Halstrat och grillat och bira och rödtjut – turnélivets tunga diet

15:51 1 Mar 2007
En rider är artistens lista över vad en konsertarrangör ska tillhandahålla inför en konsert. Till stora delar är den en fullständigt ointressant teknisk specifikation över ljussättning och electricitetsbehov. Men ridern är också ett dokument där artisten specificerar sin önskelista över vilka bekvämligheter som ska tillhandahållas i logen. Eftersom artisterna i den förteckningen avslöjar sina böjelser och allt som oftast sina nyrika divalater är ridern ett dokument lika hemligt som ett SÄPO-register. Genom idogt grävande har Nöjesguiden identifierat vilka som är gourmander, gourméer och bara simpla fylltrattar.
Vad Mary J Blige ägnar sig åt i sin obligatoriska presidentsvit, dit hotellpersonalen absolut inte äger tillträde (och hennes 26 utropstecken efter den instruktionen tydliggör allvarsgraden) går inte att utläsa av hennes rider, medan Gnarls Barkleys obligatoriska låda magnumkondomer gör det lättare att dra slutsatser om deras aktiviteter. Stackars 50 Cent har för övrigt inga särskilda storleksönskemål för samma produkt på sin rider.
The Killers balanserar turnélivets slentrian genom en schemalagd omväxling i kosten. Om deras konserter infaller på en måndag, onsdag eller fredag ska omklädningsrummet fyllas med Maker’s Mark-bourbon och Absolut-flaskor. Tisdag, torsdag och lördag sörplar de vanemässigt Jack Daniels och gin, medan söndagsgig innebär en och annan stillsam Jameson tillsammans med en oändlig mängd tequila. Bara de 96 öl, 24 cider och två vinare som alltid ska finnas ger dem kontinuitet.
Marilyn Manson är avsevärt mera hälsosam. Visserligen kräver han alltid två flaskor absinth, men annars är han mest angelägen om att få äta Haribos gelebjörnar och dricka mellanmjölk, medan salig Frank Sinatra utöver ett fullt utrustat barskåp alltid ville doppa fingrarna i en ordentlig burk Dijonsenap och tre burkar av Campbells kyckling-med-ris-soppa.
 
 
EMA-telstar
Sveriges i särklass största konsertarrangör. Under våren tar de hit bland andra Nelly Furtado, Scissor Sisters och Dolly Parton. Catharina Oskarsson berättar hur de tar hand om sina artister.
 
Kan vi få se några typiska riders?
— Nja, de är inte offentliga. Men jag kan lova dig att den där haussen där man pratar om att artister har fantasikrav inte stämmer. Möjligen finns såna tendenser hos någon enstaka utländsk artist.
Vad är det vanligaste en artist begär till sin loge?
— De allra flesta begär mest vatten och kanske handdukar. Inget särskilt alls.
Vilket är det mest galna krav ni stött på?
— Jag vet faktiskt inte. Det finns inga vandringssägner på EMA-Telstar, åtminstone inte som jag känner till.
Kan ni uppfylla artisternas önskemål?
— Ja, det har nog aldrig hänt att vi missat något.
Brukar ni överraska artister genom att ge dem något de inte ens tänkt på att önska sig?
— Vi har pratat om svenskt glas, eller badrockar och så. Men de är ju på turné, och då blir det svårt att få med sig sådant. Om det är sommar och de har några dagar över innan de ska vidare på turnén brukar vi försöka ordna något typiskt svenskt åt dem. Bruce Springsteen eller Mick Jagger kan önska att få komma ut i skärgården eller så, och då försöker vi ordna det.
 
 
Debaser
Konsertställe som fortplantar sig genom delning. Under våren har de bokat in bland andra Bright Eyes, Pere Ubu och Built to Spill. Anna Storåkers berättar.
 
Kan vi få se några typiska riders?
— Visst. Det finns även en drös med extravaganta riders som folk lägger upp på nätet.
Vad är det vanligaste en artist begär till sin loge?
— Helt klart okolsyrat vatten, oftast specificerat à la Imsdal eller Evian. För många år sedan prövade jag att ställa fram fina vattenflaskor med kranvatten, för att spara på miljön och pengarna, men till och med obskyra lokalband klagade då och då.
Vilket är det mest galna krav ni stött på?
— Oftast framförs de galnaste kraven muntligt, men någon gång har det hänt att illegala droger efterfrågats i en skriftlig rider. Även ”swedish female company”, kanske med glimten i ögat, men ändå...
Många amerikanska hiphopare verkar också ha en förvrängd bild av Sverige och kräver metalldetektorer, poliser, livvakter och övervakningskameror. En del efterfrågar kläder, och en av de hiphopare jag personligen gillar bäst, Sage Francis, ville ha en specifik t-shirt och kallingar i en viss färg. I övrigt ville han ha lite juice och frukt.
Kunde ni uppfylla det?
— I de förstnämnda fallen hänvisar jag rätt och slätt till svensk lag, och när det gäller säkerhet försöker jag förklara den icke-existerande gangstakulturen i Sverige. Att Debaser är ungefär som YMCA i jämförelse med Bi-Polar eller nån annan namnkunning New York-klubb.
Men jag pinnade gladeligen upp till H&M med en bild på Sage och bad dem välja ut något passande. På kvällen berättade han att han svettas så mycket att han måste slänga både tröjan och kallingarna han får efter varje show, men såg glad ut när han fick sitt H&M-kit: ”Oh, it’s local!”
Brukar ni överraska artisten genom att ge dem något de inte ens tänkt på att önska sig?
— Tja, jag gör ingen skillnad på, säg, Iggy Pop eller Igges svänggäng, men om någon gjort en magisk utsåld spelning kan det hända att jag sticker till artisten någon slags bonus i bubbelform eller något annat fint. Oftast blir det bara en euforisk kram, haha.
Fast en hel del band har specifikt skrivit ut ”vi vill ha en överraskning” på ridern. Som när jag bokade Mates Of State första gången hade de precis fått en bebis som de hade med sig på turnén. Då inhandlade vi ett miniatyrtrumset för barn, som de blev överlyckliga över. I somras när jag var på turné träffade jag Jason i bandet som berättade att halva trumsetet fastnat i tullen, så efter ett par års monotont bom-bom-bom funderade de på att kanske komplettera med en cymbal.
Annars har det mest blivit happenings som överraskningar — för fem år sedan bokade jag in Fibes, Oh Fibes, och de fick så lite pengar att jag kände mig skyldig att bjuda tillbaka på något annat. Vi ordnade BBQ, drinkar och fotbollsturnering. Idag är vi nära vänner, jag hoppas det inte beror på mutan, haha.
 
 

Willy Vlautin i Richmond Fontaine
Richmond Fontaines nya album Thirteen cities borde vara ditt soundtrack just nu. Deras ledare Willy Vlautin ger också ut sin roman The motel life i Carver- och Bukowski-skolan.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Allra helst äter jag på Halfway Club i Reno, ett skjul som har haft en italiensk restaurang sedan tjugotalet. Det är en dam i 90-årsåldern som lagar all mat, och hennes väninnor är servitriser. Annars dricker jag gärna öl. USA är fyllt av suveräna mikrobryggerier med lika bra öl som i Europa.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det blir mest truckstops, eller klassiska diners med servitriser och äppelpaj. På de flesta ställen kan man bara få tag på en vanlig Budweiser. Men det är OK — jag är uppvuxen med sådant.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Förr var det alltid whiskey, men vi gav upp det. Vi är riktiga mums’n’dads, finns det bara en macka så är vi nöjda. Det gäller både för mina turnéer med Richmond Fontaine och när jag åker runt och läser ur mina böcker.
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Vi lägger en spelning om året i Winnemucca, Nevada, enbart för att få tillbringa helgen där. Stan var full av baskiska fåraherdar förr — nu kommer alla stadens fåraherdar från Peru — så de har en helt fantastisk baskisk restaurang. Man slår sig ner vid ett långbord och käkar en riktig arbetarmiddag med sallad, soppa, stuvningar och risrätter — det är helt fantastiskt.
 
