En Michelinstjärna? Till gamla Kronan? Ja, ni kommer väl ihåg det där ruskiga haket som låg på Norra Hamngatan 10, mitt emot Lilla Bommen? Kronans specialitet var att husera suspekta black metal- och hiphopklubbar. Exempelvis rev Elvis-imitatören Eilert Pilarm för ett tiotal år sedan av ett helt set klassiker för att sedan smita ut bakvägen och kliva in i en dekig Volvolimousin mot nästa håla.
Men tiderna förändras och nu huserar restaurangen Bhoga i de fordom ruffliga lokalerna.
Bhoga har alltså nyligen fått den prestigefulla Michelinstjärnan. En stjärna betyder att restaurangen är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori” enligt Guide Michelins luttrade och superhemliga provsmakare. För Gustav Knutsson, köksmästare och delad ägare tillsammans med Niclas Yngvesson, kom utmärkelsen som en överraskning.
– Det kom som en chock, det här var ingenting vi räknat med att få i år, säger Gustav Knutsson.
Hur stor roll spelar en stjärna?
– Det spelar roll, vi har ett mycket större tryck på bokningar och sådär. Det har skrivits mycket om oss i medierna, så det är klart man når ut ganska långt.
På vilket sätt fortsätter ni arbeta nu?
– Genom att fortsätta utvecklas. Vi har lite planer med lokalen och ska fortsätta utveckla vårt koncept och bli bättre. För vi känner oss fortfarande ganska nyöppnade och det finns alltid saker man kan jobba på, bättre service, bättre mat och så vidare. Allting går att utveckla.
På Bhoga fortsätter alltså arbetet med att utveckla det egna konceptet. Samtidigt berättar Gustav Knutsson att de söker efter passande lokaler för att öppna en ny restaurang i samma regi. Men om det tar ett, två eller tre år innan det blir verklighet är för tidigt att svara på.
Eftersom bägge stjärnkrogarna Kock och Vin, samt Fond har stängt under året har den göteborgska kroghimmelen förlorat två Michelinstjärnor. Nu delar Bhoga pallplats med restaurangerna Thörnströms Kök, 28+ och Sjömagasinet.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.