Feministisk Festival

Frida Salomonsson 10:18 10 Jun 2014


Liv Strömquist, Hej Blekk och Zhala.

I helgen tar feminismen över Malmö när Nordiskt forum äntligen drar igång. Samtidigt startar även Feministisk festival, ett fristående komplement som till skillnad från Nordiskt forums kritiserade biljettpriser är helt gratis. På schemat finns punkter som uppträdande av Zhala, danceoke, Hej Blekk och nya serier av Liv Strömquist. Vi har pratat med arrangörerna för att få veta lite mer.

Hej arrangörer! Vilka är ni?
– Hej! Vi som arrangerar Feministisk festival kommer från Malmö feministiska nätverk, ett partipolitiskt obundet aktivistnätverk som verkar för att stärka den feministiska rörelsen i Malmö. 

Varför känner ni att finns det behov av en feministisk festival i Malmö?
– Det finns tyvärr behov av feministisk aktivism överallt, vårt samhälle är inte jämställt och vi måste organisera oss för att ändra på det. Initiativet till Feministisk festival kom ur en vilja att uppmärksamma feministiska frågor och inspirera till aktivism och förändring.

Vad hoppas ni att ert initiativ ska leda till?
– Festivalen är i sig en aktivistisk handling - festivalen arrangeras ideellt av feministiska gräsrötter. Många av dem har inte tidigare varit engagerade i de här frågorna så det här är en väg in i rörelsen för dem. På samma sätt hoppas vi att det kommer att bli för många av dem som kommer till festivalen! Målet är att få ett arrangemang som är öppet och tillgängligt för alla, oavsett om man kallar sig feminist sedan 40 år eller om man är ung och nyfiken.

Nordiskt Forum har fått kritik för dyra biljetter, var det viktigt för er från början att vara ett gratis alternativ?
– Det var helt centralt! På vårt allra första planeringsmöte, i augusti förra året, kom vi tillsammans fram till vilka principer och värderingar som skulle styra festivalen: att den skulle vara tillgänglig för alla och ha intersektionalitet, deltagande och delaktighet som grundläggande värden. För oss är det självklart att arrangera något som alla kan vara med på, oavsett inkomst och andra tillgångar.

– Det är viktigt att feminismen är en rörelse som på riktigt ger plats åt och engagerar dem som drabbas av samhällets orättvisor. Hos oss kan inte Svenskt näringsliv köpa sig någon plats. Däremot kan till exempel det timanställda vårdbiträdet helt gratis komma och lyssna på seminarier om kvinnors arbetsvillkor, 6 timmars arbetsdag och hur krisen i vården slår mot kvinnor.

Hur har ni tänkt när ni valt gäster?
– Planeringsarbetet har varit väldigt decentraliserat. Utifrån de principer som vi kommit fram till gemensamt har alla kunnat engagera sig i våra olika arbetsgrupper och de har i sin tur fyllt programmet med innehåll. Programmet har därför vuxit fram som en gemensam process där det har varit viktigt att olika infallsvinklar och feministiska perspektiv ska få möjlighet att höras och synas. 

Vilka programpunkter under helgen tror ni kommer leda till konfettiregn och stående ovationer?
Åh, men olika programpunkter kommer att vara succéer på så olika sätt! Även om vissa givetvis kommer att vara populärare än andra kan det ju vara jätteviktigt för någon med den lilla workshopen om asexualitet, panelsamtalet om romska kvinnors situation eller att ha fått prova på att måla graffiti.

– Men jag tror vi kan vänta oss mycket folk och härlig stämning på den stora invigningskvällen, då vi har en rad talare, poesi, körmedley, Dotterbolaget som högläser serier, spelning med Systraskap och Bangs releasefest. Jag tror också humorkvällen på fredag kommer bli hemskt lyckad och jag ser själv fram emot festivalens final på lördag kväll, när Liv Strömquist ska visa sina nya serier, vi ska ha danceoke och Zhala spelar.

Det är inget litet projekt att få ihop en festival, vad har varit svårast att få ihop?
– Vi har haft en oerhört liten budget, det har varit tight! I princip alla jobbar ideellt och har arbetat med ideellt med att planera festivalen, vi betalar inga arvoden osv. Men det har också blivit en fin solidarisk handling, genom att så många har ställt upp med tid, engagemang, kreativitet och insatser av alla möjliga slag har vi möjlighet att genomföra något som inte kostar någonting att gå på och som därför är lika tillgängligt för alla.

Vi bad även om deras topp tre programpunkter som en besökare inte får missa:

1. Varför döms så få våldtäktsmän?
Frågan vi alla ställer oss ska försöka besvaras av Linnéa Wegerstad, doktorand i straffrätt som forskar på sexualbrott.
Tid: 14.00-15.30, torsdagen. Plats: Bistron, Moriskan.

2. Media, feminism och valet.
Talkshow med fokus på mediebevakningen av de feministiska frågorna i valrörelsen, med gäster från Bang, Genusfolket, Fria tidningen m.m.
Tid: 19.00-20.30, fredagen. Plats: Stora salongen, Moriskan.

3. Feministiskt medley för välfärden.
Deltar gör HEJ BLEKK, Diana Mulinari, Ewa Glimhed, Systerskapskören m.fl.
Tid: 19.00-20.30, lördagen. Plats: Stora salongen, Moriskan


Nyfiken? Få mer information på Feministisk Festivals sajt.

Stad: 
Kategori: