En vinter- bonad sommardröm

Björn Gadd 13:29 28 Mar 2013


far_i_hatten_foto_max_alm-norell.jpg
Foto: Max Alm-Norell


Far i hatten
Folkets park, Malmö

Efter en sommar på dekis återuppstår Far i hatten i Folkets Park.  Säkra kort som mikroöl och långkok ska blandas med en vedeldad utomhusgrill och en helt ny cocktailbar.
– Känslan av en gammal folkpark, mitt i den händelserikaste delen av stan, jag älskar det, säger Martin Axén som kommer att ansvara för arrangemangen och ölen på hatten.
De är ett stort gäng som kommer att hålla i trådarna, några av dem driver redan två framgångsrika krogar i Växjö, några andra jobbade i köket på Far i hatten innan det gick i konkurs.
Även om platsen kan vara svårjobbad under vintern har de bestämt sig för att ha öppet året runt.
– Lokalen var rätt somrig inomhus, vi ska göra den mysig och vinterbonad, det ska vara varmt och gött i stugan och så ska vi bygga toalett inomhus, säger Gustav Hector och ler.
Att Far i hatten hade en utomhustoalett i borstat stål var inte direkt det som lockade matgäster. Krögargänget ska förlänga baren över vilken det ska serveras cocktails, man kommer också att kunna äta något enklare där. Från köket ska det öppnas upp ett titthål ut i baren så att kockarna Daniel Wollert och Fredrik Pisch kan kommunicera med gästerna.

Maten kommer tidsenligt nog att ha en gedigen skandinavisk inriktning, med långkokstänket i botten och inspiration från resten av världen som extra krydda.
– Vi ska höja ambitionen kring maten, så att man vill pulsa genom en snödriva för att ta sig dit, säger Jonas Letellier som blir driftsansvarig med extra koll på baren.
Hur mysigt det än blir på Far i hatten under årets kalla månader, är krogen ett sommarställe i de flesta Malmöbors ögon. Och sommarplanerna är ambitiösa.
– Det blir ett riktigt utekök, med vedeldad ugn och en utomhusgrill, på sommaren ska all mat lagas utomhus i stort sett och det ska osa grill över hela restaurangen, säger Gustav Hector som kommer att ansvara för atmosfär och de kreativa bitarna i köket.
Från vedugnen ska det serveras tarte flambée, en typ av pizza från franska Alsace, som kommer att få en sydsvensk prägel med hjälp av bland annat småländsk ko-feta.
– Det blir också en tydlig vegetarisk linje, man ska kunna få något mer avancerat än en grillad paprika, säger Martin Axén, själv en luttrad vegetarian.
Det blir också en ölträdgårdsdel med bland annat egenimporterad mikroöl från Tjeckien och naturviner på uteserveringen. Krögarna vill att man ska få intrycket av matfestival, att det är skördefest på gång när man äntrar den.
– Vi har faktiskt en vingård utanför Växjö, om några år kanske det blir några flaskor på Far i hatten, säger Gustav Hector.
Att Far i hatten är ett ställe med lång tradition, i en del av Malmö där många olika sorters människor rör sig är de medvetna om, och det är något de omfamnar.
– Vi har skojat om att det ska vara allt från falukorv till ostron, och att stället ska förändras under dagen. Uteserveringen är så pass stor att både barnfamiljer och hippare folk kommer at få plats, säger Gustav Hector.
– De här mötena ger en härlig stämning och hör till en folkpark, säger Jonas Letellier.

Öppnar sista helgen i april. Gänget bakom nya Far i Hatten: Martin Axén, Gustav Hector, Daniel Wollert, Fredrik Pisch, Jonas Letellier, Dan Ronefors, Nils Hector.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.