Den nordiska finalen i World Class 2014

Redaktion 11:42 13 Jun 2014

Bartendertävlingen World Class är med över 15 000 deltagare årligen en av världens mest prestigefyllda tävlingar i sin genre. Vi skickade sommelieren och skribenten Josefin Günther till den nordiska finalen i Köpenhamn. 

”A good bartender always flirts with his customer, right?”

”Well, I presume so…”

Så inleder konferencieren och en av domarna den nordiska finalen av vad som kallas världens mest prestigefyllda bartendertävling som i år hölls på flotta Hotell d’Anglaterre i Köpenhamn. Vi befinner oss i vad som närmast kan liknas vid en balsal förtäckt med modernt ljus och lite gröna växter. Alkoholångor blandas med dyr parfym – och doften av ångesten av att kanske vara fel person på rätt plats. Spritjätten Diageo står för sjätte året som värd för eventet där Nordens bästa bartenders gör upp om en plats i den globala finalen.

Genom två inledande kvalomgångar i respektive land har 27 deltagare gått vidare till den två dagar långa finalen i Köpenhamn, där de medverkande elimineras stegvis. Sex bartenders går vidare från dag ett efter att ha tagit sig igenom två utmaningar. Dag två tävlar de kvarvarande sex i en snabbhetstävling där sex cocktails ska blandas på tio minuter, därefter elimineras tre personer och de tre kvarvarande gör upp om titeln Bartender of the Nordics genom en så kallad mystery box, där de tävlande ska blanda cocktails av hemliga ingredienser. 


Hardeep Rehal

Det märks att deltagarna har investerat tid, pengar och energi i sina bidrag. De allra flesta har specialtillverkat brygder för att förstärka upplevelsen av just deras cocktail. Överlag ligger den hantverksmässiga nivån högt hos de tävlande och det är påtagligt vilka som fastnat i den gamla skolan av cocktails och vilka som hänger med i rådande trender i övriga mat- och dryckesvärlden.

Danska Hardeep Rehal, barchef på 1105, tillhör den senare kategorin och stod på onsdagskvällen som ensam segrare bland de som gjort upp i den sista deltävlingen. Han var en klar favorit från början och levererade kreationer med fantasi, elegans, lekfullhet och ödmjuk självsäkerhet. Hardeep är erfaren i tävlingssammanhang trots att han bara är 29 år och det är tydligt att han kan hålla sina tävlingsnerver i styr. Det märks att Hardeep gillar vad han gör. Han känns självklar bakom bardisken, och han känns självklar som person. Han utstrålar den sortens lugn och rofullt fokus en stressig bar behöver. 

Stämningen under själva tävlingen är avslappnad. Deltagarna pratar med varandra på ett vänskapligt sätt och det verkar inte finnas speciellt mycket prestige emellan dem. Jag upplever de danska och norska tävlandena som något mer inbjudande och inkluderande än de svenska. Svenskarna är liksom mer trevande och osäkra i sin framställning, vilket gör den presumtiva gästen osäker. Detta är det största no-no du kan göra i servicebranschen. Så fort du känner dig osäker blir det obekvämt för din gäst. Saker kan gå snett, saker kan spillas och saker kan tappas – men det som avgör om du passar i din roll som serviceperson är hur du hanterar dessa situationer.

Att bli skakig på handen, tappa orden eller tappa humöret är inte ett bra sätt att hantera någon av de ovan nämnda situationerna. Något en serviceperson, och en bartender i synnerhet, behöver bemästra är förmågan att läsa av folk. Det handlar om att kunna förstå vad gästen vill ha genom att titta på små subtila signaler och genom att lyssna på vad gästen säger. Många av de jag möter under tävlingen besitter inte den egenskapen, alls. Att i ett sammanhang som detta bli tillfrågad om jag verkligen vill ha den ”obrudiga” boulevardiern jag beställt och istället föreslå en ”snällare och tjejigare” hallondrink är ett typiskt tecken på att bartendern inte kan läsa av mig som gäst. För att återkomma till det kvällens konferencier sa, och vad domaren borde ha sagt: 

”A good bartender always flirts with his customer, right?”

”No, but a good bartender always knows if the customer wants to be flirted with or not.”

Josefin Günther är frilansskribent och utbildad sommelier.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!