Det finns vissa oskrivna regler du bör känna till för att inte göra bort dig när du beställer dryck på krogen. Alf Tumble tipsar om beställningar och beteenden du ska passa dig för.
Ölpuben
∗ Undvik att beställa en stor stark, STÖL och annan anonym lager, det är inte därför du är här. Fråga istället vad du borde börja med.
∗ Börja inte klunka ölen direkt ur flaskan. Du får garanterat ett lämpligt glas som passar just din öltyp om du väntar en sekund.
∗ Beställ inte Fernet till IPA:n, det kan du göra på nattklubben eller möjligtvis på kvarterskrogen.
Finkrogen
∗ Be inte om ett halvt dryckespaket. Säg istället att du bara vill ha ett par glas vin och låt sommelieren lösa det åt dig.
∗ Dryckespaket kan innebära en hel del glas. Är du lättpåverkad och vill uppskatta de sista rätterna kan det vara läge att lämna lite av de vinerna du gillar minst.
∗ Säg för guds skull inte somalier.
Kvarterskrogen
∗ Har krogen en tydlig nationalitet bör du ta med det i beräkningen vid val av dryck. Beställ inte tysk lager på polacken, franskt bourgogne på italienaren.
∗ Är vinet defekt ska du självklart skicka tillbaka det, men undvik att kalla det korkdefekt om flaskan har skruvkork (vilket de flesta husviner har idag.)
∗ Ta seden dit du kommer, det som finns på vinlistan är som regel det som bjuds.
Cocktailbaren
∗ Är det mycket folk beställ något från den egna cocktaillistan, är det lugnare låt din bartender skapa fritt utifrån din favoritsprit.
∗ Undvik att beställa drink efter färg. Eller efter energidryck. Det slutar bara med att du får en tokstark ”röd” bloody mary med Red Bull i.
∗ Är du nöjd med din bartender, köp inte en extra shot, dricksa istället.
Nattklubben
∗ Undvik att beställa tidskrävande drinkar under rusning, typ en old fashioned klockan 02.55. Eller en order på fem mojitos – var beredd på svaret ”myntan är tyvärr slut”. Håll dig till groggs och sluta vifta med kreditkortet.
∗ Även om du är mån att få din hantverksöl korrekt serverad är det sällan läge att be om glas. Och du, det finns ingenstans en kall blaskig flasklager smakar så bra som i rökmaskinens laserdimma.
∗ Hur full och rik du än känner dig, tänk inte ens tanken på att vaska. Det är ett hån mot bartendern, champagneproducenten, druvplockarna och lika pinsamt som att kissa på dansgolvet.
Vill du läsa mer av Alf? Se även hans Krogölsguide och lista över Sveriges bästa husvin.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.