[B]Det är vackert väder[/B], du vill grilla, du är vilsen. Den allsmäktige Grillhitler har svaret på dina frågor.
[B]Vilken typ av grill ska jag använda?[/B]
Grillhitler: Koleldad klotgrill. Dessa hittar du lite varstans, till exempel på bensinstationer och järnaffärer. Välj en modell med lock, det ger även en ugnseffekt om du vill brassa på en hel stek. Kolens rök ger god smak åt köttet.
Fel: Gasolgrillar är för folk med lyxvillor och andra som tror att grillning är en statusgrej. Ordet "engångsgrill" vill jag inte ens ta i min mun. Då kan du lika bra grilla i en kundvagn, det "kostar" ännu mindre.
[B]Är kläder och accessoarer viktigt vid grillning?[/B]
Grillhitler: Du kan grilla i vilka kläder som helst men vid finare klädsel, typ uniform, så kan det vara bra att skydda sig med ett förkläde. Accessoarerna grillvante, grilltång, grillborste, vattenhink och grillstartare never goes out of fashion!
Fel: Att grilla naken är dumt med tanke på att brännbar kroppsyta ökas dramatiskt.
[B]Hur tänder jag min kolgrill?[/B]
Grillhitler: Med en grillstartare så klart, det är som en skorsten i plåt som prepareras med tidningspapper i botten och sedan fylls rågad med kol. Tänd tidningspappret i botten med en braständsticka och låt stå i 15-25 minuter för att få en perfekt glöd. Sprid ut den glödande kolen i grillen och vänta ytterligare 5 min innan du börjar grilla. Kolen räcker ungefär en timme efter det att du hällt ut den i grillen.
Fel: Tändvätska - åååh så svennigt. Om du prompt måste använda dig av denna styggelse, så glöm inte att låta vätskan sjunka in i kolet i minst 10 min innan du börjar grilla. Annars får du jobba hårt för att få upp en vettig glöd.
[B]Olika grillrätter kräver olika värme, hur kontrollerar jag värmen i grillen?[/B]
Grillhitler: Lägg handen en decimeter över kolen och räkna "en pilsner, två pilsner, tre pilsner...". Efter några sekunder tvingas du flytta din hand på grund av hettan.
[B]2 pilsner[/B]
230-345°
Direkt grillning av små, eller tunna bitar av kött, fisk, skaldjur, grönsaker.
[B]4-5 pilsner[/B]
200°
Direkt grillning av små eller tunna bitar av kött, fisk, skaldjur, grönsaker.
[B]6-8 pilsner[/B]
160-180°
Direkt grillning av tjockare köttbitar eller halva kycklingar eller indirekt grillning.
[B]9-10 pilsner[/B]
150°
Indirekt grillning och rökning samt värmning av driektgrillad mat.
[B]11-14 pilsner[/B]
110-120°
Rökning och indirekt grillning av stora eller känsliga matvaror samt värmning.
Fel: Dricka antalet pilsner i tabellen ovan i stället för att räkna "pilsner".
[B]Men hur gör man om man vill grilla olika mat på olika värme samtidigt?[/B]
Grillhitler: Använd dig av trezonsgrillning: häll ut den glödande kolen i grillen och använd en trädgårdshacka eller annat verktyg med skaft att raka ut kolen. På vänster sida har du ett dubbelt lager kol, i mitten ett enkelt lager och den högra sidan håller du helt kolfri. På vänstersidan får du då en hetzon, i mitten en mellanhet, och till vänster kan du lägga din mat för indirekt grillning eller värmning.
Fel: Enzonsgrillning är för stenåldersmänniskor som grillar Flintastek.
Stad:
Lokal:
Kategori: