Har du E?

19:25 27 Feb 2007
Blir du arg när du varit på kinakrog? Kanske känner du dig lite paranoid, ett växande tryck över bröstet och okontrollerade ryckningar i kroppen? Det beror kanske på att du fått i dig för mycket E.
Symtomen kallas vanligtvis ”chinese restaurant syndrome” och beror på för mycket E i maten. Kineser älskar nämligen att ha E i maten — E621 för att vara exakt. E621 är i själva verket kodordet för mononatriumglutamat — ett salt som används som smakförstärkare i många livsmedel.
I USA är det inte ovanligt att restaurangerna skyltar med att deras mat inte innehåller ”MSG”, vilket är den engelska förkortningen för samma ämne.  I Sverige har jag sett det en enda gång, nämligen på Halv trappa plus gård, under den tid då Erik Videgård serverade fantastisk kinamat där.
Natriumglutamat är även känt för att det smakar ”umami”, som ofta benämns som den femte grundsmaken. Ämnet finns naturligt i bland annat tomat, svamp och parmesanost. Det natriumglutamat som tillsätts i våra buljonger och andra livsmedel är dock framställt på kemisk väg. Totalt tillverkas några tusen ton rent natriumglutamat varje år.
Bland de symtom som anses orsakas av tillsatsen är migrän och astma vanligast, men det finns även de som hävdar att överkonsumtion kan leda till paranoia och extrem vrede.
Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket är dock skeptisk.

Hur vanligt är det med överkänslighet mot natriumglutamat?
— Det är väldigt svårt att avgöra eftersom de flesta rapporter är från Fjärran Östern och där använder man otroliga mängder glutamat. Det finns folk som varit på sådana restauranger och upplevt hetta och överkänslighetssymtom, men det är väldigt svårt att avgöra vad som orsakats av glutamat och vad som är effekten av kryddor.

Har man inte kunnat bevisa huruvida natriumglutamat är farligt?

— Jag känner inte till att det gjorts någon studie som visat att överkänslighet mot natriumglutamat förekommer. Det är svårt att göra någon sådan studie. Det skulle innebära att några åt ren natriumglutamat och det vet jag inte om någon vill göra.


Andra E

E508
Kaliumklorid är ett ämne som smakar salt. Det används också just som substitut till vanligt bordssalt. Scans nya linje med produkter med lägre salthalt innehåller denna tillsats. Kaliumklorid används som tredje substans i giftinjektionen när man avrättar bovar i USA.

E951
Aspartam är ett välkänt sötningsmedel som är billigare än socker. Bortsett från en rad omtvistade biverkningar har det på senare tid kommit fram att man blir tjock av det.

E 927b
Urea, eller karbamid, används till lite av varje. Du kan ha det i tuggummi eller glass, men det går också bra att avisa landningsbanor med det, eller för att gödsla din åker.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!