 
Martin Axén, The Ark
Melodifestivalens första glampop sedan Harpos dagar.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Jag är ju vegetarian och väldigt intresserad av vällagad nyttig mat. Till det dricker jag gärna vatten och goda viner. 
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Tyvärr får vi väldigt ofta riktig skitmat på turné som får sköljas ner med sur bottensats. Många arrangörer fattar tyvärr inte att man behöver bra mat när man är ute på långa turnéer.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Vatten och handdukar.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Det har nog aldrig varit riktigt så, men om vi till exempel bokar in en Italienturné så ser vi fram emot att gå ut och äta, och samma när vi spelar i New York.
En gång skulle vi spela i Gislaved. Redan innan vi hade tackat ja till spelningen började de maila om att det skulle bjudas på en fantastisk tacobuffé. Sedan fortsatte det. Varje gång arrangören mailade vår bokare eller turnéledare kom denna tacobuffé på tal. Vi satt nog och löjlade oss om den hela vägen upp i bussen, så när vi väl var framme hade vi hunnit bli väldigt sugna på denna berömda och enorma tacobuffé. Det började ta samma proportioner som nobelmiddagen i våra hjärnor.
När det äntligen var dags visade det sig att det var den enklaste av alla bufféer man kan tänka sig. Typ nachochips med dip och lite köttfärs till. Inget vegetariskt alls. Ola och jag som nog var mest upphetsade över måltiden, och dessutom vegetarianer, blev fly förbannade och skällde ut arrangören efter noter. Han blev förskräckt och tog med hela sin personal ut på stan för att handla ny mat. Efteråt skämdes vi lite över att det hade blivit så uppförstorat. Vi satt uppe på natten med arrangören och snackade gamla musikminnen och tog en och annan whiskey. Då kändes det bra igen.
 
 
Johan Kinde
Lustans Lakejers sångare är aktuell med både återutgåvor av hela Lustans-katalogen, schlagerfestivalbidrag och exklusiv återföreningsturné.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Om man befinner sig i en något större stad där det finns ett urval äter jag gärna mat som inte är allt för mäktig, gärna asiatiskt eller fisk. Det viktigaste är dock att äta i god tid före en spelning. Man vill inte vara för mätt på scen.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Om festandet kvällen innan varit excessivt eller om man är i en mindre stad, kan ju en del junkfood slinka ner...
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Önskar att jag kunde svara ett dussin magnumbuteljer champagne, men riderbegreppet finns inte riktigt i Sverige på samma sätt som internationellt. Handdukar och dryck vill vi dock ha.
Men åtminstone några magnumbuteljer champagne måste ni väl ha fått?
— Jodå, genom åren har vi fått ett närmast oräkneligt antal champagneflaskor från välvilliga arrangörer, så vi ska inte klaga.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog? 
— Nej, jag har aldrig gjort det hittills. Det är i och för sig alltid trevligt att äta och bo på Grythyttan, men även spelningarna på den närliggande folkparken har varit toppen, så krogen är inte skälet att åka dit.
 
 
Suburban Kids with Biblical Names
Johan och Peter från Haninge är på god väg att göra sig ett namn i England. Och i Norge. Johan berättar mest, och Peter äter mycket pytt.
 
Vad äter och dricker ni helst på turné?
— Jag äter helst hemlagat, alltså hemma hos någon arrangör som har haft tid att laga till en lokal specialitet. Det brukar bli bäst när arrangörerna själva lagar något och middagen får ta ett par timmar. Den mest idealiska maten vi fått på turné har varit i Italien och Spanien där arrangörerna stolt visat upp sitt lands fina tradition och råvaror.
Vad äter och dricker ni mest på turné?
— Vägkrogspytt, Max vegoburgare, pasta med gräddig sås. Inget av detta är någon favorit utan sådant som bjuds längs vägen. (Peter)
— Jag dricker en massa Loka när vi sitter i bilen. Favoriten är Loka citron. Eftersom Sveriges vägutbud inte är så stort brukar det bli att vi äter i Jönköping på Max eller tar en pizza. Det är inte direkt det man helst vill äta. Man är ju oftast försenad så man hinner tyvärr inte äta på riktiga restauranger. Det kan bli dagen efter spelningen som man har tid att äta riktig mat. (Johan)
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Boende och öl.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Vi spelade i Tarcento, en by i italienska alperna, för fem betalande. Vårt gage var en fyrarätters middag och det lokala vinet. Det gör jag gärna om.
 

Ulf Stureson
Landets närmaste singer-songwriter släpper strax ett nytt album, och genomförde nyligen en tiostoppsturné längs Ringvägen i Stockholm.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Vad som helst utom bearnaisesås.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Bearnaisesås.
Vad får absolut inte fattas på din rider?  
— Min rider?
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Ja, på Ringvägen ligger flera favoritkrogar. Verona, 91:an, Abyssinia, Läckerbiten, El Cocodrilo och Eriksdalsgrillen. Det är i alla fall inte i första hand för pengarna jag spelar där.
 
