Devi Brunson: "Varför skickar du våldsporr till mig, Darius?"

Redaktion 11:57 2 Jul 2014

Den aktuella inbjudan från magasinet Darius.

I slutet av förra veckan lyfte Parisa Amiri ett mail hon fick av copywritern Devi Brunson, ett mail som innehöll en bild signerad Darius Magazine, och som föreställde en kvinna vars bröst blir trampade på av mansfötter. Idag har Devi Brunson själv ett meddelande till Darius Magazines ägare, entreprenören Darius Stenberg.

Hej Darius!

Jag försökte nå dig i fredags. Dagens Media också. Vi har frågor till dig. Med tanke på de reaktionerna jag fick när jag postade mejlinbjudan till releasefesten för din tidning Darius Magazine – föreställandes en ung tjej på marken med två mansfötter som trycker upp hennes bröst – i mina sociala medier-konton, är det andra, kvinnor som män, som också har frågor. Här är min: Varför skickar du våldsporr till mig, Darius?

Jag är nyfiken på hur du som medieaktör, marknadsförare och entreprenör tänker kring ansvar och makt. Bilden på inbjudan till er releasefest ikväll och bilderna i Darius Magazines digitala kanaler föreställer nämligen många nakna tjejkroppar i passiva ställningar, varav många inte tittar in i kameran eller som en bara ser delar av kroppen på. Andra bilder visar avklädda flickor i infantila och utmanande situationer, som för tankarna till sex med barn. Det finns några bilder på en kille också, men han får titta in i kameran, ha på sig spexiga kläder, dra runt lite festligt i ett rum och svinga med ljusstakar.


Bild från Darius Magazines tumblr.

Jag har sett estetiken ni sprider förr. Denna estetik är så vanlig att jag faktiskt i en millisekund inte reagerade alls på tjejen med mansfötter som trycker upp hennes bröst, tills jag fick en flashback av många reklam-, mode- och pornografiska bilder jag sett av detta slag. Just denna typ av estetik menar många bidrar till objektifiering av kvinnor, som leder till skeva könsroller och därmed våldtäktskultur.

Det vi väljer att uttrycka i det lilla bidrar nämligen till hur vi behandlar våra medmänniskor i det stora. Om personer av ett visst kön om och om igen porträtteras som passiva, sexualiserade objekt, som ofta kvinnor blir, blir det mer accepterat att tro att kvinnor mest är en kropp till för tillfredställelse, en sak att vinna för att en varit duktig, öppen alla tider på dygnet. 

Jag valde därför att reagera på inbjudan med tjejen som får brösten upptryckta av mansfötter, främst för att du är en medieaktör med makt. Min reaktion handlar om att uppmana er på Darius Magazine att ta ansvar för vilken bild ni skapar, då ni har den makt ni har tagit i vårt samhälle, där alla oavsett kön eller sexuell läggning lever sida vid sida. Ett samhälle som ständigt okejar nedvärderande budskap och uttryck kan ju ha potential att bidra till rätt extrema händelser, tyvärr. Och det kanske finns någonting i det där gamla uttrycket “man blir som man umgås”, trots allt.

Bild från Darius Magazines tumblr.

Men låt oss återgå till själva estetiken i er inbjudan och tidning. Jag bad några personer som är mer vana vid bildspråk, art direction, fotografi och konst än jag att kommentera det hela.

Sebastian Smedberg, art director och partner, reklambyrån Garbergs: “Jag vågar nog påstå att ingen etablerad svensk reklambyrå med självaktning skulle göra ett så uppenbart övertramp som denna tidning gjort i det här fallet. Vi som jobbar med det här har ett ansvar att anstränga oss varje dag för att inte fastna i stereotyper.”

Emma Svensson, fotograf: “Jag kan inte lite låta bli att undra om inte skaparna bakom detta magasin vill provocera för att väcka uppmärksamhet, då man knappast kan ha undgått jämställdhetsdebatten här i Sverige den senaste tiden. Och om det är så tycker jag det är ett väldigt osmakligt sätt att väcka uppmärksamhet på."

Patrik Beskow, art director på kommunikationsbyrån Prime och medlem av konstorganisationen Young Arts Advisory Board: “Som medskapare av kommersiella bilder kommer självklart ett ansvar att inte exkludera, objektifiera eller nedvärdera någon. Inser vi inte det, så kommer negativa normer aldrig att brytas – och samhällets utveckling mot att vara en plats där vi respekterar alla människors lika värde kommer att ta så enormt mycket längre tid än vad det skulle behöva."

Bild från Daris Magazines tumblr.


En del har kommenterat kring bildens BDSM-inslag, att kritiken är missriktad eftersom kvinnor visst kan njuta av sådant. Jag tänker i banorna som en som kommenterat på Parisa Amiris tidigare inlägg, gällande att kritiken är befogad: “Orsaken är enkel – avsaknaden av män i samma position. Easy as that.”, samt Kakan Hermanssons blogginlägg om frågan. Ibland lyfts även, i sådana här sammanhang, argumentet "all PR är bra PR”. Nyheten om att din tidning kommer med ett nytt nummer har uppmärksammats bl a här på Nöjesguiden, i Dagens Media, på Emerentia Leifsdotter Lunds blogg, samt via en mängd retweets och delningar av personer med många följare. Men nej, det här är inte bra PR.

Så varför skickar du våldsporr till mig, Darius? Vilket ansvar vill du ta, och vilket avtryck vill du göra med dessa bilder? Jag ser fram emot ditt svar. Du når mig här på Nöjesguiden via Parisa Amiri, via någon av mina sociala medier-konton på @devibrunson, eller varför inte på min mejl, dit du skickade din inbjudan från första början?

Devi Brunson, copywriter och kreatör på kommunikationsbyrån Prime

P.S. Jag var kattvakt i helgen. Den lilla katten råkade trycka sina små tassar mot min bröstkorg när han skulle gå över mig till andra sidan soffan. Det gjorde riktigt ont.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!