Dryck: Är vindrickande en materialsport?

15:23 31 Mar 2014

 

vindrickande.jpg

Lagringsskåp, vinkylar, karaffer,
korkskruvar, glas, argongas och vakuumpumpar. Bläddra i ett nummer av brittiska Decanter och du kommer garanterat att få en skev bild av vad du som vinälskare faktiskt behöver. Om du inte ska bygga din egen vinkällare finns det egentligen bara en viktig sak att fokusera på: Glas.  

Mat smakar för det mesta likadant oavsett form på tallriken. Dryck i allmänhet, och vin i synnerhet, är känsligare då fokus ligger på doften. Glasets form, volym och storleken på kupans öppning är i allra högsta grad väsentlig för den sensoriska upplevelsen. Generellt ska kupan vara stor i förhållande till mängden vin för att få tillräckligt med luft. Tänk därför på att inte fylla glaset till mer än hälften. Öppningens storlek bestämmer hur mycket luft som släpps ut och påverkar framförallt flyktiga aromer men också hur du formar munnen runt glaskanten som i sin tur påverkar var på tungan vinet träffar först. 

Oavsett vilket märke du väljer – förslagsvis Spiegelau, Zalto, Orrefors eller Riedel – gör du bäst i att satsa på en serie tillverkade i tunt glas. Det gör det lättare att bedöma färg och ålder plus att de ger en bättre läppkänsla än tjocka IKEA-glas. Vissa glastillverkare har gått ett steg längre och tagit fram särskilda glas som ska lyfta aromerna hos specifika druvor. Nördigt och intressant, men dyrt och onödigt. Du klarar dig bra med fyra olika varianter:



1. Champagneglas – avlångt, gärna med lite bullig kupa och en öppning som smalnar av. Detta gör att bubblorna, som transporterar doft, stannar kvar i glaset längre (de vackra men dysfunktionella svampformade glasen fungerar utmärkt till att bygga champagnetorn eller att servera glass i). Passar alla slags mousserande viner. 

 

2. Vitvinsglas – mellanstor kupa och öppning. Volymen gör att det passar bra till alla vita, unga och friska viner men även smakrikare champagne, starkviner och de flesta söta viner. Tyngre vita viner drickes hellre ur större kupa eftersom kraftigare viner behöver mer svängrum. Ett allroundglas som även funkar bra till öl.

 

3. Bourgogneglas – mycket stor kupa och stor öppning. Används främst till eleganta, nyanserade och transparenta rödviner som bourgogne eller barolo där parfymen är det primära. Men även ekfatslagrad chardonnay, vita Rhôneviner och tuff champagne funkar bra.

 

4. Bordeauxglas –  stor avlång kupa och mellanstor öppning. Oavsett ursprung fungerar det här glaset bäst till kraftiga röda viner som behöver komma i kontakt med mycket luft för att öppna upp sig. Testa med stor bordeaux, amarone eller viner gjorda på druvan syrah.

 

PS. Känner du dig nöjd med din glasarsenal och har fortfarande prylsug? Spana in Coravin, en mackapär som gör det möjligt att öppna en flaska vin, dricka ett glas och sedan lägga tillbaka flaskan i källaren utan att vinet oxiderar. Smart men dyrt. (coravin.com)

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!