 
Chris Dangerous, The Hives
The Hives har just kommit igång i studion igen, både i Stockholm och i London.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Jag dricker helst buteljerat vatten. Det går åt ungefär 100 flaskor om dagen för hela bandet. Är det fredag kväll kan det lätt slinka ned ett par glas champagne och några öl. När det gäller mat är det vad som bjuds för dagen på de olika spelställena. Ibland vill vi kanske äta på lite trevligare ställen och då brukar det bli någon bra italiensk restaurang.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det har jag ju svarat på.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Hoummos!
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Nej, vi spelar överallt och då brukar maten få komma i andra hand. Däremot är det alltid kul att komma tillbaka till ett ställe där vi vet att det finns en bra restaurang. Då är det ju bara att passa på.
 


Miss Li

Aktuell med sin andra singel från albumet Late night heartbroken blues och med en lång vårturné, inte bara i Norrland.

Vad äter och dricker du helst på turné?
— Renskav och lingondricka. Det ger mig liksom den rätta kraften och inspirationen att överhuvudtaget genomföra en bra spelning.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det är helt enkelt det som gäller. Annars kan jag inte genomföra spelningen. De gånger som det inte funnits till hands så har jag inte alls lyckats genomföra en hyfsad spelning. Mina låtar har genast omvandlats till melankoliska och tråkiga ballader. Jag har länge försökt att finna ett svar på varför det blir så, men jag har varken funnit svaret i Koranen, Bibeln eller i någon annan helig skrift.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Renskav och lingondricka. Det får den bästa att bli bäst.
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?  
— Jag spelar helst i de norrländska skogarna.
 
Joppe Pihlgren
Han har bensin i blodet, och Docenterna firar 27-årsjubileum med samlingen Jag tar mitt liv med popmusik 1980-2007.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
— På dagen så tar Larry och jag alltid samma sak. Ingen av oss vill vara looser i jämförelse med den andra. Alltså gör vi upp innan och beställer samma sak. Är det vägkrogar tar vi det som är lättlagat och som vi vet är halvfabrikat. Vi har svalt rätt många panerade spättor och finns det renklämma tar vi oftast två var. Kricke, Jon och Idde äter lite planlöst vad som helst. Idde äter nog nyttigast, fast ibland gör hon som Larry och jag. Grupptryck!
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Om det finns en bra restaurang äter vi något lätt om det är före spelningen. Kanske fisk. Innan spelningen kan vi dricka max ett glas vin eller en mellanöl. Efter spelningen dricker vi öl men Idde och jag tar ibland rött vin istället. Jon kan ibland gå loss på en flaska vit sprit som han gärna håller i handen. Kricke har inget emot att dricka whiskey till ölen och inte jag heller. Larry dricker vad man säger till honom att dricka.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Vi brukar vilja ha vykort från platsen. Vi brukar också verkligen vilja ha vatten.
Tar ni någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
- Nej, vi väljer spelning före mat och dryck, men vi spelar ju helst där det är kul att svira efter spelningen! Ordningen är: spelning, dryck och eventuellt mat!
 
Johanna Asplund, Sahara Hotnights
Om kommande albumet lever upp till singeln Cheek to cheek blir det fler världsturnéer, var så säker.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
Sushi och sake.
Vad äter och dricker du mest på turné?
Burgare och kaffe.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
Champagne!
Tar ni någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?  
Det finns en klubb i Boston som heter Middle East där vi spelat ett par gånger, de serverar grymt god mellanösternmat och en fantastisk hummous! 
 
Pelle Carlberg
Sveriges smartaste textförfattare släpper snart sitt andra soloalbum, utan angrepp på rockkritiker.
 
