Doggystyle

Hannes Dükler 19:04 27 Feb 2007
Om jag frågar mina vänner så är det ingen, INGEN som vill erkänna att de någonsin bett om en doggybag. Frågar man ännu en gång får man fortfarande nej och en antydan om att personen ifråga vill gå hem nu. Men på tredje försöket brukar det komma. Ett litet ”Ja, joo... någon gång har man väl bett om att få med sig quattroresterna i en kartong hem.” Men jag har sagt det förr och jag säger det igen. En pizzakartong är ingen doggybag, lika lite som en pakethållare är det ultimata transportmedlet att färdas till ISS med. Doggybagen har ett berättigande. Den omges av en air från den nya världen. Doggybagen signalerar ”Vi har haft kul ikväll, ätit gott och trivts. Men herregud så mycket mat man fick, låt oss fortsätta gemytet hemmavid. Låt oss ta med det vi inte orkat få i oss. Låt oss bära hem det i en doggybag.”

Därför kan man inte bli annat än smått paff av det Magnus på Per Lei säger om saken:
— Det har nog aldrig hänt under alla år jag har jobbat i restaurangbranchen att någon bett om en doggybag.
Och om det händer?
— Ja, om någon ber om det så får man väl lägga det i en liten takeawayask.
Kanske avgör det att Per Leis meny med vaktelägg och jordärtskockspuréer inte är den ultimata ta-hem-och-äta-i-sängen-maten.
Då känns ju ett ställe som Texas Smokehouse mera ”nere med det”, som de säger i doggybagens förlovade hemland.
— Visst, det händer, säger Claudio i servisen.
Hur ofta?
— Kanske någon gång i veckan.
Har ni särkilda doggybags då, påsar som är till för just det ändamålet?
— Nej, vi lägger det bara i samma förpackningar som vi använder till takeaway.
Har ni märkt av någon doggybaghausse på sistone?
— Nej, det har varit ungefär likadant hela tiden.
Det var tråkigt att höra.
— Var det?
Ja.
Linn på Back-a-yard är en stressad själ. Åtminstone pratar hon väldigt fort.
— Det händer ganska ofta, vi har rätt så stora portioner.
Hur ofta?
— Ofta.
Flera gånger i veckan?
— Ja, absolut.
Hur ser du på doggybagens framtid ur ett värdenihilistiskt perspektiv?
— Har du möjlighet att ringa lite senare? Vi är mitt i rushen här nu.
Nej, jag måste få klart det här nu. En fråga till bara: Har ni märkt någon ökning?
— Nej.

Ett land som ligger i framkant vad gäller doggybags just nu är lite oväntat Kina. Unga kineser beställer ofta in alldeles för mycket mat när de är ute och äter för att verka generösa. När kyparen frågar om de vill ta med sin mat hem nekar de då de tycker det är pinsamt och förnedrande att gå runt med en doggybag. All denna bortkastad mat har lett till monstruösa avfallsproblem i Shanghai. Stadens restauranger producerar daligen 1 300 ton köksavfall. Av detta utgör bortkastad mat 30 procent.
Men nu driver man alltså en kampanj där man uppmuntrar sina gäster att ta med överbliven mat i doggybags. Man erbjuder till och med gåvor åt de gäster som vågar ta med sig sin mat hem. Och det vet väl alla att asiatiska doggybags är världens roligaste — i folie och formade som en svan.










http://www.alcoa.com/reynoldsfoodpackaging/en/about/swan.asp kan du lära dig att göra din egen doggybagsvan i folie. Men be gärna någon vuxen om hjälp.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!