Ett nyårslöfte fattigare

Julia Holst 16:15 18 Dec 2014

spegelsvan.jpg
Svansjön.

När jag för
nästan ett år sedan avlade mitt sedvanligt återkommande nyårslöfte om att helt sluta feströka tänkte jag att nu händer det.

Ja, livsomvälvande. Jag skulle bli starkare och klokare. Jag skulle börja på yoga, sluta dricka mycket kaffe, bli vegan och göra allt det där som folk gör när de är harmoniska och lyckliga. Förmodligen var jag så pass överväldigande naiv för att jag under kvällen druckit lite för mycket bubbel och jag antagligen redan då insåg att jag inte skulle hålla ett enda av dessa löften. 

Under det gångna året har jag däremot hunnit flytta två gånger, byta jobb tre gånger, påbörjat samt slutat utöva tre träningsaktiviteter, vaknat av böneutrop i Delhi och varit på IKEA fler gånger än jag törs erkänna. Så när i hela friden skulle jag haft tid att förverkliga mig själv? 

Ibland är livet i sig själv, utan alla självuppfyllande aktiviteter, alldeles för mycket. Jag är stolt om jag pallar diska efter maten liksom. Nästa år har jag därför lovat att ge mig själv ett avbrott från alla löften. Jag låter alla andra komma undan med allt, så varför inte låta mig själv få lite andrum? Nästa år får jag göra vad fan jag vill. Det kan du också få göra. Tills vidare önskar jag er alla en utomordentlig brakfest till nyår! Vi ses på andra sidan.
 

Bäst just nu

Biograf Spegeln – Svansjön
Biograf Spegeln, den 25 januari
Jag har alltid varit svag för snofsig finkultur. Och när jag häromdagen såg att Spegeln skulle visa Tjajkovskijs Svansjön direkt från Bolsjojteatern i Moskva fick jag seriöst gåshud. Svansjön är en av vår tids mest kända baletter och handlar om Odette som är människa på natten men en vit svan på dagen. Endast hennes enda sanna kärlek kan bryta förbannelsen. Ett typiskt jobbigt dilemma. Såklart kanske inte bioupplevelsen kan jämföras med att se det IRL, men samtidigt, hur coolt är det inte att se balett på bio? Skynda er att boka! Jag har redan gjort det för länge sedan. 
 
Nina Canell – Free Space Path Loss/Eric M Nilsson – Apropå ord
Lunds Konsthall, till den 25 januari
Nina Canell, konstnär, och Eric M Nilsson, dokumentärfilmare, visar sina verk tillsammans på Lunds Konsthall. Utställningarna är åtskilda men samtidigt förbundna med varandra. Initiativet att visa dem ihop kommer från Canell som tillsammans med Robin Watkins lyft fram vissa gemensamma beröringspunkter med sitt egna konstnärskap och Nilssons verk. Genom att använda sig av ting tagna ur sitt ursprungliga sammanhang efterlämnar Canell en känsla av frånvaro och manar till eftertanke, hon vill visa på de krafter runtomkring vi inte kan se men som påverkar oss. En tanke som återkommer i Nilssons utställning där filmerna lämnar rum för den fria associationen och en fokuserad betraktelse. Som ni förstår är detta en ytterst konceptuell sammansättning där du som betraktare helt lämnas fri för tolkning och upplevelse. 
 
Johannes Brander – Drifters
Krets, till den 28 december 
I utställningen Drifters visar mång-sysslaren Johannes Brander ett urval av nya verk. Med olika tekniker bygger han upp altarliknande konstruktioner och enligt galleriets egen utsago” (…) parallella världar befolkade av kosmiska vigilanter, mediterande Rambo-figurer och antropologer/ethnobotanister i civilisationens utkanter. Ett tillstånd av den nya gryningen, de smälta hjärnorna, den okända resan, den förlorade visdomen.”. Som ni förstår är detta en utställning som bör upplevas själv för att riktigt förstå innebörden. Jag tror den blir lysande!
 
Faust & Helena
Malmö Opera, den 19 december–10 januari
Faust & Helena är en tonsättning av Eugéne Adenis poem om Faust som drömmer om den fagra Helena. Framförd i kafémiljö inspirerad av Årstapaviljonen på Baltiska utställningen erbjuder Operaverkstan oss en tillbakablick till Jugendepokens sista kraftansträngning, något som både avspeglas i miljö och musik. Förutom den poetiska enaktaren framförs stycken av Lili Boulanger och Debussy. Jag tror att vi kan förvänta oss en kväll av romans och verklighetsflykt av rang. 
 
En sårad dröm 
Moderna Museet, till den 11 januari 
Genom skulptur, film, måleri och poesi försöker grupputställningen En sårad dröm skapa sprickor i de etablerade institutioner som vårt samhälle bygger på och skapa utrymme för mer än en sanning. Utställningen är ett samarbete mellan S.A.Y. (Stories, Art, You) inom individuell människohjälp och Moderna Museet i Malmö, och berör olika erfarenheter av migration. Utställningen har vuxit fram som en kollektiv process där de inbjudna konstnärerna och deltagarna fått uttrycka sig fritt. Det har gjort att tematiken förändrats ett antal gånger och berört ett otal aspekter av både frihet och ofrihet. En tankeväckande utställning som får en att reflektera över sin samtid och framtidens ovisshet.
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!