offentliga konsten?

14:28 23 May 2014


Monumentet tillägnat Raoul Wallenberg på Nybroplan i Stockholm blev vandaliserat natten efter att det invigdes. 

Offentlig konst finns överallt – men vem är det som sköter den, fixar när något är trasigt, sanerar eventuellt klotter eller anmäler om någon rentav stulit något? Gunilla Rehnström Olander, chef för samlingsenheten på Stockholms Stadsmuseum reder ut åt oss.

– Stadsmuseet förvaltar stadens konstsamling och stadens konst på allmän plats. I förvaltningen ingår att svara för underhåll och vård, restaurering, föra och uppdatera katalog och register över de två samlingarna, svara på frågor kring samlingarna, svara för utlån, placeringar och dylikt.

Hur mycket spenderas varje år på offentlig konst?
– Förutom fasta tjänster, förvarings- och verksamhetslokaler och andra over-head-kostnader, finns det ungefär en miljon kronor till vård och underhåll av stadens konstverk på allmän plats och runt sjuhundratusen kronor till större restaureringar varje år. Därutöver svarar stadens Trafikkontor för klottersanering och drift och underhåll av stadens fontäner.

Hur arbetar ni för att förebygga vandalisering och stöld av offentliga verk? 
– Den så kallade lösa konsten monteras på stöldsäkert sätt i lokaler. Konstverk som har högt konsthistoriskt och/eller ekonomiskt värde placeras i lokaler med god säkerhet. Sedan görs inventeringar löpande. Att föra register av eventuell förändring i placeringarna är också viktigt. Vi försöker också prioritera att hämta konst som låntagare vill återlämna.

– Med konsten som är utomhus, på allmän plats sköts bland annat genom snabb klottersanering, följa upp anmälningar av fel, stöld och skador. En inventering av minst hälften av konstverken genomförs årligen. När ett konstverk måste flyttas på grund av ombyggnation av den plats där det står, ska den tillfälliga förvaringsplatsen vara låst och ha god säkerhet. 

– Den vanligaste formen av vandalisering är klotter. Stöld är mycket sällsynt. När så sker handlar det vanligen om att någon mindre del av verket stjäls. Då tillverkas den försvunna delen igen och verket återställs. När stöld av hela verk förekommer polisanmäls stölden, sedan kontaktas försäkringsbolaget för den lösa konsten. Konsten utomhus på allmän plats kan, tyvärr, inte försäkras eftersom försäkringsbolag inte medger försäkring av objekt utomhus.

Läs mer om projektet Transform Today här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!