I år gick semesterresan delvis till Baskien, eller Nueva Estockholmo som det numera kallas. Tillsammans med cirka 90 procent av min sociala medier-feed tog jag del av områdets utbud av idel välrenommerade krogar. Baskien är som ni säkert redan vet en av de Michelintätaste trakterna i världen, vilket de sannerligen gör skäl för.
En av de klara höjdpunkterna var Bar Nestor i San Sebástian som specialiserat sig på ”Chuleta”. Köttet serveras som brukligt i Sydeuropa med ingenting till, sånär som på några flingor salt. Men vem behöver tillbehör när råvaran som ligger på den gemensamma tallriken är av absoluta toppkvalitet. Genomsaftig, nästan rinnig och fullproppad med insprängt fett. En anhalt värd resan i sig.
Tre andra restaurangtips i San Sebástian
A Fuego Negro
afuegonegro.com
Lekfullt experimentell avsmakningsmeny i hjärtat av gamla stan.
Dickens
cocteleriadickens.com
Baskiens bästa gin & tonic?
Mugarritz
mugaritz.com
Tvåstjärnig molekylärkrog med anor från
El Bulli.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.