Vad äter och dricker du helst på turné?
Jag försöker hålla mig till fyratimmarsregeln, det vill säga max fyra timmar mellan intagande av någon form av näring. Till frukost vill jag helst ha körsbärsyoghurt, honungsmackor och engelsk te av märket PG Tips. Oavsett om jag vaknar i Hong Kong eller Vänersborg avslutas frukosten alltid med en Berocca brusvitamin. I bussen dricker jag sen vatten tills det är dags för lunch, som antingen intas på sunkig vägkrog eller på ett så trevligt ställe som möjligt i kvällens stad. Med risk för att låta pretto kan jag erkänna att jag försöker äta så varierat som möjligt, framför allt till lunch. Hellre en stadig lunch än en ordentlig middag eftersom jag vill känna mig lätt på scenen. Jag dricker oftast ingen alkohol till måltiderna, och framför allt inget rödvin i och med att det ibland medför astmatiska besvär. Jag brukar fråga efter ”non alcoholic beer” överallt i världen.
Vad äter och dricker du mest på turné?
Under åttio- och nittiotalen blev det garanterat en och annan ungkarls-chili con carne för mycket. Speciellt ställen med studentanknytning hade en tendens att dra ihop en stor pruttgryta till femtio pers efter soundcheck. Nu för tiden äter jag nog kyckling lite för ofta.
 Vad får absolut inte fattas på din rider?
Det ända som känns viktigt är att det finns dryck av olika slag i logen. För att citera vår gamla bokare Skrikhults färdigtryckta rider: ”En back starköl av lokal kvalité, gärna Heiniken”.
Tar du någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
Jag har inte gjort det tidigare, men på den senaste Italienturnén spelade vi på en klubb som var ett galleri, som visade sig vara en gourmékrog i den lilla staden Ferrara. Deras söndagskonserter startar alltid före åtta och så bjuds banden på trerätters efter giget. Menyn som serverades överträffade alla andra restauranger jag besökt i Italien. Nästa gång det blir tal om Italien kommer jag att försäkra mig om att Zuni i Ferrara finns med i turnéplanen.
 
Gorky, från Bonde do Role
På sin Sverigeturné lovar brasilianarna att spela Bailefunk på rocksätt.
 
Vad äter och dricker ni helst på turné?
— Jag och Pedro försöker alltid äta det mest hälsosamma vi kan hitta – ingen alkohol, mycket sushi och vegetariskt. Men…
Vad äter och dricker ni mest på turné?
— Det är just de där grejerna vi till slut ändå inte får i oss. Vi får alltid så stressigt att vi bara slänger i oss det första vi får tag på, och så slutar det med att vi super en massa!
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Det kan låta simpelt, men vatten är det viktigaste.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Vi har fortfarande inget favorithak utanför Brasilien. Jo förresten. Det finns en suverän vegetarisk kinarestaurang i Soho. Den är helt otrolig, man kan aldrig tro att det inte är riktigt kött. När vi är i London försöker vi alltid ta oss dit.


Sheek 2007 CONTRACT RIDER

Rider attached to, and made part of this agreement, dated the ____ day of __________       between “Sheek” (hereinafter referred to as Artist) and _____________________________ (hereinafter referred to as Purchaser).

The following rider has been prepared by the management and crew of Artist in order to ensure the Purchaser, Artist, and audience the best performance possible.  We have prepared this rider in consideration of both your production costs and our Artist’s requirements.

1.  ADVERTISING

A.  For clarification purposes, Purchaser agrees and understands that all advertisements must use the proper spelling and/or correct pronunciation of Artist’s name as follows:

Proper spelling: Sheek Louch

B.  ABSOLUTELY NO ADVERTISING UNTIL A 50% DEPOSIT HAS BEEN RECEIVED BY ARTIST.

2.  GUEST LIST

A.  Purchaser agrees that Artist shall be allowed to provide complimentary admission for no less than twelve (12) people on Artist’s personal guest list.  Artist’s guest list shall be provided to Purchaser by Artist’s Road Manager prior to the opening of venue doors.

3.  PARKING

A.  Purchaser agrees to provide a reserved parking space at no charge for Artist’s vehicle.

4.  TECHNICAL SUPPORT

Purchaser agrees to provide the following:

A. (2) Technic 1200 turntables with a mixer  (Pioneer or GLI)

B. (4) Cordless Microphones

C. (1)  Boom microphone with a stand

D. First class P.A. sound system.  House sound system is not acceptable unless previously approved by artist management.

ARTIST MUST HAVE A 4 P.M. SOUND CHECK ON THE DAY OF  PERFORMANCE UNLESS OTHERWISE NOTIFIED BY THE ARTIST’S ROAD MANAGER.  Promoter must provide one professional sound engineer that will remain at venue from sound check until the end of the actual performance. Management must consult with the sound engineer prior to the day of the performance.

5.  DRESSING ROOM

A.  Purchaser agrees to provide a clean, well lit dressing room that will be available to Artist and crew upon arrival.  Artist’s dressing room is to be absolutely private.

6.  DRESSING ROOM HOSPITALITY

A.  5 liters of spring water
B. 1 gallon of cranberry juice
C. 1 bottle of Veuve Cliquot Champagne
D. 1 fruit basket
E. 1 six pack of Diet Pepsi
F. Plenty of ice
G. Plastic cups for 8 people
H. 1 large bottle of Courvoisier
I. Food platters for 8 people.  The platters shall consist of seafood, soul food and burgers. (NO PORK)

7.  CATERING

A.  Purchaser agrees to provide $105.00 per diem fee ($35.00 per staff member). This fee must be given to artist road manager upon arrival in cash.

8.  HOTEL ACCOMODATIONS

A. Purchaser agrees to provide 2 SINGLE HOTEL ROOMS & 1 KING SUITE. The Hotel must be approved by management prior to the show.  Hotel must be a four star establishment.  Hotel confirmation numbers must also be provided to management 1 week prior to the show.

9. TRANSPORTATION

1. Purchaser must provide:
          1 Business Class Roundtrip Flight Ticket
          2 Coach Roundtrip Flight Tickets

Please Note:
a) If available flights must be direct.
b) Artist and crew will not fly on small regional jets or propeller planes. Aircraft must be of comparable size to a 747 jet or larger.

2.  Purchaser agrees to provide all local ground transportation.  Purchaser must provide one 6 passenger SUV with a driver for all ground transportation. 

10.  FLYER APPROVAL

1.  All promoters must fax or email all items (i.e. flyers) that will be used to promote the show to management for approval BEFORE they are distributed or displayed to the public.



SEPULTURA PERFORMANCE RIDER 2007

1. THE DOOR AND BOX OFFICE PROVISIONS.
(a) The doors will not be opened to the public without the consent of Artist’s Tour/Production
Manager. Purchaser agrees to give Artist’s representative the right to enter the box office at any time
(before, during, and after the performance) and to examine and make extracts from box office records
relating to the gross receipts of this engagement. A written box office statement, certified and signed by
Purchaser, will be furnished to Artist within one (1) hour following each performance.

PRODUCTION REQUIREMENTS
CONTENTS
01. Production Office
02. Dressing Room
03. Runner
04. Security
05. Barricade
06. Passes
07. Stagehead
08. Staging
09. Parking
10. Soccer shirts
11. Dressing room and Catering Requirements

1. PRODUCTION OFFICE
A clean production Office is required for the sole use of SEPULTURA’s Tour Manager and shall be
available since load in time through the load out’s end.
The office needs the following supplies:
Air Conditioning system and/ or Heater
01 fan
02 desk
04 chairs
02 “direct dial” phone lines with respective perfectly-working telephones***
01 fax (facsimile) machine
Easy access to Copy Machine
(***) These phone-line numbers MUST be communicated to SEPULTURA’s Tour Manager, at least, TWO
(02) WEEKS prior show date.

2. DRESSING ROOM
Promoter MUST provide one (01) dressing room with minimum dimensions of 18x12 feet, for the sole use
of SEPULTURA & crew. The room must have a lock, and its keys will be given to the band’s Tour
Manager at the time of load in.
The Dressing Room requires:
Private Bathroom. With shower, sink and functioning water system
(running both hot and cold water).
Paper towel, toilet paper and tissues supply.
Air-Conditioning system and/ or Heater
01 fan
04 Electrical Outlets (please advise Tour Manager of local voltage and plugs)
Proper Lightning
Full-length mirrors
Furniture (table, side-tables, comfortable chairs & couch for at least 16 people)
Trash Cans

3. RUNNER
Promoter agrees to assure one (01) fluent English-speaking runner, since load in through load out. Runner
must have good knowledge and familiarity on the local area and its neighborhood. Easy reach to laundry
conveniences and music stores is expected.
IMPORTANT: RUNNER MUST SERVE EXCLUSIVELY HIS DESIGNATED ROLE. WORK SOLELY
AS “THE” RUNNER, AND DO NOT DOUBLE WORK AS SECURITY, STAGEHAND, CATERING
PERSON OR ELSE.

4. SECURITY
Promoter agrees to provide proper security. Well-identified personnel (NO STAGEHANDS) needed in the
following areas:
01 - Bus and Truck (since load in through load out)
01 - F. O. H
01 - Merchandise booth
01 - Dressing Room and surroundings
01 - Backstage area (since load in through load out)
01 - Men per five (05) feet of barricade
Any (and every) Security Personnel whom, in the band/crew opinion and judgment, presents himself
inebriated and/or conducts abusive behavior towards staff or fans will be forbidden of working his task and
will be immediately removed off the place.

