Döskalle & Mästerligt möter Antje Jackelén

Redaktion 15:37 29 Oct 2013

dm-antje.jpg

För första gången sedan ämbetet infördes år 1164 ska Sverige få en kvinnlig ärkebiskop. Under sommaren nästa år tar Antje Jackelén över som den högsta ledaren för Svenska kyrkan, men redan nu rycker Döskalle & Mästerligt tag i henne för ett snack om nyandlighet, religion som trend och hur ofta hon svär i Guds hus. 


betyg: 6 Hur känns det att bli ny ärkebiskop i ett land som är ett av världens minst troende?

– Det är en utmaning. Samtidigt som vi beskrivs som ett av världens mest sekulariserade länder upplever jag idag en större nyfikenhet hos många människor. Vi håller också på att få ett mer utbrett samtal om religion i Sverige. Det tror jag är bra både för samhället och för kyrkan. Vi ska alltså inte tro att allt bara krymper.


betyg: 6 Vilka är fördelarna med att tro på Gud i ett land som är känt för sina få anhängare?

– Glöm inte att Svenska kyrkan ändå är ganska stor. Det är Sveriges största medlemsorganisation med ungefär 6,5 miljoner medlemmar. När det är sagt är det ju riktigt att kristen tro spelar en annan roll idag än för 50 år sedan. Vi är inte längre en del av myndighetssverige. Det kan vara en fördel för både Svenska kyrkan och enskilda troende att vi får en lite friare roll i samhället. 


betyg: 1 Du har beskyllts för att vara otydlig i frågan om jungfrufödsel, var står du egentligen där?

– En kort fråga som kräver ett långt svar. Jag har inte ”förnekat” jungfrufödseln, utan reflekterat över vad den betyder för oss idag. I det sammanhanget har jag pekat på att om vi reducerar jungfrufödseln till en biologisk fråga riskerar vi att förlora den teologiska rikedom om Jesus och Maria som finns i kristen tradition.

Berättelsen om jungfrufödseln som finns hos evangelisterna Matteus och Lukas säger det som teologerna något senare uttryckte med orden: ”Jesus är sann Gud och sann människa”.  


betyg: 1 Vad tycker du om att Marcus Birro har blivit ett ansikte utåt för gudstro i Sverige de senaste åren?

– Vi lever i en kändisfixerad kultur och då är det inte konstigt att det blir så. Vi ska minnas att mångfalden av gudstroende är större än vad massmedia kan avspegla. Det är bra om även kändisar tar del i det offentliga samtalet om tro och religion i Sverige.


betyg: 6 Du blir Sveriges första kvinnliga ärkebiskop – vad ser du för fördelar med att ta över som kvinna?

– Jag har ju alltid varit kvinna och är kvinna i allt jag gör, så det är svårt att svara på, men jag tror att många är glada över att vi nu, drygt 50 år efter beslutet att kvinnor kunde bli präster, också har valt en kvinnlig ärkebiskop. 


betyg: 1 Har du nära vänner som är ateister, och i så fall; kan du känna ett sting av besvikelse när ni pratar om tro?

Jag har vänner som är ateister och vänner av annan tro. Att vi har olika uppfattning brukar ofta leda till intressanta och meningsfulla samtal snarare än besvikelse.


betyg: 6 Ditt valspråk var ”Gud är större”, ett begrepp som känns som en hommage till Allah. Vad ville du säga med det?

– Det är ett citat från Bibeln (1 Joh 3:20), men det är riktigt att såväl judendom som kristendom och islam delar övertygelsen att Gud är större än alla våra föreställningar och formuleringar. Den övertygelsen gör mig ödmjuk samtidigt som den ger mig tröst. Och förresten, arabisktalande kristna kallar Gud för Allah, precis som muslimer. 


betyg: 6 Har du någonsin ifrågasatt din tro?

– Jag har varit kristen ända sedan jag döptes sex veckor gammal, men visst har jag tvivlat, till exempel som tonåring. Tvivel är inte fel. Jag tycker att det är hälsosamt att våga ifrågasätta sin tro. 


betyg: 6 Sverige är ett väldigt trendkänsligt land, tror du även att religion kan komma att bli en ”trend”?

– Både och. Jag tror att religion och gudslängtan är något djupt mänskligt, som vare sig blir trendigt eller otrendigt. Samtidigt tar detta sig olika uttryck i olika tider. På det sättet kan ett samhällsklimat påverkas av exempelvis när kända profiler öppet berättar om sin tro.


betyg: 1 Har du lyssnat på satanistmusik någon gång?

– Nej.


betyg: 1 Hur ofta svär du i kyrkan?

– Det gör jag nog aldrig, men visst finns det ondska och lidande i världen, så fasansfull att vi med viss rätt kan beskriva det som ”djävulskt” eller som ”ett helvete”.


betyg: 1 Tror du på spöken?

– Nej. 


betyg: 1 Horoskop då?

– Nej. 


betyg: 1 Hur mycket stör du dig på nyandlighet och känner att ”Vafan, kan inte folk bara tro på Gud istället som vi alltid har gjort?”? 

– Jag tänker inte så. Människor har nog i alla tider trott på Gud, men det har tagit sig olika uttryck. Även om det finns sådant som kan vara destruktivt och väldigt jag-centrerat i nyandligheten, har jag också mött mycket som är ett uttryck för ett uppriktigt och innerligt sökande. Jag tror generellt att vi kan lära oss mycket genom att samtala med varandra.


betyg: 1 De flesta svenskar identifierar sig fortfarande som icke-troende, samtidigt som det sägs att svenskar blir mer spirituella och andliga. Varför, tror du?

– Det är intressant att svaren blir så olika beroende på vilka ord som används i frågan. Ibland undrar jag om inte vårt samhälle är betydligt mer religiöst än vad som allmänt sägs. Kanske har vi onödiga blockeringar inför ordet ”religiös”? 


betyg: 6 Stockholms förra biskop Caroline Krook talade ofta passionerat om när hon som ung fick en uppenbarelse och blev övertygad feminist. Är det en övertygelse du delar med henne?

– Jag brukar inte använda ordet feminist så ofta, men visst, i flera avseenden finns det ett feministiskt perspektiv i allt jag gör.


betyg: 6 Tycker du att svenska kyrkan är tillräckligt feministisk?

– Om vi med det menar ”jämställd” så har Svenska kyrkan kommit långt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det prästvigs idag fler kvinnor än män, men andelen manliga ledare är större. 


betyg: 1 Författaren Alain DeBotton har skrivit boken Religion for Atheists där han menar att ateister kan plocka russinen ur den religiösa kakan utan att tro på Gud. Hur ser du på det synsättet?

– Visst är det intressant att ateister kan känna en sorts helig avund inför vår tradition. Russin är goda, men hela kakan är ännu godare! 


betyg: 6 Vad tror du om Svenska kyrkans framtid?

– Jag ser både rejäla utmaningar och stora möjligheter. Som en engagerad samhällsaktör står Svenska kyrkan inför både yttre och inre utmaningar. De yttre handlar om sådant som klimathot, våld, arbetslöshet och unga människors framtidstro. Det är i ljuset av dessa viktiga frågor vi får rätt perspektiv på våra egna interna utmaningar av vikande medlemstal och lågt gudstjänstdeltagande. Med stolthet ser jag samtidigt att vi har en hög andel livskraftiga församlingar som spelar en väsentlig roll i samhällslivet. Vi har skickliga, välutbildade medarbetare och ett mycket stort antal frivilliga och förtroendevalda med starkt engagemang. Religiösa och existentiella frågor kommer att finnas så länge det finns människor. 

Texten är även publicerad i Nöjesguiden #9.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!