Får jag lov? Näe!

Redaktion 11:50 27 Jul 2006

Hade du kul i natt? Tacka en djupfryst höna och en poliskonstapel för det. Utan dem hade du inte kunnat dansa och dricka till långt in på småtimmarna. Bägge är de lika nödvändiga. Ska det vara roligt så ska det vara roligt under ordnade former, säger lagen. Polisen måste ge sitt godkännande för dansen, annars gör du bäst i att stå still. Den frostskadade kycklingen är ett lagstadgat krav för krogen att servera dig alkohol efter att kockarna gick hem vid tiotiden. Låt oss titta närmare på hur ett par av lagarna som reglerar nattlivet ser ut i Sverige år 2006.
 
Den nyktra drinkaren
Vi mjukstartar med frågan: Hur roligt får man ha egentligen? Här sätter lagen inga gränser. Om man tycker att det är trevligt att bli en smula berusad är det helt okej för lagen. Lagen tillåter dig faktiskt att bli hur full som helst. Den som har oturen att bli så till den milda grad packad att han eller hon blir till fara för sin egen eller annans hälsa får polisen förstås ta omhand och sätta i en cell, men fyllskallen har för den skull inte begått ett brott. Tuta och kör, säger lagen. Strängre är lagen mot krögaren. Krogar som innehar serveringstillstånd får sälja alkoholhaltiga drycker till dig. Så länge du håller dig nykter. Lagen säger nämligen att ordning och nykterhet ska råda på serveringsstället. Vidare säger lagen: "Alkoholdrycker får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel." (Alkohollagen 3 kap. 8§) Lagen säger i det här sammanhanget inte "skitfull", den säger "märkbart påverkad". Syftet är förstås att gästen inte ska hinna bli "skitfull". Man motar så att säga Olle i grind. Men går man in på en populär bar vid midnatt skulle jag säga att en väldigt stor del av gästerna är åtminstone märkbart påverkade. Kanske är lagen blind, kanske har lagen en annan definition av "märkbart berusad" än jag. Sara Sundqvist, på Sveriges Hotell- och Restaurangföretag (SHR) arbetar med STAD-projektet, som bland annat tillhandahåller kurser i ansvarsfull alkoholservering för restaurangpersonal. Där lär man sig till exempel vad som är en acceptabel berusningsgrad. - Nykterhetsbegreppet har förändrats med åren. Att nykterhet ska råda innebär inte att gästen måste vara spiknykter. Märkbart påverkad är en person som man klart kan säga beter sig på ett sätt enbart för att vederbörande druckit alkohol, inte för att personen är på partyhumör. Det är generösare än man tänker när man läser lagtexten.
 
Så hur ska man bete sig för att vara märkbart berusad?
- Man kanske luktar alkohol, sluddrar eller ragglar.
 
När man beställer i en stökig bar bland en massa folk gör man det ju ibland med en vinkning på håll. Är det inte svårt för bartenden att lukta på gästen?
- Nej, det är lätt. Man känner på långt håll när någon luktar alkohol. Det var Stockholms stad som började med STAD-projektet, redan 1995. Förkortningen står för Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem och restaurangprojektet är bara en liten del av verksamheten. Modellen bedöms så framgångsrik att det i dag finns lokala motsvarigheter till STAD i såväl Göteborg som Malmö. Ett av bevisen för STAD:s framgång läggs fram i ett pressmeddelande från 2005. Där kan man läsa följande: "I april-maj 2004 agerade dörrvakter mot narkotikapåverkade gäster i 27% av krogbesök genomförda av skådespelare som spelade påtända. Detta är en signifikant förbättring jämfört med ett år tidigare då endast 7% av vakterna stoppade de påverkade (sic!) skådespelarna." Det är förvisso glädjande att man blivit bättre på att stoppa skådespelare som låtsas vara höga. Ingen vill ha skådespelare som låtsas vara höga på krogen. De är helt enkelt inte roliga. Frågan är dock om det inte är ett marginellt problem med opåverkade människor som låtsas vara påverkade, jämfört med påverkade människor som låtsas vara opåverkade. Jag antar dock att det skulle bli problem för STAD att hålla sig inom lagens ramar om man lät utföra en "skarp" övning. Även om det är roligt att föreställa sig en teatertrupp som inför dörrvakten "slickar sig om läpparna", "rör käkarna i sidled" och är "kaxiga", som är några av de kännetecken som STAD uppger som typiska för någon som tagit kokain eller amfetamin, så ska vi nu lämna detta ämne. STAD är trots allt något som alla jag talat med inom restaurangbranschen är positiva till. Låt oss i stället titta på något som är betydligt mer kontroversiellt.
 
I Stinas kycklings sällskap
"Tillstånd för servering till allmänheten året runt eller årligen under viss tidsperiod får meddelas endast om serveringsstället har ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat." (Alkohollagen 7 kap. 8§) Alla känner vi väl till historien om den beryktade mackan som åkte skytteltrafik mellan kök och matsal på den tid en alkoholbeställning var tvungen att åtföljas av något ätbart. Även om det är en svunnen tid lever grundidén kvar i lagen. Renodlade barer får vi inte ha i Sverige. För att få servera alkohol behöver man också servera mat - och inte vilken mat som helst, utan allsidig mat. Sören Ahlbom driver stockholmskrogarna Storstad, Hotellet och Göteborg, är delägare i nattklubben Solidaritet, samt har varit vice ordförande i SHR. Sören säger att han egentligen tycker att det är bra att man måste servera mat på krogen. - Jag tycker att det är bra med ett krav på mat och jag tycker inte att korvkiosker ska få sälja sprit. Däremot är tolkningen av det allsidiga köket otidsenlig. Det finns ställen som inte fått tillstånd för att de saknat stekhäll. Och en pizzeria eller sushikrog räknas inte heller som allsidig om de inte har andra rätter. Kravet på allsidig mat kan dock inte förklaras som lagstiftarens sätt att underkänna extremfallet korvkiosker som serveringsställen. Tillståndsenheten, som är den kommunala myndighet som beslutar om serveringstillstånd, har möjlighet att förena tillstånden med till exempel krav på förodnade ordningsvakter. Att matens karaktär i sig skulle kunna avgöra huruvida alkoholförsäljningen är ansvarsfull eller inte är för mig svårt att begripa. I en prejudicerande dom av Kammarrätten fastslås till exempel att en krog som "valt att inte tillaga sin mat på ett otidsenligt och traditionellt sätt utan beslutat att utveckla framtidens kök genom den så kallade sous-vide tekniken". Möjligen förtjänar krogen att straffas för ondskan i att framhäva sous-vide som framtiden, men Kammarrätten störde sig mer på att köket endast var godkänt för "uppvärmning av mat tillagad i annat kök" och då ska det minsann inte krökas. Även om lagad mat måste kunna tillhandahållas under hela den tid alkoholutskänkningen pågår blir kraven på menyns variation lägre under sen kvällstid. Om det skulle börja kurra i magen framåt småtimmarna är krogen dock förpliktigad att åtminstone ha ett par rätter i beredskap. - Det kan man lösa genom att ha Stinas kyckling i frysen, berättar Sören. Andra krögare har berättat att de spar lite personalmat i kylen för att hålla sig på rätt sida om lagen. I själva verket har förstås köket stängt vid tio-rycket och kockarna gått hem, men vem som helst kan ju värma på lite chili con carne i micron ifall någon nitisk figur skulle insistera. Vilken nytta denna gryta gör genom sin blotta existens - för folkhälsan, nykterheten eller ordningen - är en obesvarad gåta. En gåta är också hur förenligt detta stycke är med våra större nattklubbar: "Om det finns en drinkbar skall den vara en mindre väsentlig del av serveringsstället, inrättad i nära anslutning till matsal." (Alkohollagen 7 kap. 8§) När jag ringer Tillståndsenheten i Stockholm känner mannen jag får prata med inte ens till stycket. Och det är kanske lika bra. - Jag är ganska ny här, säger han. Fortsätt så.
 
Ta helst hem maten
Hittills har vi konstaterat att en krog med tillstånd får servera dig alkohol så länge du inte börjar lukta. För att få tillståndet måste restaurangen servera allsidig mat fram till "sen kvällstid" då det räcker med att att ha en djupfryst ursäkt i beredskap. Trots att kanske alla gästerna i praktiken kommit för att hänga i baren och lyssna på Tom Pyls gubbhits. Men om du nu går till en renodlad restaurang, just för att äta middag och dricka försvinnande lite vin - bara för att det är gott - då borde väl allt vara frid och fröjd? Och för all del, inget brott begås. Men allra, allra helst ska du inte äta på krogen, utan ta med dig maten hem. Stannar du på krogen och äter maten tar staten nämligen ut en straffavgift för det. Restaurangmomsen är i dag 25 procent. Livsmedelsmomsen är däremot bara på knappa hälften, nämligen 12 procent. Äter du på krogen gäller restaurangmoms, men om du tar med dig maten i en påse hem och äter framför tv:n kommer du undan med livsmedelsmoms.
 
Ingen dans i plenissalen
Natten mellan den 16 och 17 augusti får Melker Anderssons lyxkrog Fredsgatan 12, i Stockholm, spontanbesök av polisen. Någon eller några har dansat på terrassen, där krogen har sin årliga sommarklubb. Så får inte ske. Offentlig danstillställning kräver tillstånd enligt Ordningslagen. Det spelar ingen roll att kommunens tillståndsmyndighet har beviljat serveringstillstånd, ska det dansas krävs ett separat tillstånd som polisen utfärdar. Offentlig danstillställning är det om det dansas på en plats till vilken allmänheten har tillträde. Man får alltså dansa i hemmet med sina nära och kära, utan vare sig tillstånd eller anmälningsplikt. Vill man dansa tango på en äng, även om ingen alkohol förekommer, krävs däremot tillstånd. Detta gäller även om dansen uppstår spontant, bekräftar polisen när jag ringer dem. - Det finns inget som heter spontandans. Är det dans så är det tillståndspliktigt. Men vi är väldigt snälla med det här. Vi har en jädra servicenivå, nästan i överkant.
 
Varför är danstillståndet viktigt?
- Vi remitterar till brandmyndigheterna och deras yttrande är viktigast. Efter Göteborgs-branden har vi ökat och skärpt kraven vad gäller brand.
 
Barn som dansar Små grodorna kring midsommarstången, behöver de också tillstånd?
- Ja, vi får runt 10 000 ärenden om året sammanlagt. Bland dem finns många ansökningar om just midsommarfirande. Alla är inte överens om att kravet på danstillstånd är riktigt berättigat. När det gäller krogar måste de vara godkända av brandmyndigheten i vilket fall som helst, oavsett om människor trängs vid en bar eller om de rör sig på ett dansgolv. Den 2 februari 2004 debatterades förslag på ändringar i ordningslagen i Sveriges riksdag. Ordningslagen reglerar förstås inte bara dans, utan även andra viktiga saker, såsom hypnotiska experiment på allmän plats. Cecilia Magnusson (m) föreslog dock att just kravet på danstillstånd skulle tas bort och ersättas med en anmälningsplikt. Man skulle alltså inte behöva be polisen om lov för att dansa. Det borde räcka med att man hörde av sig till polisen och sade att på den platsen, den tiden kommer Bettan och gänget svänga sina lurviga. Debatten hölls med skämtsam ton. Det spekulerades i över vad som skulle hända om ledamöterna började dansa i plenissalen. Skulle de bli avhysta? Leif Björnlod (mp) höll med Cecilia Magnusson och passade på att berätta om när han blev utslängd från Stadshotellet i Falun efter att han "framförde någonting som skulle kunna uppfattas som dans tillsammans med en person av motsatt kön". Cecilia Magnussons förslag röstades ned med 247 mot 48 röster.
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!