En hyllning till snabbmaten

13:15 26 Nov 2014
fried-chicken.jpg

Den 28 november presenteras nomineringarna till Fast Food Awards, priset som hyllar aktörerna i snabbmatsbranschen. Vi redde ut begreppen tillsammans med Fast Food Magazines Anders Örnevall.

Fast Food Awards delar ut priser i sju olika kategorier såsom street food, coffeeshop och fast casual, där också Nöjesguidens redaktörer har hjälpt till att ta fram nomineringarna. Vi pratade med Anders Örnevall, chefredaktör för Fast Food Magazine.

Varför behövs ett pris dedikerat till snabbmaten? 
– Jag tycker det är självklart att vi måste uppmärksamma vad som händer i fastfood-branschen. Det är kanske den del av ”äta-ute-industrin” som utvecklats mest under senare år. Det går knappast en dag utan att man läser om något nytt koncept som utmanar den traditionella snabbmatsbranschen.

Vilka nya trender har du sett inom genren i år? 
– Jag ser tre stora trender. Den första är den branschglidning som sker där många krogar skalar ner sin fine dining till mer av fine casual eller fast casual. Kvalitetsmaten finns där som vanligt men serveringsformerna blir enklare och snabbare vilket många gäster uppskattar. Den andra stora trenden är utvecklingen av det vi kallar streetfood i allmänhet och foodtrucks i synnerhet. Det är en fantastisk utveckling för oss som gillar detta och en tuff utmaning för de etablerade snabbmatsställena och traditionella lunchrestaurangerna. Den tredje stora trenden är det intresse amerikanska kedjor som Starbucks, Kentucky Fried Chicken och Dunkin’ Donuts visar för Sverige. Nu väntar jag bara på att den stora framgångskedjan Chipotle Mexican Grill ska upptäcka vår marknad.

Hur definerar du snabbmat?
– Snabbmatens dilemma är att man sätter likhetstecken mellan fastfood och något man äter. Fastfood ska definieras som en serveringsform. Det betyder att det ska gå snabbt att beställa, att få maten, att det ska vara gott och relativt billigt. 

Vinnarna av till Fast Food Awards utses på EasyFair-mässan i Stockholm den 27 januari.
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!