5. BARRICADE
Promoter must provide and assemble a free-standing, steel (acoustically adequate) barricade. It shall be
placed six (06) feet away from the downstage edge of the main stage. Barricade shall have sufficient length
to cover the entire front of the stage, including sound wings. A protective barricade surrounding the house
mix position is also required.
BIKE-RACKS OR WOOD BARRICADES WON’T BE ACCEPTED!!!

6. PASSES
SEPULTURA’S Tour Manager shall have TOTAL CONTROL over any and every kind of passes issued.
SEPULTURA’s Tour Manager can, and will, distribute the band’s own backstage and working personnel
passes.
NO passes will regard access to backstage and dressing room areas, unless the ones under SEPULTURA’s
Tour Manager permission and acquaintance.

7. STAGEHANDS
Promoter agrees to provide eight (08) sober stagehands, since load in through load out. The Time Table
will be determinate by SEPULTURA’s Tour Manager. If the venue presents obstacles that
difficult load in (such as stairs) or if the load in dock is located far from stage, the provision of Extra
Stagehands will be needed
8. STAGING
SEPULTURA requires the following staging specifications:
STAGE DIMENSIONS: (minimum) 40 feet wide x 30 feet deep x 5 feet high.
TWO (02) SOUND WINGS: 12 feet wide x 24 feet deep at stage height.
FOH RISERS: SOUND: 16 feet wide x 12 feet deep x 1 foot high.
LIGHTS: 12 feet wide x 08 feet deep x 02 feet high.
STAIRS: two (02) sets of stairs needed (one set for each side of the stage).

9. PARKING
Promoter must provide a secure parking space for one (01) 45 feet Bus and one (01) 60 feet Semi-Truck as
close to the stage load in area as possible. Shore power connection needed, if available. Please, have at
reach all the necessary parking permits, parking meter bags or road spaces blocked beforehand.

10. SOCCER SHIRTS !!!!!!!!
SEPULTURA requires 1 official soccer jersey/ t-shirts (Large sized) FROM THE NATIONAL
TEAM to be provided by promoter.

11 .CATERING REQUIREMENTS
CONTENTS
01. All day long
02. Breakfast
03. Lunch
04. Dinner
05. Sepultura Dressing Room
06. Towels
07. Band/Crew Bus
08. After Show
ALL MENUS MUST BE ACKNOWLEDGED BEFOREHAND BY
SEPULTURA’s TOUR MANAGER, FOR HIS APPROVAL.
DINNER MUST BE SERVED ON NON-DISPOSABLE DINNERWARE
PLUS METAL FLATWARE (NO PAPER OR PLASTIC TABLEWARE, PLEASE).
IN CASE OF BUY OUT/ORDER IN: U$ 30,00 (THIRTY DOLLARS) or EQUIVALENT EURO
PER PERSON WILL BE REQUIRED FOR EACH AND EVERY MEAL.
THESE CATERING DEMANDS ARE INTENDED FOR SEPULTURA
BAND & CREW ONLY. NEITHER SUPPORT BANDS, NOR LOCAL WORKING
PERSONNEL WERE RELEVATED IN THE PRESENT LIST.

1. ALL DAY LONG (party of 12)
This following request list shall be available throughout the day, since load in until the end of load out.
Items availability and sanitary conditions have to be checked regularly and replaced/refilled/clean when
necessary.
Note: ALL the ICE provision has to be Potable/Drinkable. And the ice buckets/boxes are expected to be
kept always full and clean.
Coffee service, hot water, selection of teas and cocoa
Soft Drinks assortment (Coke, Diet-Coke, Diet-Guaraná, Fanta/Orange flavor soda, Gynger ale)
Still Mineral water (Evian, SPA, Calpis or similar)
Sparkling Mineral Water (Perrier, San-Pellegrino water or similar)
Gatorade (orange, cranberry)
Milk and chocolate milk
Fresh white & whole wheat bread
Butter, peanut butter & jelly
Large cups for hot drinks
Large cups for cold drinks
Sweeteners: sugar, sweet n’ low, honey
Plastic spoons, swirl sticks & napkins supply
Fresh whole fruits tray

