Fredsgatan 12 bygger om

16:41 22 Feb 2006
[B]Sedan Melker Andersson[/B] började mästra krögare på dekis i tv-programmet Krogakuten och dessutom svingade sina lurviga i Let's Dance har han blivit rikskänd. Hans ständige ledsagare Danyel Couet, som han driver Fredsgatan 12 (F12), Grill och Restaurangen tillsammans med är fortfarande ett namn endast suckers för god mat känner till. Vi passade på att prata med honom inför F12:s stora om- och utbyggnad som blir klar den 13 mars. - Det blir dubbelt så stort. Vi kommer att vända oss mot en bredare publik. Hela förrumet blir en bar, där även t-shirtprydda grabbar ska känna sig hemma, säger delägaren, tillika köksmästeren Danyel Couet. Även kökets profil ändras. Menyn delas upp i en traditionell uppsättning rätter, samt en mer innovativ. - Jag tycker att Stockholms krögare ofta blir för innovativa. All fokus hamnar på maten och gästen kommer i andra hand. Man går på krogen för att umgås, inte för att avguda maten. [B]Ni serverar apelsinblomsterpollen som amuse. Det låter innovativt i mina öron.[/B] - Pollen har alltid funnits. [B]Åh, tänker du på något speciellt kök?[/B] - Nej, men i biodlingar. När man säger pollen börjar folk nysa. De tänker inte på det som mat. Jag hittade det på en marknad i Frankrike, eller om det var Spanien. Nu har jag någon som tar hem det åt mig. [B]Men på er hemsida står det att ni vill vara den "tuffaste och modernaste" lyxkrogen. Vad är "tuff" mat?[/B] - Att våga överraska gästen när han eller hon inte förväntar sig en överraskning. Men en modern krog är inte bara modern mat, utan även till exempel modern personal och modern omgivning. För mig handlar inspiration nästan alltid om stämning och miljö. I USA är de väldigt duktiga på att driva finkrogar i en cool miljö, det finns inte här. [B]Vad är modern service?[/B] - Uppknäppt, leisure. Jävligt soft men korrekt. Det är en väldig skillnad mellan stiff och korrekt. Man ska inte bli niad eller bockad för 2006. [B]Så man kommer att kunna gå till F12 också för att bara hänga, dricka drinkar och lyssna på musik?[/B] - Du får det att låta så negativt. [B]Va? Nej, så menar jag inte.[/B] - En bred publik är positivt, allt från pensionärer till unga. [B]Vad kommer att hända efter den experimentella trenden dött ut?[/B] - Att vi söker oss tillbaka till rötterna. Vad Magnus Ek gjort för Leijontornet är helt rätt - svenska smaker, men i ny tappning. [B]Fick era krogar ett uppsving när Melker Andersson blev en tv-profil?[/B] - Vi hade full beläggning på våra krogar även innan dess, men det är klart att gäster - speciellt turister - vänder sig om när de ser honom. Jag själv är bara känd i kockbranschen. Ingen bryr sig om vem jag är. [B]Vem är det som kommit på namnen på era krogar - F12, Restaurangen och Grill?[/B] - Melker och jag tillsammans. [B]Jag måste säga att de är... dåliga. Försök leta rätt på telefonnumret till Restaurangen med Hitta.se.[/B] - Fråga en reklambyrå. Det ger en reaktion. När vi svarar i telefon: "Restaurangen", så säger de "Vilken restaurang?" och vi säger "Restaurangen!". De ba "öh aha". Man måste tänka en gång till, och man minns det.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!