Gränsen går vid fårhjärna och kemisk oregano

15:09 7 Feb 2014

 

Det är kul att testa på nya saker på restauranger, jag drog dock min gräns vid en liten blek fårhjärna. Jag kan inte direkt säga att jag brukar bli överraskad av Göteborgs utbud. Men snälla, hjälp – jag har letat febrilt efter turkisk tarmkebab, det är lätt den godaste nattamaten jag ätit.

Häromdagen blev jag stoppad på gatan av en kille som var kanske 20 någonting.

– Vill du köpa spice? småviskade han.

– Huh? undrade jag.

Så förklarade killen att det var spice, ”sånt man röker”, han sålde. Jag fnös åt honom och gick vidare, hade jag varit sugen hade jag själv beställt kemisk oregano på internet. Dessutom blir jag erbjuden att köpa droger på gatan ett par gånger i månaden, jag antar att det har med långt hår och mustasch att göra. Det brukar vara gräs, amfetamin, kokain och någon gång heroin. Fine – för om jag har ett modeideal är det sprutnarkoman anno 1981, de klädde sig faktiskt bäst i min mening.

– Vafan tror du, svarade jag och gick vidare trots att jag funderade på om jag borde ha frågat om han visste var man kan få tag på tarmkebab.

Men så kom jag hem och blev iskall i kroppen när jag tänkte på vad jag just varit med om. Tyckte den jäveln att jag såg ut som någon som röker spice? Min fördom om spicerökaren är att det är en person under 20 som gillar internet för mycket, lyssnar på riktigt usel rap – typ Insane Clown Posse – luktar svett och går runt med ett sexpack Redbull (för fan kidz, drick kaffe eller något, Redbull smakar skit).

Men som sagt: man ska våga testa nya saker. När jag beställer pizza brukar jag bara säga ett nummer – även om det alltid blir ananas på skiten. 

Tillbaka till langaren: mitt stora problem med killen som ville sälja internetknark till mig var att jag stämde in på hans fördomar. När jag blev förskräckt av det, blev jag det för att jag ryser vid tanken av mina egna fördomar, så tyvärr jämnar det nog ut sig. Men för mig hamnar spice och fårhjärna på samma nivå.

 

 

Bäst just nu

 

1. Hagabion

Linnégatan 21, hagabionscafe.se

Okej, jag predikar för redan frälsta. Men Hagabions vegetariska käk är ruggigt gott. Speciellt deras vegfärslimpa som går att äta flera gånger i veckan. 

Öppet: mån–sön 17–sent

 

2. Café Liba

Lärjestationsgatan 1, tel 031-43 45 80, liba.se

Liba bröd har ett kafé som förutom att sköta fabriks-försäljningen också erbjuder prisvärda mackor och goda piroger. Ett måste när man tittar förbi Återbruket som ligger i samma industriområde.

Öppet: mån–fre 07–19, lör–sön 09–16

 

3. Hotell Lilton

Föreningsgatan 9, tel 031-82 88 08, lilton.se

På lördagar serverar man afternoon tea i den lilla restaurangen, ett perfekt sätt att glömma den hektiska staden runt omkring. Det kan dock vara bokat långt i förväg – så ett samtal rekommenderas.

Öppet: lör 13–17 

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.