2. BREAKFAST (party of 12)
Cereal (frosts)
Eggs, cheese, ham, mushroom, etc.
Bacon, potatoes & beans
White bread, Whole Wheat bread, donuts & toaster
Fresh fruits selection
Variety of Yogurts
Milk (2% low fat) and chocolate flavored milk
Condiments - tomato ketchup, mayonnaise sauce…

3. LUNCH (party of 12)
Fresh Homemade vegetable soup, chicken soup, tomato soup (no animal stock on veggie soup recipe,
please)
Salad bar (tomatoes, carrots…)
Large deli tray containing varieties of cheese, ham, turkey, roast-beef, salami… (sliced cured soy cheese -
not tofu-, if available, would be highly appreciated)
Bread basket with fresh-rolls, whole-grain bread, white bread
Assortment of potato chips
VEGETARIAN Burgers/ pasta
Condiments: butter, mayonnaise, ketchup and mustard, hot sauce…
PLEASE, MAKE AVAILABLE VEGETARIAN AND LOW FAT GRILLED OPTIONS IN EVERY
MEAL!

4. DINNER (party of 12)
Entrée menu will be informed in advance
Beef, chicken, pork, fish (one red and one white meat choice)
Vegetarian dishes
Fresh Homemade salad
Salad bar (tomatoes, lettuce, onions…)
Fresh vegetables (corn, carrots, peas, etc.)
Boiled new potatoes or mashed potatoes
Plain White Rice
Desserts (ice cream, chocolate cake or pie)

5. SEPULTURA DRESSING ROOM
01 good functioning blender !!!!!!!!
01 fine working fan
01 fresh whole-fruits bowl (apples, bananas, oranges, strawberries, plums, etc.)
01 large Deli tray with a variety of cured meat, cheese choices, raw vegetable dips…
Bread basket, both White & Whole wheat sort
Condiments (mayonnaise ,ketchup ,butter, mustard)
02 cans of white meat tuna
Assorted potato chips.
12 packs of gum (including sugar-free Trident, mints
Candy-bars assortment (kit-kat ,snickers ,milkyway ,crunch)
01 small jar of Nutella or Peanut Butter
01 Liter/Gallon of chocolate flavored milk
01 case (24cans) of assorted sodas: regular-Coke, Diet-Coke, Diet-Guaraná, Diet 7-up,
06 Bottles or cans of ICE TEA
24 bottles of Gatorade (lime, orange & grape)
24 cans of energy drink (Red bull )
02 bottles of red Cabernet Sauvignon wine (good quality, from well located vineyard, proper storage)
01 bottle of jack daniels
02 cases (48 cans) of the selected beer brands: Steinlarger, Becks or Grolsch ,
(Heineken NOT APPRECIATED!)
24 pack of canned Guinness Draught Beer
50 small plastic bottles of Evian water (at room temperature)
12 packs of Perrier water or sparkling water
50 large good quality plastic cups
Forks, knifes & napkins supply
01 wine bottle opener
01 bottle opener
THE DRESSING ROOM MUST BE READY BY 4:00 PM!
ALL DRESSING ROOM BEVERAGES MUST BE COOL AND KEPT ON CLEAN ICE!*
*(Except the wine and Evian plastic bottles)

6. TOWELS
30 Sanitized towels needed solely for SEPULTURA’s use!
The towels must be handed to SEPULTURA’s Tour Manager at arrival.
Note: 12 TOWELS must be LARGE BATH towels!

7. BAND/ CREW BUS
02 bags of potable ice
01 case of beer (Steinlarger, Becks or Grolsch)
12 pack of coca-cola, diet cola, gynger ale
01 liter/gallon of Orange Juice
01 case of water (small bottles)
12 bottles Gatorade (lime and grape)
Microwave Popcorn

8. AFTER SHOW
01 large Pepperoni pizzas
02 large Cheese pizzas
01 large Veggie pizzas
chicken burito’s + bean & cheese burito’s for 10 people

12- COMPLIMENTARY TICKETS
(a) Purchaser shall provide Artist with a minimum of twenty five (25) complimentary tickets per
show.
SPECIAL REQUIREMENTS
(a) Above and beyond all that has been listed herein, the Artist wishes to stress the importance of
advertising the correct ticket prices, dates, band names, and show times. Ticket prices shall be listed on the
face of the contract, as well as any age restrictions. We expect the shows to have proper and clear
advertising in relation to the issues mentioned above.
(b) SEPULTURA, their crew, management, record company, and agent thank you, and we look
forward to a successful show.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!