Valerie Kyeyune Backström: "Det är inte Ulf Nilson som är problemet"

11:41 21 Oct 2014

Vissa mer sugna på att diskutera kolonialismens fördelar än andra.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Någon dag innan årsdagen för när den sista slaven på den svenska kolonin St Barths friköptes 1847 publiceras en krönika i Expressen där kolonialismen beskrivs som bra, med motiveringen: ”Hade 'den vite mannen' inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre”.

Det finns mycket
vi skulle kunna prata om här. Kanske borde vi diskutera redaktionellt arbete, utgivare – vilka texter tillåts passera? Vilka åsikter kan en tidning på allvar publicera och fortfarande kalla sig antirasistisk?

 

Men det hinner vi inte nu. Nu måste vi prata om: Debatt. Sveriges Televisions egna program. För här är det tydligen inte nog att man publicerar en krönika om kolonialismen, två dagar innan minnesdagen för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln – samma dag som minnesdagen inträffar tycker nämnda program att det är en bra idé att dra ihop en debatt där just samma sak ska diskuteras. Ulf Nilson på ena sidan, en svart man på andra. Kolonialismen – för eller emot? Kolonialismen – bra eller dålig?

 

Vilka ämnen går idag att diskutera? Och på vems bekostnad? Vilka människoliv kan reduceras till underhållning, vilkas lidande kan bortses ifrån? 

 

Sveriges inblandning i slaveriet är för många en helt okänd, eller åtminstone dunkel historia. Vi lär oss inte om den i skolan, sällan på universitetet; idag kan till och med aktiva antirasister prata om Sverige som ett land som aldrig, åtminstone aktivt, deltog i förslavandet av miljoner människor.

 

Men kolonialismen, den vet vi ändå lite om. Det som förargar mig, är inte att folk är dumma i huvudet. Det som är så upprörande är att detta reduceras till en fråga om inställning, till något att diskutera. Det horribla är inte att någon äldre man hyser världsfrånvända åsikter, det horribla är att SVT går med på detta, förärar det studiotid betald av licenspengar. Problemet är inte främst att Ulf Nilson tycker att det är bra att miljoner människor mördades i ett av världshistoriens största brott mot mänskligheten. Problemet är att SVT går honom till mötes. 

 

För det är det man gör. Det går inte att diskutera om kolonialismen var bra eller dålig, om man inte samtidigt går med på den reducering som frågeställningen innebär.  

 

Nu ställdes tack och lov det inslaget in. Ingen verkade vilja ställa upp på de premisserna. Men det förändrar inte problemet i sig, snarare tvärtom. Först när programidén mötte motstånd i både sociala medier och hos tillfrågade gäster ändrade man kurs – innan dess körde man i vind, nöjd över de förmodade tittarsiffrorna en sådan diskurs kan inbringa.

 

Vad för klimat lever vi i där allt kan, ska, bör debatteras, ställas mot varandra på förenklade premisser? Där inget är för heligt för att inte kunna reduceras till inställning, attityd; inte ens miljoner människoliv.

 

En av slutsatserna i Afrofobirapporten var att öka skolväsendets utbildningsinsatser i afrofobi, och att regeringen generellt bör uppmärksamma just minnesdagen och Sveriges inblandning i slaveriet och kolonialismens historia. Sällan har väl den punkten känts mer akut än under de senaste dagarnas debatter.

Innan vi på allvar gör den historien även till vår egen historia, här i Sverige, kan vi aldrig göra upp med ett system och en tidsålder som vi än i dag lever i konsekvenserna av.

Läs även Amat Levin om det oansvariga i att framhålla kolonialismen som något positivt.

Stad: 
Kategori: